18 mars 2011

Heja hyresrätten


”På flera andra håll går trenden mot att vi köper tjänster istället för att göra jobbet själv. Så kommer - på sikt - också att ske på boendefronten. Professionellt förvaltade hyresrätter är framtiden. Vi köper tjänsten boende och slipper bekymra oss för fuktskador, istappar, trasiga kylskåp, ränteutveckling, osv.”

Detta skrev någon i en kommentar på min blogg häromdagen.

I Vindeln har man redan hakat på den trenden. Där tog de boende initiativ till att ombilda sina bostadsrätter till hyresrätter

Ett annat känt exempel är Turning Torso i Malmö som också blev hyresrätter istället för bostadsrätter.Vindeln är visserligen inte belägen i Stockholms innerstad men fördelarna med hyresrätten är densamma där som i Vindeln.

Jag tycker att den medarbetare hos oss som fick kontakt med ombildarna beskriver det hela så bra så jag klipper in hans beskrivning.

”Den person jag fick kontakt med i huset var ordförande i föreningen men fungerade nog även lite som vaktmästare. Jag fick uppfattningen att han gjort så ända sedan fastigheten var ny.

Han var drygt 80 och kände nog att krafterna började tryta. Att sälja en bostadsrätt i Vindeln är inte någon enkel sak och att hitta någon granne som var villig att ta över en eldsjäls arbetsuppgifter i föreningen kan vara lika svår. Jag tror att det var han som insett vilka fördelar det skulle varit att bo i hyresrätt då och att kunna lita på att någon annan hade ansvaret för att allt skulle fungera i huset.

Kontentan av det hela blev att fastigheten såldes, att bostadsrättsföreningen upplöstes, att de bostadsrättsinnehavare som betalat insats fick igen den ur köpeskillingen, att lägenheterna sedan uppläts som hyresrätt till en hyra som ligger i samma nivå som den tidigare månadsavgiften, att de boende kan lyfta telefonluren och felanmäla problem i sin lägenhet och att den som vill, eller måste, flytta kan göra det efter tre månaders uppsägningstid.”

Heja hyresrätten, som SABO skriver över hela fasaden på det hus de ska flytta in i på Drottninggatan i Stockholm (översta bilden).

23 kommentarer:

Anonym sa...

En härlig historia Barbro!

Det skulle vara intressant att se statesik över hur många lägenheter som omvadlas till hyresrätter respekitve bostadsrätter.


Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Hallå Jonas, lika pigg och glad som vanligt. Det finns nog ingen statistik men du kan nog trösta dig med att det försvunnit fler hyresrätter. Lite tråkigt tycker jag.

Anonym sa...

Tack detsamma Barbro! Ja, jag anande att det var så ; )

Ha en bra dag!

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Barbro!
Tror du verkligen att affärsdrivande fastighetsbolag vill köpa fastigheter av bostadsrättsföreningar och driva dem till samma pris för de boende som för deras nuvarande månadsavgift?
En bra med bostadsrätt är att det inte drivs i vinstsyfte - det gör hyresrätter!
Hyresrätt är ett dyrt lyxboende, det är fullt förståeligt att många boende inte längre vill betala stora företags vinster.

Anonym sa...

Medverka till att legalisera handel med hyreskontrakt så blir det fart på omsättningen av hyresrätter i den vita sektorn också. Bostadsbristen lär nog minska när var och en med ett kontrakt kan få pengar i utbyte för det.

farbror Frej sa...

Journalisten Nanok Bie skrev för någon vecka sedan under rubriken "Villalivet är en mansfälla" (googla), Aftonbladet:

"Jag har själv prövat villalivet. Och visst. Gillar man att åka bil till allt, att se ut över ett fullständigt dött landskap (var gömmer sig alla villaägare, framför LED-tv:n?) och att tillbringa vilotimmarna bakom gräsklipparen eller under diskbänken så är det ett utmärkt livsval."

"Nej, helgad vare hyresrätten. När listerna lossnar ringer jag bara fastighets-Anders, som inte tar betalt per timme när han i blåställ knäböjer för att laga mitt hem. Och jag kan istället ­ägna de få lediga timmarna jag har ­efter jobb, räkningar, tvätt, disk och städ till att krama och leka med mina barn, eller kanske träffa en vän."

farbror Frej sa...

"En bra med bostadsrätt är att det inte drivs i vinstsyfte - det gör hyresrätter!"

"För mycket och för lite skämmer allt" säger talesättet.

En klok BR-styrelse ser till att ordna ett överskott (vinst?) för löpande amorteringar samt inför kommande större renoveringsbehov, i syfte att minimera framtida lånebehov. Sedan finns det så klart okloka styrelser som resonerar som så att de själva ändå ska flytta om 2-3 år (bostadskarriären!), så den långsiktiga finansieringsstrategin får istället bli framtida styrelsemedlemmars huvudvärk.

"Hyresrätt är ett dyrt lyxboende, det är fullt förståeligt att många boende inte längre vill betala stora företags vinster."

