26 november 2009

Talande debatt


Igår kväll deltog jag på en debatt i ABF-huset i Stockholm. Det var villaägarna som stod för arrangemanget. Stig-Björn Ljunggren bidrog med en väldigt intressant genomgång om hur man under tidigare sekler haft en uttalad politisk tanke med bostadspolitiken som vi ju alla vet saknas idag. Om bristen på bostadspolitik var vi rörande överens.

Det fanns en enighet kring det mesta. Byggbranschen måste skärpa sig, konkurrensen är satt ur spel, man måste åstadkomma skattemässig balans mellan boendeformerna och bostadsbyggandet måste komma igång. I sanningens namn ska sägas att Lennart Pettersson (C) först ville se att det verkligen finns en skattemässig obalans. Men om så var fallet så borde man, det vil säga han och övriga riksdagsledamöter, rätta till det.

Det fanns dock ett problem med denna väldigt intressanta debatt. Publiken lyste med sin frånvaro. Förutom panelen och arrangörerna utgjordes publiken av tre personer. En av dem jobbar på Hyresgästföreningen, en jobbar på HSB och en har ett förflutet i regeringskansliet.

Det är verkligen illavarslande för panelen, arrangören och de tre i publiken var väldigt överens om att bostadspolitiken måste ta sig uppåt på den politiska agendan. Och det är ju inte så svårt. Det finns bara en väg och det är uppåt. För längre ner går det inte att ta sig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

1. Jag hittar ingen mailadress.

2. Har ej fått svar tidigare.

Jag skulle vilja fråga dig en sak.
Det verkar som om HGF engagerar sig även för icke medlemmar.
Vi kan ta tex "Herrgården" i Göteborg och Stockholms förorter.
Är inte HGF för sina medlemmar i första hand?
Jag kan inte tro att antalet medlemmar är stort bland nyligen kommande invandrare tex.
Eller är det så att HGF har en bredare verksamhet än att tillvarata sina medlemmars intresse?

Barbro Engman sa...

Hej John Apse, Hyresgästföreningen har ett brett uppdrag. Vi jobbar för allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad.
Vi är därför engagerade i bostadsområdena för att bl a skapa trivsel och trygghet.Att bo handlar om så mycket mer än bara den egna lägenheten och hyran.Alla gynnas av att våra bostadsområden fungerar bra och att människor trivs där, att det finns affärer, skolor, vårdcentraler mm. Vi vill ju alla bo i städer där inte delar av den förfaller.
Vi har många medlemmar också i Herrgården och andra förortsområden även om vi önskar att det vore ännu fler.