17 juni 2010

24 000 000 000 var försäljningsvärdet på alla hyreshus som såldes förra året


Hyresgästföreningen är en organisation för moderna och rörliga människor som gillar hyresrätten, som vill bo i hyresrätt, som tycker att det finns för få hyresrätter och som vet att det är väldigt många som vill bo just i en hyresrätt men som inte kan få tag i någon hur de än ligger i.

I ett läge där vi har en rekordhög bostadsbrist och där rekordmånga ungdomar ligger i startgroparna för att flytta hemifrån och börja jobba eller studera då omvandlas rekordmånga hyresrätter och byggandet ligger på rekordlåga nivåer.

Få ihop det den som kan.

24 000 000 000 kronor var försäljningsvärdet av alla hyreshus som såldes till bostadsrättsföreningar förra året, Stockholm toppar ombildningstoppen för där säljer man ut allmännyttan i en utsträckning som inte förekommer på andra ställen i landet.

Tur är väl det för då finns det kanske någon lite större chans att H&M kan rekrytera kassafolk utan att det hela tiden stupar på att människor inte kan lösa sina bostadssituation.

Det finns en organisation för ombildare också eller snarare för de som tjänar pengar på ombildningar, Sveriges Bostadsrättsombildare.

Det är de som står för siffrorna.

Jag fick en något märklig fråga av TV4 igår om jag tyckte att det skulle finnas bostadsrätter. Klart jag tycker. Varken frågan eller svaret kom med, TV4 kanske kom på vilken underlig fråga det var.

Det kanske finns större anledning att fråga ombildningsivrarna om det bör finnas några hyresrätter. Idag är det lättare att få tag i en bostadsrätt än en hyresrätt.
Obs gäller givetvis bara för dem som kan få fram tillräckligt med pengar.

40 kommentarer:

Anonym sa...

För de allra flesta krävs det pengar (svarta) även för att komma över en attraktiv hyresrätt. Dagens system är inte så bra som vissa vill antyda.

Anonym sa...

Klart det skall finnas hyresrätter MEN hyresrätter som en vanlig person faktiskt kan få. Inte hyresrätter man måste vara pamp, ha svartapengar eller stå i kö 20 år för att ha cahns på.

Hyresmarkanden är förstörd i stockholm.

Gör om gör rätt, Pampen.

Mvh

Jonas

Oroad medlem Södermalm sa...

" Idag är det lättare att få tag i en bostadsrätt än en hyresrätt.
Obs gäller givetvis bara för dem som kan få fram tillräckligt med pengar."

Lev med att folk fattar sina egna beslut - och att det INTE är hyresrätt.

Och det är, som ni själva även konstaterat, BILLIGARE att bo i bostadsrätt än i hyresrätt.

Och nu när det nya hyressystemet klappas igenom + Stockholmsmodellen så kommer det att vara en LYXVARA att bo o hyresrätt.

Tumma inte på verkligeten Barbro. Det blir bara platt.

Anonym sa...

Problem med kommentersfältet igen. Nu kan väl tom Henric se det? Det står att det finns en kommentar under Barbros inlägg men det är minst 5 här. Att det står en kommentar gör att man kanske inte tycker att det är ide att gå in och läsa.

Så vems fel är det?Mitt?
Mvh
Jonas

Mvh
Jonas

Anne-Li sa...

Ni är i verklighetsflykt på HGF.

Det viktiga för ER är att folk är hyresgäster för det betalar era löner och ger er makt.

Om folk får det bättre eller om Sverige mår bra av era infall är oviktigt för er.

Alla, utom ni möjligtvis, har fattat hur svårt det är att få hyresrätt och hyr DYRT det är. De fattar beslutet att lösa problemen (till skillnad från er) och väljer då bostadsrätten.

Det ända NI gör då är att stämma bostadsrättsföreningar under ombildning (era tidigare medlemmar). Det är skamligt Barbro.

