23 juni 2010

Växjö kommun fortsätter på brottets bana?


– Jag kan inte svara på om vi kommer att fortsätta bryta mot lagen för vi har inte diskuterat detta ännu, säger Bo Frank (M), högst politiskt ansvarig i Växjö kommun till Hem & Hyra.

I Växjö bryter man nämligen medvetet mot lagen. Kommunen tar ut vinst ut de kommunala bostadsbolagen i strid mot lagen.

Hur kan det ens vara möjligt att politiskt valda kommunpolitiker medvetet bryter mot lagen? Vilken annan medborgare skulle kunna säga att ”jag kan inte svara på om vi kommer att bryta mot lagen” och komma undan med det?

Det är ett så häpnadsväckande uttalande så att det borde ringa larmsignaler ändå in i finansdepartementet där man inte tror att man behöver några straff för lagbrytare i kommunpolitiken.

Detta kommunala meddelande om att man inte bestämt sig för om man ska fortsätta på brottets bana eller inte sägs dessutom samma dag som riksdagen klubbade de nya reglerna för allmännyttan och hyressättningen.

De nya reglerna, föreslagna av bl. a Bo Fransks parti (M), innehåller precis som de gamla en begränsning av vinstutdelningen. De regler som Bo Frank M) skiter i.

Om nu kommunpolitiker inte tycker att det är självklart att följa lagen borde kanske moderaternas etiska regler kompletteras med en sådan?

Från och med nu har alla ett ansvar att leva upp till lagstiftarens intentioner. Det borde vara så självklart så det känns märkligt att behöva skriva.

Det gäller framförallt kommunerna som ägare av bostadsbolagen. De måste via sina ägardirektiv säkerställa att bolagen agerar som ett allmännyttigt bolag samt se till att man lever upp till lagens skrivningar.

Förutom att kommunerna inte ska begå lagbrott ska de inte heller ägna sig åt att kringgå lagen, hitta kryphål eller engagera konsulter för att kunna ta ut så mycket pengar som möjligt ur bostadsbolagen.


De ska göra det som riksdagen bestämt att de ska göra.

52 kommentarer:

Fd medlem i HGF sa...

Det är oroade att läsa Terjes blogg idag - där han säger att "För dig som är hyresgäst blir skillnaden i praktiken liten" om det nya hyressystemet.

Har Terje läst propositionen? Om ja - har han förstått?

Har han det så är det vilseledande information han ger.

Förslaget är ett resultat av den reträtt HGF och Sverige fått göra inför EU. Vi skall ha marknadsmässiga krav på alla fastighetsvärdar ELLER "social housing" (Ghetton / fattighus / socialbostäder).

Det senare har vi inte och vill inte ha.

Hela förslaget säger att hyrorna skall upp. Speciellt övergångsreglerna skildrar detta - där man skall "smeta ut höjningarna" över några år.

I samma andetag konstaterar man att hyrorna ska upp kraftigt, men som sagt - man har en övergångsregel.

I Norrköping finns det en dom som säger att två likvärdiga lägenheter har en skillnad på 1500 kr i hyra / månad. Den dyrare får högre hyra på lägesfaktorn.

Sluta vilseleda era medlemmar och vanligt folk HGF!

Anonym sa...

Det blir alltså 5-10% höjda hyror om året nu i Stockholm alltså? Inte bra alls.

Boende Södermalm sa...

Och inget skydd vid rennoveringar mot hyreshöjningar nu heller. VARFÖR BETALAR VI HYRA DÅ!?!?

Skärpning nu HGF!

Makten korrumperar .. sa...

Ja innan var det ju billigare i Bostadsrätt jämfört Hyresrätt. Även vid normal ränta.

Med nya hyresreglerna kommer det att bli en lyxvara att bo i hyresrätt. Mycket dyrare än den ekonomiska boendeformen bostadsrätt.

Detta bekräftas även av att bostadsrätterna är numera fler än hyresrätterna.

Folk har fattat och gör sina val - de vill bo billigt och ha långsitiga förutsättningar. Ett behov som tillgodoses i bostadsrätten.

Men det vill ni prata tyst om på HGF har jag förstått...

Anonym sa...

Otroligt upprörande att man som kommunpolitiker inte följer lagen, detta oavsett om det finns några straff eller inte. Olyckskorparna här ovan i kommentarsfältet borde vara mer oroliga för att kommunpolitiker medvetet tar ut dubbel skatt av hyresgäster än den nya lagen som hyresgästförenening på ett föredömligt sätt varit med och styrt upp.

Nu är frågan vad man kan göra åt de moderata tjuvarna i Växjö, här har Mats Odell och Anders Borg något att bita i inför valrörelsen.

/Micke

Anonym sa...

