07 mars 2011

Money rules


Hyresrätt är en boendeform där man inte ska behöva betala någon kontantinsats för att få bo. Fast verkligheten och tanken skiljer sig åt.

Akelius, Sveriges största privata hyresvärd, har kommit på idén att döpa om kontantinsats till sparande. Om man sparar 50 000 hos Akelius så får man gå före i kön.

En av Akelius hyresgäster som vill byta till en annan lägenhet hos Akelius måste sälja sin avlidna mammas smycken för att få en chans att konkurrera med de andra ”spararna” hos Akelius. Rapport-inslag från igår här (08.15 in i sändningen).

Uppföljning i morgonnyheterna här:Ju mer pengar man kan tjäna på bostadsbristen ju mindre verkar man bry sig om sina kunder och hur man uppfattas.

Vi kan inte räkna hem kalkylerna, är ett argument jag hört otaliga gånger. På nästan varenda debatt framförs det av anhängarna av fri hyressättning.
Idag svarar vi Sveriges Byggindustrier i Norrköpings Tidningar.

Byggkalkyler framställs som något av Gud givet, omöjligt att påverka och huggna i sten.

Anhängarna av fri hyressättning gillar inte att hyresgästerna vill kolla kalkylerna och förhandla om priset, de vill sätta priset fritt utan inblandning av sina blivande kunder.

Idag har DN ett reportage med rubriken ”Svågerpolitik hotar konkurrensen”. Där avhandlas korruptionen i byggbranschen.

Det som hämmar konkurrensen är informationsläckor, kartellbildningar, mutor, tveksamma förmåner, ovanligt höga rabatter, gratisjobb, representationsresor och uppgjorda kontrakt. Allt enligt en färsk undersökning av PwC.

I de mindre färska men ännu aktuella utredningarna Skärpning gubbar och Sega gubbar kan man läsa mer om hur aktörerna på bygg marknaden fungerar.

Det är konsumenterna som får betala för svågerpolitik och bristande konkurrens.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro,
hur många medlemmar har HGF? Den siffran du anger i högerspalten har varit densamma rätt länge nu.
Vad är den aktuella siffran?

Hur ser du på att:
* Hyresgästföreningens Stockholmsregionen anställer medlemsvärvare med 100 % provisionslön?
Noll trygghet alltså, men en garanti för HGF att värvarna är aggressiva. HGF tycker trygghet är viktigt i boendet, men hur är det med tryggheten att vara anställd hos HGF egentligen (då undantar jag topparna med sexsiffriga månadslöner).

Tacksam för svar.

Anonym sa...

"Anhängarna av fri hyressättning gillar inte att hyresgästerna vill kolla kalkylerna och förhandla om priset, de vill sätta priset fritt utan inblandning av sina blivande kunder. "

Säger du... Varför gör Hyresgästerna inte det då? Eller du kanske menar på att ni på Hyresgästföreningen skall göra det?

Varför gör ni inte det? Har ni kompetens som byggherrar?

Eller är det bara ännu ett fall av "vi på Hyresgästföreningen veeet meeeer än aaalllaaa - sådetså!" - det låter så. Det eviga klappandet på huvudet på andras vilja och kompetens.

Farbror Frej sa...

Såklart ska Akelius se till Aktieägarna och deras värdeutveckling först - det är hela företagsformens grund.

Och klart att Akelius vill försäkra sig om att deras hyresgäster har betalningsförmåga.

Varför detta gnäll Barbro? Ska inte den som äger och bär risken också få bestämma förutsättningarna?

eller vill du kanske bestämma över tillexempel mitt sparkonto också?

Verkligheten hälsar på sa...

Replik Barbro?

Det verkar som om bara knappa 10% vill bo i Hyresrätt, en siffra som är långt under era medlemstal. Ljuger även Demoskop och SEB om verkligheten?


"Två tredjedelar av de svenska hushållen vill helst bo i villa, var femte föredrar bostadsrätt och bara drygt en av tio bor helst i hyresrätt. Det visar en undersökning som Demoskop nyligen genomfört på uppdrag av
SEB.

