21 januari 2011

Hur tänkte Fastighetsägarna och hur tänkte Peter Norman

SvD har i två dagar på raken beskrivit hur eländigt människor har det i hus som står och förfaller.

Men istället för att välkomna en samhällsdebatt om detta tilltagande elände så bestämde sig Fastighetsägarna i Stockholm för att det var läge att skicka ut ett pressmeddelande för att tala om att det:

”I kölvattnet av Svenska Dagbladets artikelserie om så kallade ”slumvärdar” skapas en onödigt negativ bild av flera bostadsområden. Privata och kommunala fastighets-ägares förbättringsarbete kommer därmed helt i skymundan.”

Men hallå, hur tänkte ni nu?

Så här tänker i alla fall ledarskribenten på UNT idag.

”Uppmärksamhet i medier och en vassare lagstiftning är och förblir det bästa botemedlet mot sådana aktörer.”

Detta hade väl platsat mycket bättre i ett pressmeddelande från Fastighetsägarna istället för att gå ut och meddela att man inte ska skriva om de eländiga hus där människor bor varje dag för det skymmer sikten.

Igår på Rapport kunde man höra finansmarknadsminister Peter Norman säga exakt så här (se här, 19.20 in i sändningen börjar inslaget).

”Bostadskrisen ska varje enskild individ hitta en lösning på.”

Men hallå, hur tänkte han då?

Är bostadsminister Stefan Attefall därmed arbetslös? Vilka uppgifter ska åvila en bostadsminister när det är upp till individen att lösa bostadskrisen.

Det skulle vara intressant att höra bostadsministerns tolkning av finansmarknadsministern gränsdragning mellan politiken och individen.

25 kommentarer:

Tant Rot sa...

Förvärvslagen och förvärvslagen... klart att den möjliggör för värdarna att köpa hus lättare.

Men problematiken går djupare än så. År av reglerade hyror, i det närmaste planekonomiskt framtagna, börjar sätta sina spår.

Dyr hyresrätt, 0-nybyggnation av HR, ombildningslaviner.

Och oseriösa värdar som tränger sig in på en marknad som faller samman.

Det är inte som förr... och det har HGF en stor skuld/roll i.

Oroad hyresboende sa...

Citat SVD

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman har bloggat om slumvärdar två dagar i rad.

Inte etiskt försvarbart

”Att slarva med eller medvetet erbjuda en undermålig förvaltning är inte etiskt försvarbart.”
--------

Är det etiskt försvarbart att Hyresgästföreningen förhandlar bort underhållet i hyresrätten?

Detta har lett till att hyresgästerna själva måste bekosta reparationer, målning etc.

Litet dubbelmoral tycker jag Barbro.

Boktipset! sa...

Dagens boktips:

I boken "Folkrörelse i fritt fall" analyseras bristen på bostadspolitik i Stockholm med fokus på Hyresgästföreningens roll i utvecklingen. Centraliseringen och toppstyrningen av organisationen har nu tagit sig för en folkrörelse ovärdiga uttryck – intriger, manipulationer och förfalskning för att nämna några av dem – allt till förfång för en god bostads- och hyrespolitik

Beställ på: http://www.bekymradehyresboende.se/

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Till Oroad hyresboende: Hyresgästerna hos Allokton i Huddinge och Kvarnskvaltan i Rinkeby har rätt till sedvanliga underhållsåtgärder. Trots det har bolagen inte skött sina fastigheter.

Vari ligger dubbelmoralen du anklagar Barbro Engman för?????

farbror Frej sa...

Tant Rot: "Men problematiken går djupare än så. År av reglerade hyror, i det närmaste planekonomiskt framtagna, börjar sätta sina spår."

Men bruksvärdesregleringen gäller ju inte vid nybyggnation. Har inte Tant Rot förstått det? Eller tycker du att 12000kr i hyra för LITE för nybyggda 4ROK?