HGF= Politiskt obunden

Tillåt mig skratta högt!

Håller dock med om att de flesta politiker behöver skärpa sig.

mvh
jonas

Seger i TR för Lådkameran! sa...

Södertörns tingsrätt har i dag ogillat NN:s talan och förpliktat NN att betala Lådkamerans rättegångskostnader om 150 000 kr.

Klandret av Lådkamerans beslut om ombildning har inte vunnit bifall.

NN har i målet företrätts av Hyresgästföreningen.

Se Södertörns tingsrätt mål nr T16371-09 den 23 juni 2010.

Kommentar, Barbro!

Anonym sa...

Skulle oxå vilja ha komentar, HGF som BARA biträder när de är 100% säker på att vinna! Detta var ju ett SOLKLART fall redan från början! Tack och hej Hyresgästföreningen, många som lämnar er nu!

Anonym sa...

Sopa rent framför din egen dörr först, Barbro! Hyresgästföreningen driver processer mot bostadsrättsföreningar utan att bry sig om sina stadgar och riktlinjer och utan att bry sig om vad det står i lagen. Allt i syfte att sabotera. Nu har tingsrätten äntligen sagt sitt. Två år tog det. Ni borde skämmas.

Ingen kan ta ditt ondgörande av kommunalpolitiker på allvar så länge du inte sköter din egen organisation.

Anonym sa...

Ja verkligen skäms på er!

Anneli sa...

Grattis Lådkameran & Demokratin! En stor seger idag!

Grattis!

Fredrik sa...

Spännande att "super-duper-strategin" med att prata om folkbokföringen inte funkade. Ni som var så säkra.

Kanske någon stackars jurist var tvungen att "hitta vinklar" på direktiv av ledningen och politikerna?

X member HGF sa...

Demokratin vs Hyresgästföreningen 1-0

Grattis Lådkameran!

Anonym sa...

Ja! stort grattis till Lådkameran!
2 års jobb bara för att en okynnestämmare gjorde som han gjorde. verkligen synd, men nu är ni i MÅL!

HGF medlem sedan 13år sa...

Få stopp på eländet nu Barbro innan det blir mer pinsamt för er. Dra inte HGF varumärke mer i smutsen.

Politik i tingsrätten och okynnesstämningar anstår inte HGF. Tänk om!

Mirja Södermalm sa...

Är Terje ute och tuffar i sin båt i solen - eller varför dröjer kommentarerna?

Han är ju för F-N högsta ansvarig i Sthlm!

Inte en kommentar om dagens förlust i tingsrätten. Trots att han var SÄÄÄÄKER på vinst.

Inte en kommentar om frågor och kritik om den nya hyreslagen .. bara att "allt blir som vanligt".

Inte en kommentar om Stockholmsmodellen och dess effekter för oss medlemmar och boende.

Skärpning Terje! ta ditt ansvar

Anonym sa...

Idel förluster denna vecka för hyresgästerna.

Nya hyressystemet.
Förlust i tingsrätten mot Brf Lådkameran

whats next?

Anonym sa...

What's next? Att media gör en rejäl granskning, kanske. Det vore på tiden. Varför alla dessa desperata försök att sabotera demokratiskt fattade beslut om ombildning? Vart går HGF:s alla pengar, egentligen? Till propagandareklam, medlemsvärvare och höga löner/förmåner. Snart borde bubblan spricka.

Ska du inte kommentera Lådkameran, Barbro!

Anonym sa...

Ja och vem betalar den kärande i lådkamerans 150.000 kr? Är det HGF medlemmar via sin medlemsavgift?

Skandal är det i sådant fall.

Ännu värre om HGF lovat att betala men nu inte gör det.

Andreas sa...

Kärande är personligt betalningsansvarig i vårt fall. Han har själv uppgett att han har försäkring som täcker hans kostnader. Om det stämmer lär framtiden utvisa. Vi har begärt utbetalning av beloppet och sen beroende på respons (eller icke-respons) så får vi ta vidare åtgärder utifrån det.

Anonym sa...

Jag är mycket tveksam till att hemförsäkringens rättsskydd täcker en stämning man själv driver. Speciellt på så onödiga grunder.

Hade ju varit annorlunda om det var en fråga om en olycka eller så.

Men detta är ju en okynnesstämning med politiska motiv.

Barbro Engman sa...

Fd medlem skriver, "Speciellt övergångsreglerna skildrar detta - där man skall "smeta ut höjningarna" över några år." Vilka övergångsregler? Det finns inga sådana. Du blandar förmodligen ihop den skyddregel som föreslogs i utredningen om EU, allmännyttan
och hyrorna med den som nu föreslås. Det är två helt olika skyddsregler. De som utredningen föreslog är borta, den finns inte längre. Utredningen föreslog efterfrågastyrda hyror, även det förslaget är borta.

