08 februari 2010

En uthyrares vedermödorIdag börjar de vikarierande bloggarna skriva här. Först ut är Peter Forsman, redaktör för Hyresgästen.

--------------
Strax före jul försvann dottern utomlands på ett halvår. Kvar blev hennes möblerade hyresetta i en förort och hyran för den. Ett intyg hann hon få fram som ger henne rätt att hyra ut i andra hand. Ansvaret för att sköta allt det andra praktiska föll på mig.

Eftersom jag hört att många unga saknar bostad så tänkte jag att jag vänder mig till de yngre jag känner i första hand. Det blev sonen, dennes kompisar och andra i bekantskapskretsen. De skickade ut mail och satte upp lappar.

Det tog ett tag men så blev det napp. Först en kille som skulle studera i Stockholm under vårterminen. Efter några dagars betänketid tackade han nej. Han tyckte det blev för ensamt i ettan. I stället skulle han bo med några kompisar i en hyrd villa.

En till hörde av sig. Även han var student. Nu tog det en vecka innan han tackade nej. Han hade hittat något billigare. Men var det förklaringen? Vi begärde ingen överhyra över huvud taget.

Inga andra hörde av sig. Jag började misströsta. Var det läget långt ute på den röda tunnelbanelinjen som avskräckte? Måste lägenheten ligga i stan eller närförort? Själv har jag ändå bott i förorter i hela mitt liv och är ganska nöjd med det.

Nu fick jag tipset att lägga ut en annons på Blocket i stället. Sista chansen tänkte jag. Jag väntade till helgen då jag var ledig.

Det tog bara några minuter efter att annonsen lagts ut så började mobiltelefonen att ringa. Jag bestämde tid för visning med den som ringde först. Jag tänkte att det är lika bra eftersom det hade gått så trögt tidigare. Men i stället fortsatte ringandet på löpande band. Efter tio samtal fick jag stänga av telefonen. Efter ett par timmar tog jag bort annonsen från Blocket efter mängder av telefon- och mailmeddelanden. Då hade jag både fått förslag om påslag på hyran med över tusen kronor i månaden och att få hela hyran i handen för ett halvår. Men det blev den som ringde först som fick lägenheten utan någon överhyra eller annat. Några principer får man ha!

För egen del är jag övertygad om att Blocket fungerar för den som har något att erbjuda och att det verkligen finns en skriande bostadsbrist bland unga i Stockholm.Peter Forsman, redaktör för Hyresgästen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Blocket= En väl fungerande marknad!
Tänk om hyresmarknaden hade fungerat lika bra.....
Mvh
Jonas

Anonym sa...

För att en marknad ska fungera måste det finnas ett utbud av varor och tjänster. Så länge det inte finns, finns det heller ingen marknad. Bygg bostäder, bygg framtiden.

Peter Nilsson

Mellanbrodern Grim sa...

Peter,

- Jag fortsätter där du slutade.

För att det skall finnas ett utbud så skall det finnas en efterfrågan.

Efterfrågan finns. Men priset som man kan ta ut för hyresrätter är strypt av HGF

Alltså kan den som erbjuder hyresrätter inte leva på detta - så de bygger inga fler.

Och så dog byggandet av hyresrätter helt.

Samtidigt på en annan plats köpte folk bostadsrätter - för det fanns ett gott utbud av sådana och en god efterfrågan.

Värde på bostadsrätter ökade och de boende var överlyckliga att äga sitt boende - ty de kunde göra som de vill och även sälja och byta till ett annat objekt precis när de vill. Centralt, balkong, sjöläge, större, mindre, nära tunnelbana... allt var möjligt!

Men Hyresrätterna blev inte fler. Ty de som ägde dem kunde inte överleva på att äga dem.

Länge leve bostadsrätten!


Snipp, snapp snut - så var hyresgästsagan slut

Pierre D sa...

Bäste Mellanbrodern Grim,
"Länge leve bostadsrätten!" skriver du, som om bostadsrättsmarknaden inte skulle vara understödd av statliga räntesubventioner, som driver upp priserna och lockar bygg- och fastighetsbolag att producera bostadsrätter snarare än hyresrätter.

Jag håller med dig i din slogan "Länge leve bostdasrätten!" men önskar att politiken börjar behandla upplåtelseformerna lika, så att vi också kan säga "Länge leve hyresrätten!". I räntesubventionerna till ägt boende ligger den viktigaste faktorn bakom det låga hyresrättsbyggandet.

TOR sa...

Hej! Jag var nöjd med hyresgästförening i Gävle (Sätre området) Sedan dess har upplev rena helvete! Du-Ni kan läsa min lag förslag som verkligen gagnar hyresgäster se på http://www.vi-pr.se/sorattvisor.htm
Min lag förslag är resultat av min missnöjd med er organisation som pominner mig de traditionella reformistiska organisationer som har stagnerad och leder ingen vart och den vansinniga hyresvärda makt.
www.vi-pr.se Tor Svärdtorp