24 februari 2010

Stoppa ökningen av byggkostnadernaDe privata fastighetsägarna i södra Sverige har undersökt vad fastighetsägarna i södra Sverige tycker det är som hindrar bostadsbyggande.

På första plats i fastighetsägarnas hinderuppräkningen har hyressättningssystemet tagit sig in.
Inget överraskande i det, fastighetsägarna vill ta ut högre hyror och vill därför ha en friare och mindre styrd hyressättning.

Hyresbranschen är en bransch där man aldrig slåss om kunderna och lockar med hög kvalitet till låga priser nämligen. Där slåss man bara för högre hyror och färre kunder.

IKEA har haft det helt motsatta konceptet. Hög kvalitet, låga priser och många kunder och det har ju gått bra.

Men i hyresbranschen är man inte inriktad på alla dem som trängtar efter en egen lya som IKEA är på de som trängtar efter en egen soffa. Fastighetsägarna kastar enbart längtansfulla ögon på de som kan betala allt högre hyror och inga ögon eller ansträngningar alls ägnas åt att sätta press på dem som förorsakar de höga byggkostnaderna.

För de höga byggkostnaderna kommer på andra plats i hinderligan. Så här skriver dem:

”Byggkostnaderna står för ungefär 88 procent av den totala produktionskostnaden vilket gör att de har stor inverkan på den slutliga prislappen.
Byggkostnaderna har stigit med mer än 40 procent sedan 2000, vilket kan jämföras med Konsumentprisindex som under samma period har stigit drygt 10 procent”.

Är byggkostnader av Gud givna eller är de påverkbara.?

De är så klart möjliga att påverka. Ska man inte ge sig på det då i första hand innan man ger sig på att kräva att ens kunder ska betala för byggbranschens tillkorta kommanden? För snart har man inga kunder kvar, de som kan betala allt högre hyror är inte många.

Vill man öka sin marknadsandel så får man ligga i. Så flytta upp hindret byggkostnader till första plats och ta fram en strategi för att få ner dem, tycker jag.

Till slut en liten upplysning till Fastighetsägarna, Syd .
Som bekant försvann staten med alla pengar från byggsektorn och det påverkade byggandet.
Då infördes presumtionshyror. Det verkar ha gått fastighetsägarna i södra Sverige förbi.
Man kan nämligen förhandla med hyresgästföreningen om nyproduktionshyror som ligger utanför bruksvärdessystemet i 10 år innan de fasas in.

Det verkar också ha gått de tillfrågade fastighetsägarna förbi att skattebelastningen på hyresrätten är väsentligt högre än på de andra boendeformerna. kampen att ändra på det kan man lägga på andra plats i hinderligan, trycker jag.

4 kommentarer:

Martin Lindvall sa...

Hej Barbro,

Jag kan lugna dig med att vi är lika oroade som du av byggkostnadernas utveckling, som ju samtidigt utgör ett hinder för våra medlemmar. I den här undersökningen bland tusentalet fastighetsägare placeras t ex byggkostnaderna främst bland hindren för nyproduktion.

http://www.fastighetsagarna.se/web/Varfor_byggs_det_sa_fa_hyresbostader.aspx

Det är därför en fråga som står högt på vår dagordning.

Och vad gäller inställningen till den orättvisa skattebelastningen på hyresrätter tror jag du bygger en strågubbe i ditt inlägg. För visst är våra utgångspunkter i det avseendet mer lika än vad du antyder?

Martin Lindvall
Fastighetsägarna

Anonym sa...

Låst läge! Byggbranschen och hyresbranschen. Några av de branscher med mest skatter subventioner och annat skräp.

Det är som sagt låst läge, inget häder. Kan vi inte tänka om och låta marknaden styra både inom byggbranschen och hyresbranschen.....

Och du Barbro ring Kamprad och be honom börja sälja hus på IKEA. Problemet är byggstandarderna i Sverige är för reglerade...

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Kamprad säljer redan hus genom IKANO

Kenth sa...

Anonym

Kamprad tillverkar och säljer hus. Det var det Jonas menade.

Inte mäkleritjänster genom banken.

Tänk innan du pratar.