Barbro Engman sa...

Anonym sa...
Det blir alltså 5-10% höjda hyror om året nu i Stockholm alltså?
Det kommer inte alls att bli några sådana hyreshöjningar, vad har du fått det ifrån?

Boende Södermalm sa...
Och inget skydd vid rennoveringar mot hyreshöjningar nu heller. VARFÖR BETALAR VI HYRA DÅ!?!?

Skärpning nu HGF!
De som ska skärpa sig är regeringen, vi har jobbat hårt för att få en skarpare skyddsregel men regeringen har inte lyssnat på det örat. Skriv gärna till regeringskanskliet och tala om vad du tycker, det är inte Hyresgästföreningen som fattar de slutliga besluten, det gör riksdagen

Barbro Engman sa...

Omröstningsförfarandet gällande Lådkameran har granskats.Det är bra det, det är så ett rättssamhälle ska fungera. Den hyresgäst som var missnöjd fick sin sak prövad. Så fungerar det i alla andra sammanhang och så måste det fungera även i detta sammanhang. Nu kommer Hyresgästföreningen i Stockholm att studera domen och fatta beslut om hur de ska agera i fortsättningen. Så ska det också fungera.
Det är väl inget märkligt med det, det vore märkligare om det var bestämt på förhand vilka som fick överklaga och vilka som inte fick överklaga.
Jag tycker att det finns skäl för alla att vara nöjda med att vi har instanser vars uppgift är att göra bedömningar av rättsläget.

Ernst sa...

Men Barbro, det är väl ändå en haltande jämförelse att säga att en missnöjd hyresgäst ska få sin sak prövad? Det är ju knappast så att Hyresgästföreningen biträder sina medlemmar i vad som helst, vad hyresgästen kan tänkas begära.

Barbro Engman sa...

Makten korrumperarskriver att " bostadsrätterna är numera fler än hyresrätterna.

Folk har fattat och gör sina val - de vill bo billigt och ha långsitiga förutsättningar. Ett behov som tillgodoses i bostadsrätten.

Men det vill ni prata tyst om på HGF har jag förstått..."
I likhet med väldigt många så har du ett Stockholmsperspektiv på allt. Antalet hyresrätter i Sverige är betydligt fler än antalet bostadsrätter. Bostadsrättsombildningar är i huvudsak ett Stockholmsfenomen.

Du skriver att "ni" vill prata tyst om bostadsrätter. Varför skulle vi prata tyst om det? Bostadsrätter är väl en bra boendeform för de som vill bo så. Vilka är vi som inte vill prata m bostadsrätter? Människor fattar väl sina egna beslut och människor tänker själva. Det gäller även medlemmarna i hyresgästföreningen.Jag tycker att det är beklagligt för dig att du har en så dyster bild av människors förmåga att tänka själva. För skulle vi, vilka vi nu är, försöka oss på att föra ett resonemang som inte medlemmarna känner igen så har vi inga medlemmar. Men vi har en otrolig mängd medlemmar, 535 000 hushåll, och det är de hyresgästerna som är aktiva i tusentals lokala föreningar, kommunföreningar, regionstyrelser, förbundsstyrelse mm.
Alla måste få göra sina bedömningar av vad de tror är långsiktigt bra. Om du bedömer att bostadsrätten är bra för dig så ska du så klart bo i en sådan. Men du måste också ha respekt för de som är gillar att bo fritt eller som är rädda för höjda räntor, värdeminskning och risken för egen arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa mm och som därför inte vill satsa på ett ägt boende.
Du får gilla bostadsrätt hur mycket du vill men du kan inte förvänta dig hyresgästernas organisation ska bli en bostadsrättsorganisation. Sådana finns det redan där du kan bli aktiv.

Andreas sa...

För att ge lite nyanserad bild från "andra sidan" så kan det ju sägas att den "missnöjda hyresgästen" enligt egen utsago gick på köpstämman för att "kontrollera". Samtidigt har han i området starkt (mycket starkt!) propagerat för oegentligheter, osakligheter och felaktigheter innan stämman. (Utan konkreta exempel, bör tilläggas). Det går ju att ifrågasätta hans motiv i det sammanhanget då, om det verkligen bara var för att "kontrollera" att allt gått rätt till.

Efter stämman, så istället för att påpeka de brister han anser sig ha funnit i stämmans förfarande till föreningen, så vänder han sig direkt till fastighetsbolaget, i vårt fall Familjebostäder, och skickar in mängder med material, påståenden och kommer med långa (ej verifierade) utläggningar och påståenden (återigen) om oegentligheter som skall ha skett utan att kunna belägga dessa med substans. Familjebostäders chefsjurist och medarbetare granskar allt detta under 2 månaders tid, begär in förklaringar, kompletteringar, granskar underskrifter m.m. och konstaterar sen, och svarar den "missnöjde hyresgästen" att man granskat alla dessa klagomål och kommit fram till att man inte kan finna några fog för dessa påstådda oegentligheter.