Enligt nedanstående PlayRapport-inslag borde dessutom ALL nybyggnation (såväl HR som BR) vara ÄNNU dyrare, eftersom det tydligen inte går att bygga med tillräcklig kvalite, då det är så oförskämt billigt:

http://playrapport.se/#/video/2047883

Några tankar om detta sistnämnda, Tant Rot?

Men även om bruksvärdesregleringen slopades helt, även för äldre hyresrätter - skulle inte det betyda minskat konsumtionsutrymme för över 1 miljon hyres-hushåll - och därmed försvagad efterfrågan hos landets inhemska näringsliv - vars fortsatta existens, tillväxt och nyanställningsmöjligheter är beroende av att FLER svenskar spenderar mera pengar.

Har Tant Rot tänk SÅ pass djupt i problematiken?

Peter Norman: "Bostadskrisen ska varje enskild individ hitta en lösning på."

Otroligt cyniskt yttrande - och avslöjande. Regeringen kapitulerar - eller bryr sig helt inte, utöver läpparnas bekännelse.

PS: Skulle va kul fall fler kommenterade minister Normans yttrande. Vad tycker ni?

Anonym sa...

Just nu lutar det åt Hummlegården! Jag tar gärna ansvar för ett litet hus där. För Norman måste ju också ha menat att det är fritt fram nu för alla att göra det som de vill ta ansvar för?
Söderhöna

Anonym sa...

Heja kvarteret Mullvaden...

Gick det för 33 år sedan borde det väl också gå idag!

Anonym sa...

Du yrar Andreas, det finns inga skillnader av den typen du redovisar. Alla hyresgäster har rätt att kräva att hyresvärden uppfyller det man kommit överens om. Det gäller faktiskt oavsett från vilket land man är född i!

Min gissning är att ditt inlägg snart försvinner...

Anonym sa...

OCh medlemstappet på världens bästa HGF fortsätter!

Fortsätt med verklighetsflykten bara!

Ett av HGF's brottsoffer sa...

Det är väl alla stämningar av egna medlemmar och politiska processer i tingsrätterna som gör att medlemstappet accelererat.

http://www.hemhyra.se/Sidor/Tappet-fortsatter-for-Hyresgastforeningen.aspx

farbror Frej sa...

Bäste "brottsoffer". Barbros blogginlägg handlar väl inte om medlemstapp, eller hur?

Dessutom är det inte säkert ifall det alltid och enbart är missnöje bakom fallande medlemssiffror. Medans många HGF-medlemmar blivit gynnade av skattesänkningarna, så har ju andra HGF-medlemmar blivit missgynnade såsom långtidssjuka, arbetslösa och pensionärer. Vilket ju ligger i jobbskatte-avdragandets själva ide.

För dessa sistnämnda grupper ligger det nära till hands att först och främst dra ner på icke strikt tvingande utgiftsposter, såsom t.ex. medlemsavgifter till HGF, och liknande.

Anonym sa...

Tydligen fortsätter Annika anklaga sina grannar och BRF Ånghästen för fusk. Terje Gunnarsson också.

Tragiskt.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-fusket-vid-ombildning_5883037.svd

Anonym sa...

Alla föreningar av alla de slag kämpar och kämpar för att få människor att intressera sig för just deras frågor.Det kan vara idrott, golf, bridge, mänskliga rättigheter, fackliga frågor, barnens rättigheter, äldres rättigheter mm Hela Sverige är fullt av föreningar. Hyresgästföreningen är en av Sveriges största föreningar med över 500 000 medlemmar. Men det är klart att de också måste slåss om själarna och de pengar människor är beredda att betala.Det är säkert inte så lätt.
Men det är klart att felsökarna på denna blogg omedelbart kastar sig över de nya siffrorna för Stockholm och dissar föreningen. Allt annat skulle förvåna.
Pelle

Anonym sa...