Ni är giriga, maktgalna och organisationsegoistiska!

Anonym sa...

Barbro! Har du ens tittat på inslaget?

Den förening det handlar om är ju överlyckliga över sin nya tillvaro - de kan numera bo billigt, välja själva hur de skall göra och de känner GRANNSÄMJA. Något som inte fanns innan.

Sedan kan du ju säga att hyresrätter "försvinner", men boendet finns ju kvar. Men boendeformen har ändrats.

farbror Frej sa...

"Klart det skall finnas hyresrätter MEN hyresrätter som en vanlig person faktiskt kan få."

I så fall kan det väl vara lämpligt att ställa sig positiv till säkerställandet och utökandet av utbudet av just sådana hyresrätter - som (observera!) "en vanlig person faktiskt kan få" - eller hur?

Vad man "faktiskt kan få" kan då inte bara handla om fysisk tillgänglighet, utan även om vilka hyror som "en vanlige person" faktiskt kan betala - OCH samtidigt ha pengar över att spendera till gagn för sveriges övriga icke-exporterande näringsliv.

Det är nämligen inte enbart fastighetsägarna som är beroende av "den vanlige personens" betalförmåga. Det är det övriga näringslivet också.

Peter F sa...

Vore det inte bättre att ni fokuserade på nybyggandet Barbro - istället för att ta "konkurrensperspektivet" på allt.

Klart att folk som får chansen att ombilda gör det. De får inflytande över sitt boende, de tjänar en slant och helt plötsligt blir man grannar på riktigt - man samarbetar och lär känna varandra i området.

det man äger bryr man sig om. Det blir renare och snyggare och säkrare.

Klart att detta leder till mindre makt för er och medlemsbortfall - men ändå måste väl det centrala vara att folk har boende OCH att de får välja detta själva.

Sluta jaga ombildningar och fokusera på framtiden och nybyggande.

Numera FD medlem! sa...

Klart att det ombildas när hyrorna rusar. Det är sedan länge (även vid mer normal ränta) billigare att bo i bostadsrätt.

Nu när det nya fina hyresförslaget ni lagt fram klubbas (17:e juni?) så kommer det att dra iväg med hyrorna.

"lavinen" av ombildningar vittnar om ert tillkortakommande på hyressidan. Folk förstår hur det kommer att bli. Dyrt.

Nu ska bara Terje lyckas få ur sig effekterna av Stockholmsmodellen... så vi i Stockholm får veta om det blir 5%, 7% eller 10% höjning på hyran om året framöver.

Tack för (st)hjälpen HGF!

Farbror Gej sa...

Sedärja - BostadsRÄTT är normen.
Hyresrätt är avvikelsen.

Kanske dags att gilla läget Barbro och rätta retoriken efter det?

Bostadssökande sthlm sa...

Barbro har du ens tittat på inslaget?
Det är ju bara positiva saker som sägs, förutom din kommentar om att hyresrätter försvinner.

men det är ju mer av ett problem bara för er.

Det viktiga för oss alla boende är ju att det blir mer boende. Kanske ni kan jobba med den frågan?

En insats är ju den som ni gör nu - dvs ser till att hyrorna nu kan justeras så att det är rimliga intäkter på dem. Och byggandet kanske startar.

Sluta bråka om bostadsrätter nu - det är så tydligt att det är er egen makt och intäkter ni värnar och inte hyresgäster/ boendes väl och ve.

Anonym sa...

Ett helt underbart inslag.
Titta på det Barbro och farbroj Frej.

Barbra det känns som det är dax att dra i snöret till fallskärmen och åka hem till gotland och njuta av havsutsikten från pampvillan.

Titta på inslaget och känn efter.

Vad säger du farbror frej efter att ha sett inslaget?

Mvh
Jonas

Oroad Anna sa...

Barbro

Det står på er nya fina site att...