DÅ. På dagen innan tiden för möjlighet att klandra stämman, då skickar den "missnöjde hyresgästen" in sin klandran till tingsrätten.

Att påstå att vår förhandling i tingsrätten handlat om att "få sin sak prövat vill vi direkt påstå är ett dimmoln av episka proportioner, och har ingen som helst förankring i verkligheten och vad som faktiskt skett.

Vad som faktiskt skett är att den "missnöjde hyresgästen" med alla medel (tillåtna och mer... tvivelaktiga) försökt hindra ombildningen, försökt gå emot en betydande majoritet i området och för sitt eget personliga syfte gjort allt som står till buds för att försöka hindra ombildningen. Och i detta syfte har han fått ett helhjärtat stöd från Hyresgästföreningen, som via sitt ombud i tingsrätten pläderat till rätten att göra en annan tolkning av lagen än den som står skriven, OCH att tillämpa högre och hårdare krav på vissa typer av föreningsstämmor, nämligen så kallade köpstämmor vid ombildningar, för att det finns människor som faktiskt kan tjäna pengar på de beslut som fattas.

Utan att gå allt för långt kan vi åtminstone konstatera att Hyresgästföreningens verklighetsbild och dess kommunikation utåt i detta fall lämnar en del att önska.

Att man håller sig till sak och sanning i sina uttalanden är då det minsta man kan begära från förtroendevalda tycker vi.

Kunnig sa...

Skrattretande Barbro!

Som om Hyresrätten är någon form av skydd mot "Men du måste också ha respekt för de som är gillar att bo fritt eller som är rädda för höjda räntor, värdeminskning och risken för egen arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa mm"

I själva verket är Hyresrätten INTE en fri boendeform. Det är någon annans prislista, någon annans regler och någon annans önskemål som uppfylls.

Därtill är Hyresrätten dyrare för de boende även vid normal ränta. Allt annat är lögn. - ni säger det även själva i era undersökningar

Anonym sa...

Ja, det är helt ofattbart att HGF ställer upp med ombud i ett sånt här solklart "fall"
Om nu han ansåg att det köpstämman hade felaktigheter, fast detta var de boendes vilja.
Kunde HGF prata med BRF och de hade säkerligen kunnat rätta till de småaktiga felen för hans skull.
Jag har tappat allt förtroende på HGF, som gör så här!

Boende i Skottet sa...

Barbro!

Du säger "Bostadsrättsombildningar är i huvudsak ett Stockholmsfenomen."

Det är helt riktigt att det är så. Fler bor här och boendekostnaderna är högst här.

Nu har ni lagt fram förslaget om de nya hyrorna och därtill kommer "Stockholmsmodellen" att läggas fram för Stockholm.

Det kommer att bli dyrt i stockholm. Eller ska jag säga dyrare? För det är dyrare att bo i hyresrätt redan - särskillt i Stockholm.

Sedan kan man ju lätt notera att Stockholmssektionen ägnar sig åt politiska processer i tingsrätten - det är KLART att det upprör många medlemmar i HGF och utanför.

I tex Skottet 2 på södermalm skrev 77 av era totalt 105 medlemmar under en protestlista mot ert stöd för stämningen mot bostadsrättsföreningen.

Terje, som är ansvarig, bara ryckte på axlarna. Det är klart att era medlemmar och de boende blir besvikna och SVIKNA av er.

77 av era 105 medlemmar i huset går ni emot. Är det demokrati eller att vara lyhörd för vad era medlemmar vill?

Lottie-Ann sa...

Det är oansvarigt och oerhört stötande att Hyresgästföreningen "prövar" en lagstiftning som redan från början är fullkomligt klar och tydlig. Och där Hyresgästföreningen desstuom medverkat i utformningen av lagen, utan att invända att lagtexten på något sätt skulle vara "otydlig".

Man har drivit denna okynnesprocess på medlemmarnas och övriga boendes bekostnad. Utan dialog, utan att beakta vad beslutet får för inverkan på grannsämjan.

Antingen har Hyresgästföreningens jurister inte läst på - och det är förfärligt dåligt. Eller också har man redan från början gått in i processen med vetskapen om att man har fel - och det är att missbruka rättssystemet.

Hyresgästföreningen förtjänar allvarlig kritik för hur de hanterat de här processerna. Det som är särskilt allvarligt är att man frångått sina egna riktlinjer för kvalitetssäkring. Det tyder på fullkomlig nonchalans, både inför de medlemmar de företrätt och inför övriga boende.