Ett av HGF's brottsoffer sa...
Det är väl alla stämningar av egna medlemmar och politiska processer i tingsrätterna som gör att medlemstappet accelererat.
---------------------
I Stockholms regionen har 35 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter och hyresgästföreningen har förlorat ca 7000 medlemmar.
Bra jobbat av HGF.
Antalet stämningar är försvinnande få. En handfull eller så? Men den exakta siffran kan väl brottsoffret tala om, eller?
Ola

Anonym sa...

Anonym sa; "Tydligen fortsätter Annika anklaga sina grannar och BRF Ånghästen för fusk. Terje Gunnarsson också."


Var i debattartikeln i SvD står det att Brf Ånghästen har fuskat?

Å vad grinar du om, är du bitter? Ni fick ju ombilda med minsta möjliga marginal trots att det fanns personer som inte bodde i huset röstade för en ombildning.

Det fanns t ex ett gift par som röstade ja men som hade köpt en villa i Huddinge och redan flyttat dit. När det var dax för omröstning folkbokförde man sig på adressen hos Brf Ångshästen. Men de småbarn familjen hade bodde kvar i villan! Hur sannolikt är det att föräldrar till småbarn lämnar de helt ensamma i annan bostad för att under två veckor vara folkbokförda på en lägenhet som man redan hade hyrt ut i andrahand???!!!

Så iofs är det korrekt att Brf Ångshästen fuskombildades, men det står det inte i SvD:s debattartikel.

Rädda Linjalen sa...

Apropå de så högljudda, och anonyma, rösterna från den för fusk klandrade stämman i BRF Ånghästen kan vi även tillägga detta:

Efter att Brf Ånghästens ordförande, Monica Hjort von Zeipel, under processen gått ut med ett utskick till hyresgästerna i sitt kvarter där 60% av hyresgästerna i kvarteret Linjalen beskrevs som "ett fåtal aktivister stödda av Hyresgästföreningen" kände vi oss tvungna att konfrontera henne med detta.

60% är knappast ett fåtal, och något direkt stöd från HGF hade vi inte.

Monica Hjort von Zeipel erkände då, konfronterad med detta på ett öppet möte, att hon ljugit för hyresgästerna i Ånghästen.

Monica Hjort von Zeipel vägrade likväl att ge en dementi på dessa felaktiga påståenden till sina grannar. Allt detta är väl dokumenterat.

Brf Ånghästens ordförande verkar helt enkelt, i alla fall i det här fallet, tycka att det är helt i sin ordning att ljuga sina grannar rakt upp i ansiktet för att få igenom sin ombildning.

Brf Ånghästen och deras konsult Isaksson & Partner uppmanade även hyresgäster med kontrakt att falskeligen skenskriva sig och rösta ja till ombildning.

Bland annat denna familj i tidigare inlägg (23 januari 2011 09:51), som rent officiellt lät sina småbarn stå som ensamt boende i en villa i Huddinge medan föräldrarna tydligen bodde i Ånghästen...i alla fall var de skrivna där...i alla fall dagen för köpstämman...i en lägenhet som förmodligen är såld i nuläget.

Föreningens ordförande har även öppet gått ut i Ånghästens blogg och hävdat att det är helt ok att fuska med mantalsskrivningslagen när det gäller ombildningar, eftersom brott mot mantalskrivninglagen inte kan ställas mot bostadsrättslagen.

Hela Brf Ånghästens ombildning bygger just på dessa tveksamheter/kryphål i lagen.

Tveksamheterna har inte blivit ordentligt prövade pga att klandret mot Brf Ånghästen lades ned.

Brf Ånghästen har med andra ord aldrig fått juridiskt rätt i saken.

Vi i Rädda Linjalen har belyst detta problem här:
http://hem.bredband.net/kompledigt/fusk.pdf

Vid den andra köpstämman blev det ja till ombildning. Tack vare detta manipulerande av mantalsskrivningslagen.

Alltnog. När dessa högljudda personer hojtar ånyo hänvisar till att Brf Ånghästen "drabbats" av Hgf, vilket knappast lär dröja, så är det bra om ni som läser vet lite om bakgrunden till den nästintill hysteriska tonen i hugsvavelserna.