"Nya regler för hyressättning från den 1 januari 2011

Regeringen föreslår att nya regler för hyressättning ska gälla från och med den 1 januari 2011. För dig som är hyresgäst blir skillnaden i praktiken liten. Hyran ska förhandlas precis som tidigare och bruksvärdet ska även i fortsättningen vara grunden för hyresnivån."

Hur kan ni säga att "För dig som är hyresgäst blir skillnaden i praktiken liten" - det är ju ett bedrägeri!!

Alla utom ni menar ju på att det kommer att bli högre hyror nu. Beroende på vem man lyssnar på så står det mellan +25% till +50%.

hur kommer det sig att ni fortsätter att säga att det är "blir skillnaden i praktiken liten"

Det är ju otroligt mycket mer i hyra på bara några få år!

Monica i Ånghästen sa...

Hej Barbro!
Du säger i TV4- inslaget att det inte är bra med ombildningar eftersom det är så stor bostadsbrist i Stockholm. Hur påverkar ombildningar det? Antalet bostäder är väl detsamma så länge man inte bygger nytt. För de pengar man säljer för kan man väl bygga nya hyresrätter, eller hur tänkte du?
Monica i Ånghästen

Anonym sa...

Ditt enda bidrag i inslaget är ju att är med på ett hörn och talar om hur dåligt det är med ombildningar.

Kan du inte glädjas med att de har fått det bättre i sin boendemiljö?

Kanske HGF har något att lära?

saqer sa...

Det är cyniskt, för att inte säga vidrigt, att HF faktiskt samarbetat fram en plan som gör att människor kommer att behöva fly från hus och hem inom några år.

SKÄMMMAS hoppas jag att du kommer att få göra i din fallskärm till vintern. SKÄMS!!

Barbro Engman sa...

Lev med att folk fattar sina egna beslut - och att det INTE är hyresrätt skriver oroad medlem Södermalm. Även de som vill fortsätta att bo i hyresrätt måste få fatta egna beslut som respekteras eller hur? Det verkar vara mera problematiskt för många att acceptera att det finns många som aktivt sökt sig till en hyresrätt, vill bo kvar i hyresrätt, tycker att de har en bra hyresvärd och som tycker att det är knepigt att man tilldelat grannarna rätten att rösta bort det valet. Jag har exempelvis efter många år flyttat in i en hyresrätt i Stockholm, bor hos en bra hyresvärd och fått det precis som jag vill. Jag har gjort ett mycket medvetet val och jag tycker inte att det känns något vidare bra att mitt medvetna val ska kunna röstas bort. Det kan väl inte vara så svårt att sätta sig in i. Jag är övertygad om att ni som ombildat föreställer er att det är ett val som inte kommer att hålla och inte kunna röstas bort. Om riksdagen införde regler om att ni plötsligt skulle ställas inför att era bostadsrätter ska bli hyresrätter så är jag övertygad om att ni skulle tycka att det var knepigt, ni kankse till och med skulle bli lite upprörda. Bygg bostadsrätter till de som vill bo så och bygg hyresrätter till de som vill bo i hyresrätt.Det är självklart att människor som vill bo i bostadsrätt ska kunna göra det men jag tycker också att det är lika självklart att de som vill bo i hyresrätt ska få göra det.
.

Barbro Engman sa...