Det är tydligt att man inte respekterat de boendes vilja och att man försökt bestraffa "fel" åsikt.

Vi har fortfarande inte fått något svar på varför man åsidosatt de interna bestämmelserna för hur rättsärenden ska hanteras av HGF:s ombud. Varför kontaktades exempelvis varken Lådkamerans, Skottets eller Ånghästens styrelser innan stämningsansökningarna lämnades in. Normalt är annars att motparten ges tillfälle att kommentera de anklagelser som framförs innan man går till rätten. Det står ju också i Hyresgästföreningens riktlinjer för kvalitetssäkring juridik att så ska ske.

Vi förväntar oss att Hyresgästföreningen förklarar varför man inte följt de riktlinjer som förbundsstämman beslutat om."

Anonym sa...

Hur kommer det sig att fastighetsägarna ser helt annorlunda på riksdagens beslut?

Fastighetsägarna är mycket positiva!

http://www.fastighetsagarna.se/web/efterlangtat_beslut_for_battre_hyresmarknad.aspx

Anonym sa...

HGF borde betala de överskjutande kostnaderna för ombudet till Lådkameran.
Det och en ursäkt borde vara det minsta ni kunde göra!

Anonym sa...

Ja, verkligen. Dessutom gick ni ju ut i pressmeddelande och basunerade ut att det fuskats. Verkligen lågt!

Anonym sa...

Gjorde dom? Fyfan så lågt i så fall! Vi borde vända oss till media nu...

Anonym sa...

Aftonbladet blir det!

farbror Frej sa...

Kunnig: "Som om Hyresrätten är någon form av skydd mot "Men du måste också ha respekt för de som är gillar att bo fritt eller som är rädda för höjda räntor, värdeminskning och risken för egen arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa mm"

För min del uppfatter det faktiskt som ett skydd. Jag var med i början av nittiotalet, när Bengt (Mister 500%) Dennis var i farten. Inte sjutton märkte jag något på kostnaderna för min hyresrätt. Jag betalde 1205kr år 1992 för en etta i Råsunda. År 2009 betalde jag 1915kr för samma etta. Nyligen utflyttad till en annan etta i samma stadsdel betalar jag nu 2150kr. Jag trivs bra med att aldrig behövt betala mer än högst 15% av nettolönen i bostadskostnader.

"I själva verket är Hyresrätten INTE en fri boendeform. Det är någon annans prislista, någon annans regler och någon annans önskemål som uppfylls."

Man kan i ännu högre grad säga detsamma om amorteringsfria miljonlån kopplade till nyligen sålda bostadsrätter i Stockholm.

Googla "Bolånekunder utan skyddsnät" (E24), "Småskulder kan betyda förlorad borätt" (DN), "Baksmälla väntar" (E24) m.m. Ett Play Rapport-inslag varnar för att låna extra till den löpande driften vid dyra ombildningar i Sthlm blivit "mycket vanligt". Youtube-sök "Bostadsrätt kan bli lånefälla".

"Därtill är Hyresrätten dyrare för de boende även vid normal ränta. Allt annat är lögn."

Som vanligt - det beror på. Det blir nästan lite löjligt med så svepande och grova generaliseringar som ni BR-frälsta svänger er med. Det har väl lite att göra med personliga låne-ekonomiska vägval också, eller hur?

Det är väl en jäkla skillnad i risk om man köpte billigt för 10+ år sedan i någon småstad - amorterat av det mesta och aldrig lånat upp sig ytterligare. Jämfört med de som precis köpt dyrt och sent i storstad - som MÅSTE välja "amorteringsfritt", och som ovanpå det ser all värdeökning som en potential för utökat, ännu ej utnyttjat låneutrymme.

Andreas sa...

Ja, för kan man inte dra upp något bättre argument än:
- Räntesatser på 90-talet då världsekonomin, och framför allt Sveriges ekonomiska politik och ställning såg radikalt annorlunda ut..
- Skrämselpropaganda-artiklar i media som alla är rubriker baserade på spekulation där innehållet i artiklarna sen inte alls ger sken av samma kategoriska väntande ekonomiska katastrof.

..så har man sannerligen inte mycket att komma med! Det är samma gamla vanliga trötta argument. HGF själva har undersökt saken och kommit fram till att BR är en billigare boendeform på lång sikt.

Det går bra att kritisera "svepande generaliseringar" för att sen dundra på med en hel hög egna?

Det här är så oseriöst och osakligt det kan bli.

Anonym sa...