Banker och byggarare av bostadsrätter är också företag (jo, det är sant!). Så även BR-ägare får betala. Göran Olsson, VD för bostadsrättsorganisationen SBC uttalar sig:

http://playrapport.se/#/video/2047883

Övriga Artikeltips: "Boprisrallyts vinnare - inte du" (DI). Fastighetsmäklare (!) Lars Eneland uttalar sig.

Sök även på "Bricks and slaughter" (The Economist). "Property is widely seen as a safe asset. It is arguably the most dangerous of all, says Andrew Palmer".

Anonym sa...

farbror Frej (anställd av HGF?) fortsätter att förtala bostadsrätter.
Han lyckas uppenbarligen inte så bra eftersom allt fler vill ombilda och ge sig in i bostadsrättens förlovade land! :)

Anonym sa...

Postas även här på grund av Terje-censur!


Stockholmsmodellen framstår nu mest som en gigantisk papperstiger som kommer kräva mängder av resurser för att hålla uppdaterad och aktuell.
Antar att det var Hyresgästföreningens avsikt för att försäkra sig om framtida uppdrag (läs intäkter).

Men att döma av ditt inlägg ter det sig allt mer uppenbart att lägesfaktorn får betydligt större betydelse än vad ni försökt ge sken av.

Hyresgästföreningen har visst mörkat igen...

Abacus sa...

Fick brev från min allmännyttiga värd om årets hyreshöjning. Där står också att lägesfaktorn är med i förhandlingarna sedan 2003. Alltså långt innan Stockholmsmodellen kom på pränt.

Anonym sa...

HGF-abacus kör "ingenting har hänt"-grejen.
Kul.
Ni HGF-are låtsas att allt är som vanligt för att inte ännu fler medlemmar ska sticka.

För övrigt verkar farbror Frej / Abacus / Söderhöna vara samma person men med flera signaturer.
HGF-are är festliga... :)

Sluta mörka nu HGF sa...

Abacus sa...
Fick brev från min allmännyttiga värd om årets hyreshöjning. Där står också att lägesfaktorn är med i förhandlingarna sedan 2003. Alltså långt innan Stockholmsmodellen kom på pränt.

19 mars 2011 14:38
-------

Så stod det inte nej. Läste du fel med avsikt eller bara för snabbt?

Anonym sa...

@ anonym 19 mars 2011 15:05

Verkar jobbigt det där anonym.
Typ "varthän jag såg, såg jag såg på såg"!

:=) Söderhöna en av ännu fler

Anonym sa...

Jag såg att du skrev förut att du är singel och öppen för förslag Söderhöna.
När kan vi ses?

Anonym sa...

@ anonym 19 mars 2011 17:01

Nej, det var anonym som plötsligt fick fart på ........ja vadå?
Kanske du vet?

Söderhöna

Anonym sa...

Åhh, Söderhöna!
Jag slutar aldrig bli betagen av charmen i dina inlägg.
När kan vi ses?

Tuppen Johansson / Linjalen sa...

hörru
Söderhöna är min flickvän
ge tusan i henne
visst är det så Söderhöna?

Utträdd ur HGF, Skottet sa...

Barbro!

När ni nu sponsrade ett par personer med fria juristpengar och PR-apparat, borde då inte dessa "påläggskalvar" närvara på ert årsmöte i skottet?

De är ju liksom era ansikten utåt.
Eller sker den mesta kommunikationen genom Linjalens blogg numera?

Barbro Engman sa...

Abascus, lägesfaktorn har varit en del i bruksvärdet sedan 40 år tillbaka. Ingen av de faktorer som ska fånga upp den standard och kvalitet som ligger till grund för hyran har förändrats genom den nya lagen.

Tuppen Johansson / Rädda linjalen sa...

Tack för igår söderhöna.
Är vi ett par nu?

Abacus sa...

Tack, Barbro, för svar. Men det står faktiskt "Att fördela hyreshöjningen efter fastighetens läge har vi varit överens med Hyresgästföreningen om sedan 2003."
Har min värd missat nåt då?

Lena Handén sa...

Abacus sa...
Tack, Barbro, för svar. Men det står faktiskt "Att fördela hyreshöjningen efter fastighetens läge har vi varit överens med Hyresgästföreningen om sedan 2003."
Har min värd missat nåt då?
--------

Nej då - inte, men frågan är om HGF har missat innehållet i Stockholmsmodellen? Eller kanske bara att konsekvensanalysera den innan man förordat den

I malmö och Götegorg har lägesfaktorn påverkat uppåt 50%, och det kommer den göra även i Stockholm.

Verkligheten kommer på besök sa...

Anonym sa...
farbror Frej (anställd av HGF?) fortsätter att förtala bostadsrätter.
Han lyckas uppenbarligen inte så bra eftersom allt fler vill ombilda och ge sig in i bostadsrättens förlovade land! :)

19 mars 2011 13:53
---------------

Ja Farbror Frej har verkligen inte många rätt.

Dels så är hyresrätten inte normen, det är undantaget. Det finns fler bostadsrätter än hyresrätter.

Sedan är det ju så att Hyresrätten är DYRARE än bostadsrätten. Det har Hyresgästföreningen kommit fram till också.

Så vad dillar Fabror Frej om hela tiden? Är det lönen från HGF han månar om (bara).