Det finns en väldig brist på perspektiv i en del bloggkommentarer. Det finns 1,7 miljoner hyresrätter. Det är nästan bara i Stockholm det förekommer den här typen av hetsig och aggresiv debatt där man utgår ifrån att alla vill bo i bostadsrätt, det vill inte alla. Många hyresgäster känner sig utsatta och vänder sig till sin förening, det är väl inget konstigt med det.Hyresgästföreningen har 535 000hushåll som medlemmar vilket är dubbelt så många som på 70-talet. Medlemsantalet ser dessutom för närvarande ut att öka. På hyresgästföreningens förbundsstämma förra helgen där 150ombud för hyresgästerna i hela landet deltog och fattade beslut gjorde Hem&Hyra en enkät. Den visade att 79% är nöjda med den uppgörelse hyresgästföreningen gjort med regeringen och som även miljöpartiet och socialdemokraterna i huvudsak står bakom. Lars Ohly som gästade stämman sa att de inte har för avsikt att riva upp beslutet. 13% svarade vet inte och 8% var negativa. Den felaktiga bild av vad förslaget innehåller och vad det kan få för konsekvenser som en del kommentatorer på bloggen ger stämmer inte och det vet ombuden. Det finns inga mekanismer i förslagen som kommer att tvinga någon att flytta. Varför i herrans namn skulle hyresgästföreningen ställa sig bakom ett förslag som skulle få sådana konsekvenser? Det vore ju att gräva vår egen grav.Det kan ju aldrig någonsin fungera så som en del antyder att "det är så tydligt att det är er egen makt och intäkter ni värnar och inte hyresgäster/ boendes väl och ve".
Den här typen av argumentation utgår ifrån att folk är dumma i huvudet, det är de inte. Alla de hundratusentals medlemmar vi har skulle väl inte vara medlemmar i en organisation som inte såg till deras väl och ve? Då skulle de inte leverera några intäkter. Man ska inte underskatta människors förmåga att tänka alldeles själva.
Monica i Ånghästen, jag tänkte så här. Hyrorna i de nybyggda lägenheterna och väsentligt högre än i de lägenheter som ombildas. Detta beror på att villkoren för nyproduktion är helt annorlunda nu än när staten tog en aktiv del i byggandet. Det gamla beståndet är byggt när det fanns både räntebidrag och investeringsstöd mm.Dessutom har det ombildats mer än det byggts.
Livet är inte svart eller vitt.
Det finns många som stortrivs i sin hyresrätt, som har en bra värd och inflytande i sitt boende. Det finns hyresgäster som har en dålig hyresvärd, som inte trivs och där hyresvärden struntar i både de och husen. Det finns bostadsrättsföreninger som fungerar utmärkt, det finns bostadsrättsföreningar som inte fungerar och där det finns stora konflikter. Det finns bostadsrättsföreningar som är bra hyresvärdar för de hyresgäster som blir kvar efter en ombildning. Det finns bostadsrättsföreningar som är urusla värdar för hyresgästerna och som beter sig lumpet.
Jonas, du är varje dag inne på min blogg och uttrycker ditt missnöje över det mesta. Du är givetvis i din fulla rätt att ha åsikter om hyresgästföreningen även om du är villaägare. Men jag måste göra dig besviken. Jag kan inte dra i någon fallskärm och jag har varken lyxvilla eller havsutsikt på Gotland.Du slänger dig med mycket felaktigheter om min person, vad jag vet har vi aldrig träffats, jag hoppas att du gör bättre faktakoll i andra frågor

Anonym sa...

Hej Barbro
Oj, detta rörde tydligen upp känslor. Det betalade sig för mig. Du svara ju inte på mina frågor så jag får provocera fram svar. Nu vet jag att du har ett hus på gotland men att det inte har havsutsikt. Nåväl hur många andra hyresgäster har ett hus att dra sig tillbaka till?

Har du ingen fallskärm? Är det verkligen så eller är det bara att du inte kan utlösa den själv?

Är det inte så att det var ett jäkla rabalder för några år sedan om att ingen i HGF toppen bodde i HR. Var det i samband med det du flyttade till HR dvs för att kunna lyfta 100 000kr i måndaen. Hur bodde du innan och hur många fastigheter äger eller är du delägare i?

.

Självklart ska det finnas hyresrätter och personer som helst bor i hyresrätter.

Jag tycker att HGF förstör bostadsmarknaden och förstör för Sverige. Det byggs ju nästan inga hyresrätter längre och köerna är enorma unga människor ska inte behöva betala svartapengar för att ta sig in på bostadsmarknaden!!!!