Jag kommer att tjäna nästan det dubbla när jag säljer, är det fel? Känns hur bra som helst för mig!
Jag har bakat in andra lån och sänker min månadskostnad med många tusen...+ om räntan stiger till 7% har jag samma kostnad som hyran jag hade innan och inga andra lån. Hur bra låter inte det? bara undrar varför man inte tar chansen att leva billigare, betala endast till dig själv. Jag ser det som en säker Pensionsparande!
Ja, så ser jag det och trippade ur som medlem i HGF efter alla deras smutsiga påhopp på BRF:ar.
Känns skönt!

farbror Frej sa...

Andreas: "Räntesatser på 90-talet då världsekonomin, och framför allt Sveriges ekonomiska politik och ställning..."

Poängen var att jag inte behövde bry mig. Inte ens den tidens räntenivåer påverkade min hyreskostnad.

Glöm heller inte att ett bostadslån är på mycket LÅNG sikt. Vad visste man i början av 70-talet om kommande extremräntor 20 år senare? Vad vet du om ränteläget motsvarande ca 20 år framåt i tiden? Inte ett skvatt, eller hur?

Vad världsekonomin beträffar så har Sverige och omvärlden bytt plats. Då var den omgivande västvärlds-ekonomin jämförelsevis god, medans Sveriges ekonomi var i djup kris. I dag är det nästan tvärtom. Och det sistnämnda är på sett och vis värre, då Sverige är mycket exportberoende.

"Skrämselpropaganda-artiklar i media som alla är rubriker baserade på spekulation"

Det var just innehållet - inte rubrikerna, jag ville att du m.fl. skulle kommentera.

"Det går bra att kritisera "svepande generaliseringar" för att sen dundra på med en hel hög egna?"

Det är ett faktum att en vanlig Svensson-villa i en av Stockholms förorter numera går lös på minst 3 miljoner, eller mer. För ett typiskt medelklass-par med en heltids- och en halvtidsinkomst att röra sig med, och småbarn att försörja, så känns det tröstlöst att ens försöka amortera.

Googla "Många betalar inte av på bolån" (SR) samt "Färre amorterar på bolånen (SR). Artiklarna har dessutom 4 år på nacken, så andelen amorteringsfria lån har knappast minskat - snarare ökat.

Lägg därtill att fortsatt värdestegring förutsätter en oavbruten ström av NYA framtida bolåne-kunder. Liknande par som ovan nämnda - men som nu förväntas bevisa att de kan klara 8-9% säkerhetsmarginal, baserat på en framtida boränta på 6-7% - i sin tur baserat på en framtida styrränta 4-5%. Eller är DET också orealistiskt?

Procentsatser dessutom räknat ovanpå på ÄNNU HÖGRE Villa/BR-priser än de vi har idag, då priserna ju förväntas fortsätta stiga. För alla i främst Sthlm är ju predestinerade att sälja med god vinst, eller hur.

Klart att det är ohållbart - det fattar väl du också innerst inne, eller hur, Andreas?

Tant Rut sa...

Visst är dagens bostadsmarknad sjuk. Där håller jag med. Priserna är sanslösa. Därför är det tröttsamt att höra från Hyresgästföreningens företrädare att "de som vill bo i bostadsrätt kan väl köpa en. Det finns massor av annonser".

Vem vill ge sig in på den osäkra marknad som råder idag? De flesta som går från en hyresrätt till en bostadsrätt måste låna till stora delar av köpeskillingen. Få har någon insats att tala om. För det krävs oftast att man har en bostadsrätt sedan tidigare, som man köpt när priserna var lägre.

Att som hyresgäst få chansen att köpa vid ombildning, till ett pris motsvarande halva marknadspriset är en skänk från ovan. Det är inget snack om saken. Säkrare boende och bättre ekonomiskt läge kan man knappast få på något annat sätt i dag. Skulle vara en Lotto-vinst i så fall. Eller en kunglig gemål.

Andreas sa...

Jag är lessen farbror frej, ditt resonemang är lika ologiskt som individen du lånat ditt alias från.

Du menar att det är ett problem i sig att Sveriges ekonomi är stabilare nu än för 20 år sen... Jag vill hävda att det är positivt för Sverige, inte tvärtom, och kommer inte att ändra min uppfattning i det fallet kan jag lova dig...

Sen kommenterar du svepande generaliseringar och drar till med fler, är du säker på att du inte ÄR farbror frej? Det är ingen idé att amortera, men det är ett problem i sig om man inte gör det?

En värdestegring förutsätter i min värld en fortsatt efterfrågan på bostäder. Så länge Sverige (och särskilt Stockholm) fortsätter få fler invånare i en högre takt än det tillkommer nytt boende så kommer befintliga lägenheter, villor m.m. öka i värde.

Att konjunkturen kommer gå upp och ner, och så även inflation och styrräntor är inget nytt, att räntorna kommer vara högre om några år än idag är i sig inga konstigheter heller och jag förstår inte varför det är ett problem på något vis.