Samvetet är inte riktigt rent helt enkelt. Alternativt obefintligt.

Ledsen att uppehålla er tid och fördröja en tjatig debatt, men rätt måste vara rätt i ett öppet forum.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Äntligen någon som lämnar fakta och som dessutom inte är anonym.

Anonym sa...

Johan, Jag vet inget om linjalen i sak.

Men är det inte så att en majoritet (fler än 50%) av de boende ändå ville ombilda? eller menar du att en minortiet lyckades manupulera fram ett ja på stämman?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Till Jonas;
Banker och andra kreditinstitut godtar inte en ombildning som har så låg ombildningsgrad som du hänvisar till. HSB tycker också att det ska vara en kvalificerad majoritet för att en hyresfastighet ska ombildas. Skälet är att detta borgar för att bostadsrättsföreningen och dess boende får en ekonomisk stabil grund att stå på.

Därför är det bra att det fordas 66% av hyresgästerna som vill ombilda.

Rädda Linjalen sa...

Jonas:
I kvarteret Linjalen blev hyresgästerna väl informerade om vad en ombildning skulle inneburit och vilka brister den ekonomiska planen och den s.k. besiktningen hade.

Det enda vi gjorde var att informera. Vi uppmanade aldrig hyresgästerna att rösta på något speciellt sätt - bara att de skulle sätta sig in i affären och fatta sitt eget beslut.

På köpstämma nummer ett fick ja-sidan 43% av rösterna och 57% hamnade på nej-sidan.

Vid köpstämma nummer två fick ja-sidan ännu färre röster.

Brf-styrelsen och konsulterna tillät aldrig några frågor på sina möten, och på sluttampen var det riktigt smutsigt. Vi fick många telefonsamtal från hyresgäster som inte vågade gå ut på gården pga aggresiva ombildningsförespråkare som förföljde alla i sin närhet.

Så gick det till hos oss, men det finns betydligt värre exempel.

I vilket fall blev det två solklara nej till ombildning av kvarteret Linjalen, och stämningen grannar emellan blev betydligt bättre när ombildningsförsöket hade lagt sig.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Johan Johansson sa:

"Ledsen att uppehålla er tid och fördröja en tjatig debatt, men rätt måste vara rätt i ett öppet forum."

Om nu rätt verkligen ska vara rätt som Johan påstår kan det vara värt att nämna metoderna som nejsidan använde sig av:

Fakta: I sin häxjakt på misstänkt skenbokförda visade man från Rädda svärdet och ansvarig jurist på HGF ingen som helst hänsyn till sina grannars privatliv eller säkerhet för den delen. Man gick till och med så långt som att outa en Hyresgäst med skyddad identitet och en reell hotbild mot sig så att denne var tvungen att flytta från huset.

En häxjakt som man visste var meningslös då det i lagen inte finns någon som helst skyldighet för en BRF att göra boendeutredningar på varje enskild medlem. Man är skyldig att kontrollera att de röstande är folkbokförda på fastigheten och innehar ett förstahandskontrakt. Detta kan man tycka vad man vill om, men det är fakta och det visste både ansvarig jurist och Rädda Svärdet om.

Fakta: den ansvarige juristen på HGF (nejsidans motsvarighet till ombildningskonsult) har kontinuerligt och även så sent som i december 2010 (mer än ett halvår efter att ha plötsligt "slutat" på HGF) lämnat in klagomål och anmälningar till ett flertal olika myndigheter gällande enskilda personer boende i fastigheten Ånghästen, och utgett sig i dessa anmälningar för att fortfarande företräda HGF. Denne jurist är varken anställd eller förtroendevald hos HGF längre.

Så för att summera. Både ja- och nejsidan visade verkligen sina fula trynen under den processen och fortsätter idogt att trolla alla relaterade bloggar outtröttligt. Alla känner sig kränkta och orättvist behandlade berättigat eller ej. Båda sidor ljuger och fabulerar i ett försök att slå världsrekord i grannosämja.

