05 februari 2010

Köp och säljIgår fick hundratals hyresgäster i Gävle en ny hyresvärd. Det fick hyresgästerna att gå man ur huse och slå sig ner i Stenebergsskolans aula för att förstå om deras liv skulle komma att förändras av detta ägarbyte.

Vi säljer inte för säljandets skull, sa Gavlegårdarnas vd Jan Hugg som väl med det menade att det inte var en ideologisk försäljning utan att man helt enkelt behöver pengarna.

Därvidlag skiljer sig denna försäljning från många andra där man säljer just för säjandets skull. Idén bakom denna hållning brukar vara att man inte vill ha för stor marknadsandel, att kommuner överhuvudtaget inte ska äga bostadsbolag, man vill öka mångfalden eller så vill man befrämja konkurrensen.

Hyresgästerna i Gävle bor ju där de bor oavsett om Gävle just denna kväll fick ett nytt bostadsföretag. Så mångfald, ökade konkurrenschanser och Gavlegårdarnas minskade marknadsandel var inte precis några högaktuella frågeställningar denna kväll i aulan.

Hyresgästerna vill veta om köparna köper för köpandets skull.

För det faller ett tungt ansvar på de kommunala bolagen att inte sälja till oseriösa värdar som skiter i hyresgästerna och husen för att i sin tur sälja till nästa fastighetsägare som också skiter i hyresgästerna och husen och hamnar på obestånd.
Vi har tittat på köparnas intentioner, sa Jan Hugg. Det viktiga för oss var att det fanns en långsiktighet i planerna, att det finns ekonomisk stabilitet som gör att de kommer att kunna sköta fastigheterna på bästa sätt och att de vill se inflytande från hyresgästerna

Och det var precis de sakerna hyresgästernas frågor handlade om. Varför ska ni sälja, hur har affären gått till och den bristande delaktigheten från hyresgästerna.

Men mest handlade det om parkeringsplatser, framtida underhåll, autogiro, bredband och sådant som får vardagen att fungera.

Någon frågade om det inte fanns risk för att de nya ägarna var fastighetsklippare, som skulle köra bolaget i botten.
Vår idé är att förvalta, förädla och utveckla. Boinflytande är oerhört viktigt, en av grundbultarna, sa Mats Söderström.

Jan Hugg tyckte att det var bra att de nya ägarna är från Gävle för de fick de skämmas om de inte skötte sig.

Jag hoppas verkligen att det går vägen. Det är inte kul när historien upprepar sig som när Tunabyggens dåvarande VD Lars-Erik Håkansson sa att man funnit en seriös köpare, ett företag som är berett att satsa och investera i Borlänge när Tunabyggen sålde 426 lägenheter.
Efter något år sålde de nya ägarna rubbet till ett Kirunabaserat företag.
Ett litet PS.
Jag ska åka till Sydafrika på semester. Men bloggen kommer att fyllas av intressanta inlägg. Inte från kåkstäderna och av mig utan av 10 vikarierande bloggare som kommer att skriva varsitt inlägg.
Det kommer att bli så bra. Ds

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska man räkna Niklas Zennström till? Klippare eller en seriös och långsiktig förvaltare av fastigheter?

För info, HGF sålde Rosenön men tillhörande hyresgäster till Niklas för något år sedan.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

För din upplysning Jonas.
Rosenön är ingen hyresfastighet, det var en konferensanläggning.

Varför ska Hyresgästföreningen satsa på och riskera mina och andras medlemspengar på att bedriva konferensverksamhet för externa kunder?

Anonym sa...

Ha en trevlig semester, Sydafrika har mycket att erbjuda!

Hoppas sen att du kommer hem med insikten att Sydafrika inte bara består av kåkstäder. Vore det så skulle nämligen inte västerlänningar åka dit på semester och man skulle definitivt inte få arrangera ett VM i fotboll.
Någon sightsing till en kåkstad kan vara på sin plats men annars kan jag rekomendera; Kapstaden, Taffelberget, Vingårdarna kring Stellenbosch, Garden route och Kruger nationalpark.

/D

Anonym sa...

Re anonym
Okej så det fanns inga hyresgäster på rosenön?

Mvh
Jonas

Boy George sa...

Hej Jonas!

Har inte du kört den här diskussionen förut på just den här bloggen? Det är inte säkert att dina argument vinner bara för att du upprepar dom.

Ordförande Persson sa...

Jonas är en Vinnare.

Bara för att du försöker smutskasta och förringa honom som person Boy George gör inte hans uttalanden osanna.

Jonas har rätt bra koll på saker känns det som. Och många med mig tycker som honom.

Försök att hålla debatten på en värdig nivå Boy George ok?