Du utmålar en framtid som innebär fortsatt ökade priser på alla fronter som något sensationellt. Har du inte tillgång till ekonomisk historia och statistik?

Det vore hemskt intressant att höra dina belägg för varför framtiden skulle bli annorlunda från och med idag jämfört med hur det sett ut 10, 20, 30 år bakåt fram tills idag.

..om det nu inte är så att du bara vill skapa en bild av något ofördelaktigt utan att ha någon egentlig substans för det förstås...

farbror Frej sa...

Andreas: "Det vore hemskt intressant att höra dina belägg för varför framtiden skulle bli annorlunda från och med idag jämfört med hur det sett ut 10, 20, 30 år bakåt fram tills idag."

Det kräver en förutsättningslös öppenhet och en nyfikenhet att till sig fakta om växande sprickor i diverse fasader. En öppenhet som du nog omedvetet och ryggmärgsmässigt värjer dig emot, eftersom stora delar av din nuvarande föreställningsvärld då skulle krackelera.

Problemet består inte att din logik skulle vara felaktig i sig. Problemet är istället att du m.fl. bygger denna din glasklara logik, ovanpå på en hel serie av luddiga och osäkra antaganden.

"Antaganden är allt struls moder" säger talesättet (fritt översatt från "Assumptions is the mother of all fuck-ups").

Det finns så otroligt många uppslag och länkar att söka på över internet, så det är svårt att välja något. Men om jag nu ska välja ut något att börja med, så skulle jag vilja tipsa om www.chrismartenson.com/crashcourse

PS: Jag tror INTE att du kommer att ägna sammanlagt nästan 3.5 timmar åt att exempelvis titta på och fundera över detta video-seminar. Så ta det lugnt - jag har absolut inga förväntningar på dig i det avseendet. ;-)

farbror Frej sa...

Andreas: "Du menar att det är ett problem i sig att Sveriges ekonomi är stabilare nu än för 20 år sen..."

Läs innantill. Man måste se det i ett globalt sammanhang. Googla "Fler höjningar väntar i höst" (E24). I denna dagsaktuella artikel kan man läsa följande:

"Även andra ekonomer tar upp budgetproblematiken i eurozonen och menar att de planerade åtstramningarna i en rad stater innebär sämre förutsättningar för tillväxt i Europa, vilket givetvis påverkar Sverige. Även i Japan och i USA är det rimligt att finanspolitiken läggs om. Konjunkturbilden för Sverige förmörkas av allt detta, eftersom vi är ett exportberoende land".

Andreas: "Det är ingen idé att amortera, men det är ett problem i sig om man inte gör det?"

Givetvis är det ett problem på sikt. Folk drar på sig en permanent räntenivå-relaterad risk, vilket vid framtida högre räntor binder fast köpkraften i boräntebetalningar, istället för i övrig konsumtion.
Du kan inte hitta en privatekonom (Annika Creutzer m.fl.) som inte förordar en regelbunden amortering av bostadslån. Googla "Bankerna vill att du inte betalar dina skulder" (E24) samt "Amortera dig till frihet" (E24) och läs själv.

Andreas: "Du utmålar en framtid som innebär fortsatt ökade priser på alla fronter som något sensationellt. Har du inte tillgång till ekonomisk historia och statistik?"

Det är skillnad på ökad tillväxt och ökad spekulation. I det förstnämnda fallet expanderar antalet varor och tjänster. I det sistnämnda fallet expanderar en upphaussad föreställningen om värdet på exakt samma bostad som stått där i 30-100 år. Oftast slitnare än den var som nybyggd.

Vill du se en inflationsjusterad statistik över hur häpnadsväckande mycket ett bostadsvärde kan variera sett över 50-250 år rekommenderas en sökning på "Megabubblan Röda stugan". Scrolla ner till "Herengracht index" och baxna.

Det som gör ovanstående exempel extra intressant är att det rör sig om en känd status-adress mitt i centrala Amsterdam (just en sådan adress som folk för alltid anses kunna/vilja betala ännu mer än tidigare, för att bo i). I ett land där 16.6 miljoner trängs på en landyta mindre än hälften av exempelvis Svealands yta (41526 km2 vs 91098 km2).

Kort sagt; kronisk landbrist och därmed historiskt sett (skulle man kunna tro) ständigt ökade bostadspriser, justerat för inflation.

Ett annat exempel är Japan där 128 miljoner trängs på en yta ca 2/3-delar av Sverige. Som inte det vore nog så är "75 procent av landets yta är obeboelig med branta berg, djupa raviner och skogar", enligt Wikipedia. Återigen, kronisk landbrist.

Men trots långa perioder av nollränta så sjönk bostadspriserna inte destå mindre under hela 16 år. Googla "Japan's real estate crash may finally end after 16 years".