Jag har personlig erfarenhet av detta då jag köpte min första HR av en svartmäklare för 100 000kr. Det var min ENDA chans att få bostad...är det bra? Nu gick det ju bra för mig men jag hoppas andra unga ska slippa denna situation.

Ni verkar stoppa huvudet i sanden kring de verkliga problemen och bara sjydda er själva och era löner.

Det är min åsikt och svara gärna på mina frågor så slipper jag provocera fram svar på ett otrevligt sätt.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Vad tyckte du förresten om inslaget? Då menar jag INTE din egen del....
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det är väl klart att ombildarna är glada. De har ju köpt loss något värdefullt till underpris.

När blev det samhällets och allmännyttans uppgift att göra några få gladare än andra? Vill man prompt bo i bostadsrätt kan man ju läsa i DN Bostad och gå på visning.

Anonym sa...

De har köpt och räddat sig undan marknadshyrorna som HGF förhandlat fram. Om lägenheterna sålts indiviuellt till marknadspris hade många av dom inte haft råd att köpa.

Det är den politik som bedrivs just nu. Möjligheter till ombildning och införande av marknadshyror ingår i samma systemtänk, liksom.

Varför missunnar du dem att vara glada?

Anonym sa...

Barbro.
Du skriver att du efter många år flyttat in i en hyresrätt i Stockholm, bor hos en bra hyresvärd och fått det precis som du vill.
Hur bar du dig åt för att få den hyresrätten? Behövde du betala? Hur länge har du köat? Det låter på dig nästan som om systemet fungerar. Du kan väl berätta!

Hyresgäst sa...

Jonas:
Har du inget annat liv än att befolka bloggars kommentarssidor med utfall som mer och mer består av rena personangrepp?

Barbro Engman sa...

Jonas, det är så klart väldigt många hyresgäster som har sommarstugor. Om det nu spelar någon roll för mitt uppdrag som ordförande i Hyresgästföreningen kan jag även meddela dig att jag inte äger eller är delägare i någon fastighet utöver sommarstugan.Jag har pendlat mellan Borlänge och Stockholm i 12 år. Efter att först ha bott i andrahand i div lägenheter bodde jag under de senaste åren i ett övernattningsrum på jobbet innan jag förra året flyttade till Stockholm. Jag bodde i en hyresrätt hos allmännyttan i Borlänge. Förra året hade jag köat till mig en hyresrätt, jag har stått i flera bostadsköer i Stockholm. Jonas, du gillar inte Hyresgästföreningen ett endaste dugg och jag är övertygad om att jag aldrig någonsin kommer att kunna svara någonting som skulle kunna ändra på det.
Det finns många som gillar Hyresgästföreningen så jag ägnar hellre min tid till att jobba för de 535 000 medlemmar vi har.

farbror Frej sa...

"Jag tycker att HGF förstör bostadsmarknaden och förstör för Sverige."

Exakt - du "tycker". Du framför en partiskt "åsikt" baserad utifrån dina egna begränsade och selektiva livserfarenheter. Försök begrip att det finns åter andra som utgår ifrån annorlunda verklighetsuppfattningar baserade på annorlunda livserfarenheter än den/de du utgår ifrån. Och att detta inte automatiskt innebär att de är omyndiga idioter som "lurats" eller "hjärntvättats" till att gilla hyresrättsboendet. Låt människor bestämma själva hur och vad de ska tycka!

Du verkar för övrigt inte alls ha fattat vad det innebär att HGF, Sabo och Fastighetsägarna efter långa förhandlingar till slut skrivit under ett och samma framkompromissade beslut. Det innebär att man är ömsesidigt ÖVERENS! Genom sina respektive underskrifter säger man; Ja, detta kan VI godkänna:

SABO:s Vd, Kurt Eliasson, tycker att förslaget känns mycket bra.

