22 februari 2010

Bubblar det på bostadsmarknaden?

Idag blir det en kort blogg.

Jag ska på frukostmöte i arla morgonstund hos grannen.

BKN (Statens bostadskreditnämnd), Norrlandsgatan 11, presenterar sin marknadsrapport om prisutvecklingen på bostäder och det hela inleds med frukost.

Direkt efter kvistar jag över till förbundskontoret på Norrlandsgatan 7 där möte i HMK (Hyresmarknadskommittén) väntar. Hyresförhandlingarna i Falun, Avesta och Skillingaryd/Vaggeryd har strandat och nu är det upp till HMK att fatta beslut.

Prisutvecklingen på villor och bostadsrätter är föremål för omfattande spekulationer och rädslan för prisfall är utbredd.

Det kan man förstå, har man köpt en bostad dyrt i tron att värdet alltid ökar, att räntan ständigt är låg och att bostadsbristen håller i sig så att man kan få igen sina pengar eller göra sig ett klipp då lever man i förstås ständig oro.

För räntan kommer att gå upp, flera bostäder kommer förhoppningsvis att byggas, även om det ser mörkt ut, och värdet kommer inte bara att stiga mot höjderna.

Frågan är bara när det inträffar. Under tiden diskuteras huruvida vi redan har en bostadsbubbla eller om det ännu inte bubblat färdigt.

4 kommentarer:

Florian Burmeister sa...

För några år sedan gav du en siffra på hur mycket eget boende subventionerades jämfört med hyresboende. Kan du ge den siffran igen, jag hittar den inte nu? Visst ingår avdragsrätt för lån i den siffran? Den skevfördelningen eldar naturligtvis på bostadsbubblan.

Anders Ignell sa...

Ja och Hyresgästföreningen gjorde ju en utredning och visade på att det även i en normal marknad är billigare att bo i bostadsrätt jämfört hyresrätt. Vart hittar jag de siffrorna nu igen?

Sedan är det ju som så att den nya Stockholmsmodellen kommer få hyrorna att rusa. Ränta på bolån kommer att bli en icke faktor snart.

Men det har inte alla i hyresrätten förstått ännu tyvärr.. och kommer att tvingas flytta från attraktiva lägen i innerstaden.

Rädda sig från hyresrätten den som kan!

Per Bergman sa...

Bostadsbubbla?

Mnja - kanske så att det är frågan om utbud och efterfrågan som styr?

En galopperande brist på boende i Stockholm. En Stad som växer och som har en stor inflyttning.

På de senaste 16 åren har väntetiden på en lögenhet gått upp från 7,4 år till 10,2 år.

Klart att folk som ombildar försöker det. Och andra köper sig in i BRF eller HR.

http://www.dn.se/sthlm/ekonomiska-murar-vaxer-kring-innerstan-1.1050121

Att sedan invandrare inte orkar in i innerstaden har med ekonomiska faktorer att göra. De utsätts för en strukturell rasism.. och boende är en av faktorerna.

Alla vill ha en plats i solen (läs innerstaden) och eftersom hyrorna sätts på ett till det närmaste "Planekonomisk" sätt är det inte konstigt att svarthandel florerar och att bostadsrättspriser rusar.

Mycket tack vare hyresgäsföreningens arbete. Ni byggde bostadsbristen och Svarthandeln.

Grattis... typ alla. Speciellt invandrare.

Tack för (st)hjälpen Barbro!

Anonym sa...

Bostadsrätterna upp 22% under 2009. Det kallar jag inte "ras" precis.

Men nu på HGF har ju er HELT EGNA världsbild. Tyvärr är ni ensamma om den.

Puss & Kram