Andreas sa...

Allvarligt talat. Att vara öppen för diverse spekulationer och konspirationer är inte likställt med att vara mottaglig och nyfiken för nya möjligheter. Det är traditionellt paranoia-snack när man inte har något vettigare att komma med. Och precis som de flesta konspirationsteoretiker och andra med egen agenda så dundrar du på med massor av alternativ teori för att "övertyga".

Och som alltid när svensk ekonomi och bostadsmarknad ska kritiseras så dras det upp exempel från andra länder med helt andra förutsättningar som i många avseenden inte är applicerbara på Sverige. (Och nej, jag tänker inte ge mig in i någon långrandig utläggning om varför Hollands och Japans ekonomier och fastighetsmarknader inte är jämförliga med Sveriges...)

Kom med något som är relevant för det vi pratar om eller lägg ner. (Nej, jag vet att du inte kan, men försök...)

farbror Frej sa...

"Och nej, jag tänker inte ge mig in i någon långrandig utläggning om varför Hollands och Japans ekonomier och fastighetsmarknader inte är jämförliga med Sveriges."

Den egna ankdammen är även i detta avseende unik, tydligen. Inget att lära av andra länder. Inte ens rent principiellt. Tja, det är också en inställning - men är den klok?

Inga-lill sa...

Barbro du säger att lådkameran granskats och det är bra.

Ja kanske. Men i inledningen av processerna mot lådkameran så anklagade ni dem för fusk, oegentligheter och lagbrott.

Är det inte dags att be om ursäkt nu? Och släppa era politiska processer i tingsrätten

Anonym sa...

Hej Andreas
Du kar helt rätt!

Farbror Frej försöker bra att rättfärdiga sina egna val i livet. Han hade ju chansen att ombilda men tog den inte istället såg han bittert sina fd hyresgästgranna flytta och göra ett ekonomiskt klipp. Det känns säkert tungt.

Inte ens tingsrätten kan övertyga farbror Frej. En dom i högsta domstol skulle han noig bara avfärda med dammal statestik från uganda på 1400talet.

En sak är dock väldigt god med Farbror Frej. Han lever verkligen som han lär.

Kämpa vidare farbror Frej och lycka till!


Mvh

Jonas

Anonym sa...

HGF bör nog titta på vad som sker i deras lokala föreningar innan man slår på trumman att Växsjö kommun är olaglig. Det finns lika mycket olaglighet inom denna sfären som det finns på det kommunala planet. Så jag tycker inte Barbro skall undgöras ig och klaga på kommuner utan städa på egen förstutrapp först

Kenneth Persson
Östberga

farbror Frej sa...

Jonas: "Han hade ju chansen att ombilda men tog den inte istället såg han bittert sina fd hyresgästgranna flytta och göra ett ekonomiskt klipp. Det känns säkert tungt."

För det första ångrar jag mig inte ett skvatt. Jag hade pengar sparat att pynta in mer än halva köpeskillingen om jag hade velat - så pengar/banklån var aldrig något problem. Och ett nytt förstahandskontrakt har jag även flyttat till. Man måste förövrigt inte handla utifrån ett självcentrerat indevidperspektiv, i precis alla lägen. Det finns även andra ideal och drivkrafter.

För det andra så måste man ha ju något alternativ att bo i efter det att man sålt. Ett klipp på pappret räknas inte i min bok. Klipp gör endast de som kan realisera en konkret vinst i handen. Exempelvis genom att sälja och sedan köpa motsvarande i någon småstad där prisläget är mycket lägre. Eller sälja och flytta till hyresrätt.

Om man istället stannar kvar i Stockholm och "karriär-flyttar" till en villa, så har man knappast gjort ett "klipp" här och nu. Vinsten på lilla lägenheten räcker nämligen aldrig till för att kompensera för den undertiden stegrade köpeskillingen på stora villan.

Anonym sa...

Lägg av Frabror Frej; Du valde att inte ombilda för att du trodde att priserna skulle gå ner.

Du trodde fel.

Du skulle ha ombildat och sålt och sedan flyttat in i din nyvarande HR då hade du ju gjort ett realiserat klipp. Du är bara ledsen att du missade det.

Du har suttit i en billig hyresrätt och sparat alla dina slantar i madrassen. Nu blev du väldigt rädd att dina hårt hopsarade slantar skulle gå förlorade. Det är inget fel med det bara man kan erkänna det för sig själv.


Mvh
Jonas

Till Kenneth i Östberga sa...

Bra Kenneth! Och skönt att denna välriktade kritik kommer från just dig, som är aktiv opinionsbildare.

Med tanke på hur HGF hanterat processerna mot ombildning bör Barbro ligga jävligt lågt.

Alla är arga. Både de som stämt och de som stämts.