– Nu har vi nått fram till en svensk lösning. I och med detta visar vi att parterna klarar att hantera denna fråga på hemmaplan, det tycker jag känns mycket bra, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson kommenterar på Fastighetsägarnas hemsida:

– Nu finns en bred samsyn mellan hyresmarknadens partsorganisationer om behovet av lagändringar, vilket gör att regeringens kommande proposition kan få brett stöd i riksdagen, säger Per-Åke Eriksson. Det skulle skapa bättre förutsättningar för att få det utbud av hyresbostäder som väldigt många människor efterfrågar."

Fråga: Tycker du också att både SABO:s och Fastighetsägarnas VD:ar medverkar till att "förstöra bostadsmarknaden och förstöra för Sverige" genom att skriva under denna framkompromissade lösning?

"Det byggs ju nästan inga hyresrätter längre och köerna är enorma unga människor ska inte behöva betala svartapengar för att ta sig in på bostadsmarknaden!!!!"

Ärligt talat; skulle flertalet sent inkomna och kraftigt belånade BR- och villaägare i Stockholm VÄLKOMNA en politik som innebar att exempelvis hela hyresrättskön byggdes bort de närmaste 5-10 åren? Skulle inte detta innebära ett prisras utan dess like - enligt principen om tillgång och efterfrågan? Skulle inte detta innebära att möjligheten att själv få leka hyresvärd, och tjäna pengar på egna andrahandsuthyrningar, i samma grad skulle upphöra? Skulle du vilja det?

Anonym sa...

"Hyresgästföreningen är en organisation för moderna och rörliga människor som gillar hyresrätten, som vill bo i hyresrätt, som tycker att det finns för få hyresrätter och som vet att det är väldigt många som vill bo just i en hyresrätt men som inte kan få tag i någon hur de än ligger i."

Finns den människan? Det är ju litet av en kontradiktion att säga "hyresrätt" tillsammans med "rörlighet"

Och "modern" och "hyresrätt".

Men du har ju betalt för att säga det Barbro så vi förstår varför du gör det.

Anonym sa...

Anonym jag kan upplysa dig om att det finns hundratusentals sådana människor. Tror du att de 3 miljoner svenskar som bor i hyresrätt är tvångsförflyttade dit? Tror du att alla dessa hundratusentals människor som söker en hyresrätt gör det av tvång? Har du aldrig varit inne i en hyresrätt? Vet du inte att man kan flytta in och ut ur en hyresrätt utan att bekymra sig om den går att sälja eller inte? Vet du inte att man kan ta ett jobb på en annan ort utan att börja med att låna pengar om man bor i hyresrätt? Hyresrätt och rörlighet hör samman på ett sätt som ingen annan boendeform. Moderna människor vill ägna sig åt kultur, resor, idrott mm inte åt gräsklippning, måleri, köpa nya vitvaror, oroa sig för ränetuppgångar och försäljningspriser. Vad i herrans namn har du befunnit dig i för isolerad värld?
Pelle

Anonym sa...

Hej Farbror Frej
Nu tror jag vi har hittat skillden mellan oss. jag gör inte detta ur ett SJÄLVISKT PERSPEKTIV vilket du inte verka kunna förstå.

Du skriver
"Ärligt talat; skulle flertalet sent inkomna och kraftigt belånade BR- och villaägare i Stockholm VÄLKOMNA en politik som innebar att exempelvis hela hyresrättskön byggdes bort de närmaste 5-10 åren? Skulle inte detta innebära ett prisras utan dess like - enligt principen om tillgång och efterfrågan? Skulle inte detta innebära att möjligheten att själv få leka hyresvärd, och tjäna pengar på egna andrahandsuthyrningar, i samma grad skulle upphöra? Skulle du vilja det?"

JA, JAG SKULLE VILJA DET FÖR SVERIGES OCH VÅRA BARNS SKULL!