Problemet är dock inte att ja- sidan fuskar, eller att nej-sidan leker stasi.

Problemet är lagstiftningen och bostadsbristen.

Och till alla bostadsrättskramare som inte kan förstååå hur någon kan vilja bo i hyresrätt. "det är ju så mycket dyrare. det har HGF själva sagt":
Ja det är dyrare. ni har rätt. Tyvärr är det ju också så att alla inte har råd att köpa en bostadsrätt eller ens att få lån från banken. Alla kommer inte från en småborgerlig bakgrund och har föräldrar som kan borga för ett miljonlån. Inte heller alla har en fast/tillsvidareanställning på papper att visa upp för banken. Faktum är att den anställningsformen blir mindre och mindre vanlig.

Och nej; fastigheterna i en ombildning säljs inte rabatterat eller till underpris. Tvärtom betalar de nybildade Brf:erna ofta mer än vad fastigheten hade kunnat säljas för till någon annan aktör. Att de enskilda lägenheterna är värda mer som bostadsrätter på en öppen marknad är en helt annan sak.

Inte heller är det så kära förespråkare att pengarna från en försäljning av en hyresfastighet oavkortat går till att bygga nya lika bra och billiga hyresrätter, så att "ingen förlorar på ombildningen, inga hyresrätter försvinner". Vi vet alla att ni inte är så naiva.

Jag kan fortsätta i all oändlighet, men något säger mig att både de inbitna ja- och nejaktivisterna, som här figurerar och kastar samma dåligt underbyggda argument fram och tillbaka är så hemmablinda att det är poänglöst.

För allas vår skull, som faktiskt uppskattar Barbros (och Terjes för den delen) blogg: LÄGG NER!

Om ni vill kleta verbala (eller reella) bajskorvar på varandras dörrar; blanda inte in oss sinnesfriska människor. (Det här är inte bara en förolämpning. Det har faktiskt hänt i era ombildningskrig...(och innan ni börjar skrika och gorma er blå; just detta exempel är inte från Ånghästen))

/A

ps. Bry er inte om att försöka bemöta det här. Jag har sagt mitt i den här frågan på detta forum. En gång för mycket.
Ledsen Barbro för att jag också kladdar i din blogg...

ledsen på det här sa...

att ånghästen uppmanade människor med kontrakt att skenskriva sig kan gå i god för och själv blev jag uppmanad att byta lägenhet genom en intern byteslista som de satt upp på sin hemsida. jag kände mig inte särskilt välkommen som hyresgäst i den föreningen. mina grannar som bor i villa och hyrde ut sin lägenhet har rustat upp den och sålt och själv orkade jag inte bo kvar längre.

Anonym sa...

Det var inte den ansvarige juristen på HGF som lämnade ut uppgifterna på den person som hade skyddade personuppgifter. Juristen begärde att uppgifterna skulle sekretessbeläggas hos tingsrätten, men det struntade tingsrätten i. Tingsrätten har tagit på sig att de gjorde fel och bett om ursäkt för det som inträffade.

Kontrollera dina uppgifter hos tingsrätten innan du uttalar dig. Vad är syftet med att fortsätta sprida lögner om ombildningen?

Juristen har slutat på HGF och har börjat på HSB! Du insinuerar att han plötsligt fått sluta på HGF för inkompetens. Det är också fel, då skulle han inte fått jobb hos HSB.

Du påstår också att juristen skulle ha framfört "klagomål och anmälningar till ett flertal olika myndigheter" efter det att han slutat på HGF. Varför skulle han göra det?! Källa? Du har dessutom ett annat syfte än att vara sanningsenlig och därför är din trovärdighet noll.

Varför vill du fortsätta sprida lögner om ombildningen? Du har väl köpt din lägenhet (och sålt den?), är det då inte dax att gå vidare i livet?

Anonym sa...

Ni borde göra det enklare att dela artiklar till exvis Facebook.