Tänk inte bara på dig själv!


Barbro du skriver;
"Hyresgästföreningen ett endaste dugg och jag är övertygad om att jag aldrig någonsin kommer att kunna svara någonting som skulle kunna ändra på det.
Det finns många som gillar Hyresgästföreningen så jag ägnar hellre min tid till att jobba för de 535 000 medlemmar vi har!"

De svar du gav nu gjorde faktiskt gillar dig mycket bättre!

Bra jobbat!stå upp för vad du tror på och undvik symboliska och moraliska misstag som rosenön.

Om du dessutom kunde stödja ombildningar tror jag ni skulle få fler medlemmar då ni skulle få stödmedlemmar från bostdadsrättsinnehavare och villaägre.Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Jonas.
Inte ens du kan väl på allvar mena att Hyresgästföreningen skulle stödja ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Lika tokigt som att Villaägarnas Riksförbund skulle stödja ett politisk beslut att kommunen skulle lösa in villor och sedan hyra ut dom som hyresrätter till folk som står i kön hos bostadsförmedlingen.
Kanske vore det politisk möjlighet för att korta köerna?
Vh Terje

Anonym sa...

Hej Terje
Jo, jag mener allvar och där avslöjade du er organistaion. Du säger mao att du bara bryr dig om hyresrätten dvs den faktiska lägenheten. Jag trodde ni var till för era medlemmar?

varför kan ni inte ha medelmmar som inte bor i hyresrätt?

Om ni bryr er om medlemens bästa skulle ni ju stödja ombildningen. De medlemmarna skulle komma ihåg ert stöd och vara kvar som medlemmar. Men ni vill bara låsta in folk i hyresrätt och försöka hålla kvar dem där.

Jag tror att de flesta av era medlemmar är med pga rädsla. De är rädda att stå ensamma mot värden.

jag tycker att en medlemmsorganisatinon borde ha sina medlemmar för att medlemmarna tyckar att organisationen gör något bra inte av räddsla.

Så Terje är ni till för era medlemmar eller för de faktiska lägenheterna och era egna löner?

Jag är inte med i villaägarnas riksförbund men om jag var det skulle jag hoppas att de arbetade för de enskilda medlemmarnas bästa inte för att krampaktigt behålla just villorna.

Ni hade ju ett förslag för något år sedan om att ni skulle hjälpa och ta in boende i bostadsrätter i er organistion. Var det bara för att tjäna pengar då?

Varför bor inte du i hyresrätt?

Svara gärna på frågorna.Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej terje jag ska ta ett enkelt exempel på hur ni arbetar. Så att alla förstår.

Tänk dig två fackförbund.

Plötsligt kommer regeringen och säger till fackförbunden. -Vi ger er chansen att ge era arbetare (medlemmar) så mycket pengar att ingen behöver jobba mer.

Det ena fackförbundet säger HURRA så fantastiskt för våra medlemmar! Det vill vi gärna ge våra medlemmar.

Det andra fackfförbundet säger NEJ aldrig då kommer ju våra arbetare att lämna facket och vårt löneunderlag försvinner. Detta måste stoppas!!!

Frågor; vilket fackförbund tycker du symboliserar HGF?

Vilket fackförbund skulle du helst vara medlemm i?

Vilket fackförbund tror du kommer att bäst behålla sina medlemmar?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Jonas
men tänk dig att regeringen bestämmer att det som medlemmarna i det ena fackförbundet har och lever med plötsligt skall säljas till ett annat fackförbund som inte kommer att företräda de medlemmar som berörs.
Vh
Terje

Anonym sa...

Var svaret på alla min frågor Terje? Duckar du som vanligt men något luddigt?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Jonas
Fråga:
Jo, jag mener allvar och där avslöjade du er organistaion. Du säger mao att du bara bryr dig om hyresrätten dvs den faktiska lägenheten. Jag trodde ni var till för era medlemmar?
Svar:
Självklart våra medlemmar bor i hyresrätt. Säkerligen finns det undantag men Hyresgästföreningen organiserar och företräder medlemmar som bor i hyresrätt.
Fråga:
varför kan ni inte ha medelmmar som inte bor i hyresrätt?
Svar: Alla kan vara medlemmar.
Fråga:
Så Terje är ni till för era medlemmar eller för de faktiska lägenheterna och era egna löner?
Svar:
Självklart är vi till för våra medlemmar. Självklart bedriver vi verksamhet utifrån vår verksamhetside.
Fråga:
Ni hade ju ett förslag för något år sedan om att ni skulle hjälpa och ta in boende i bostadsrätter i er organistion. Var det bara för att tjäna pengar då?
Svar:
Jag är inte riktigt säker på hur frågan uppstod men om jag minns rätt röstades det ner/bort på en förbundsstämma. Ett enligt min uppfattning klokt beslut.
Fråga:
Varför bor inte du i hyresrätt?
Svar:
Jag har bott i hyresrätt i 57 år och tycker det är den bästa boendeformen som finns.
Vänlig hälsning
Terje

Anonym sa...

Hej Terje
Tack för svaren.
Du glömde dock dem om fackföreningen.
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Organisationen heter Sveriges bostadsrättsbildare, inte bostadsrättsombildare.

Anonym sa...

herre jösses. Lyssnade ni till programmet? De sa ju faktiskt också att det är 50 -50 mellan br och hr nu med en liten övervikt för br. Och att det gått i rasande fart i sthlm.

Det jag håller med barbro här om är, varför måste vi som valt hyresrätt ha så svårt att bli förstådda? Varför är det så svårt att förstå kritiska röster till ombildning? Oftast uppmanar rädda-bloggarna bara till kunskapssökande, att läsa på så mkt som möjligt innan beslut och givetvis ställa frågor till styrelse bla.
Bor själv i hr u närfört till sthlm och var med om jobbig ombildningsprocess i dryga halvåret. Nu vart vi kvar i allmännyttan tack och lov.
Inget fel att bo i br, men jag är mot ombildningar framförallt för att människor ställs mot varandra. folk mår skitdåligt i processens gång och det gäller både ja och nejsägare. sen finns det väl undantag där det gått bra, men nu var det EN person som uttalade sig i programmet. tycker grannarna likadant?
/anna

Petra sa...

Anna - det som alla är sura på är att HGF ger sig på ombildningar.

ägnar de sig åt hyresrätter är det ok - men de lägger stora resurser på att bråka med vanligt folk.

en ombildning är en demokratisk process som HGF motverkar från början till slut.

Det är skandal.

Anonym sa...

Nej, Petra så tror jag inte det är. När hgf är inblandat så är det medlemmar som begärt stöd och ofta handlar det enbart om kopieringshjälp, ingen stor summa direkt. Undantaget är förstås de fall som är/har varit i tingsrätten men av det totala antalet ombildningsärendena är det få som gått så långt.

Demokratisk process? Njä, imånga fall inga diskussioner och fullmaktsinsamlande innan ekonomisk plan kommit. Ringande till släktingar och intensiv dörrknackning.
Jag vidhåller att folk från båda läger mår alldeles för dåligt. Det är mitt främsta skäl för att säga nej. Sen har jag hört att det är win-to-win situation för alla. Men det är det inte. Ja på en köpstämma, glada ombildare, missnöjda som blev av med sin värd, nej på köpstämma missnöje från ombildare, ofta en köpstämma till i detta fall...
Och valfrihet med ombildning är det inte!
Det enda jag kan hålla med om är att det är billigare att köpa loss än på marknaden. I uppsala där går ombildningarna inte lika bra, men det kan ju bero på att de får köpa enligt marknadspris.
Vet att det görs mkt undersökningar om ombildningens konsekvenser nu och det är bra, får se vad det visar...
/anna