En gång om året frågar SEB hushållen vilken boendeform de föredrar, nu senast i månadsskiftet januari/februari
2011. Av tillfrågade hushåll svarar 66 procent att de helst vill bo i villa eller radhus. Det är samma andel som vid de
senaste tre årens mätningar. Andelen som vill bo i bostadsrätt ökar till 21 procent, från 18 procent förra året och
andelen som vill bo i hyresrätt minskar till 11 procent från 13 procent förra året."

http://hugin.info/1208/R/1490989/426617.pdf

Besviken F.d medlem sa...

Barbro tjänar 106.000 kr i månaden, har en fallskärm på 2 miljoner och sommarhus på Gotlant!

MONEY RULES!

Mer på ämnet: http://www.hemhyra.se/Sidor/Toppl%C3%B6ner-och-fallsk%C3%A4rmar-inom-Hyresg%C3%A4stf%C3%B6reningen.aspx

Anonym sa...

Herreje!
KAn man sjunka mycket lägre än kommentarerna på den här sidan?

Drabbad av HGF sa...

Anonym sa...
Herreje!
KAn man sjunka mycket lägre än kommentarerna på den här sidan?

7 mars 2011 16:24
--------

Gör verkligheten ont när den serveras?

Barbro Engman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Barbro Engman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Barbro Engman sa...

Svar till anonym, 528 400 hushåll är meldemmar

Norrland 35'050
Aros-Gävle 43'700
Stockholm 129'500
Mitt 64'600
Västra Sverige 66'800
Bäsk 37'600
Sydost 68'700
N Skåne 43'100
S Skåne 39'500

Svar till anonym om värvarna
Det stämmer  att värvarna går på provision till 100%. Den som är nyanställd skyddas dock av regler om garantilön för att få en möjlighet att komma in i arbetet. Systemet med provisions lön har hittills inneburit goda förtjänst möjligheter för värvarna. Ordningen med 100% provision understöds därför av de fackliga företrädarna för värvarna. Från arbetsgivarhåll har vi ändå velat undersöka hur det skulle ställa sig med andra avlöningsformer för värvarna. I årets kollektivavtal har det därför öppnats upp en möjlighet att lokalt pröva andra avlöningsformer för värvarna t ex fast lön. Vår tanke med det är att rekryteringen av nya medlemsrekryterare ska underlättas.
 

Barbro Engman sa...

Jag tror inte för ett ögonblick att det är farbror Frej som skrivit detta inlägg. Det är ovanligt lumpet att skriva i någon annans namn. Det räcker väl med att ni döljer er under anonymitetens härliga ensamhet där man inte behöver stå för sina åsikter utan bara kräva svar av andra. Fegt är det i alla fall att skriva i någon annans namn, tyvärr inte ovanligt.

Barbro Engman sa...

SEB har säker inte fel, det beror på hur man ställer frågan. Jag förstår inte hur du menar, ska inte landets hyresgäster få bo kvar, ska de inte få bli medlemmar i Hyresgästföreningen, ska vi skrota alla hyresrätter eller vad menar du med ditt inlägg?

Mattias sa...

Hej Barbro,

Hur kan detta vara en nyhet. HSB har till och med gjort tv-reklam om sitt Bospar, som har har samma upplägg med företräde till hyresrätter. Är det HGFs och HSBs gamla systerskap som hindrar att folkrörelserna emellan ska polisanmäla varandra?
Eller ska det på klassiskt HGF-manér alltid behövas någon stackars hyresgäst som sitter i tv och gråter för att föreningen ska agera? Proaktivt arbete för medlemmarna verkar inte ingå i medlemsabgiften.

Anonym sa...

Barbro Engman sa...
SEB har säker inte fel, det beror på hur man ställer frågan. Jag förstår inte hur du menar, ska inte landets hyresgäster få bo kvar, ska de inte få bli medlemmar i Hyresgästföreningen, ska vi skrota alla hyresrätter eller vad menar du med ditt inlägg?

7 mars 2011 18:26
----------

Demoskop Barbro - Demoskop!

Anonym sa...

Om nu någon ska reagera starkt på Demoskops undersökning är det väl Fastighetsägarna?

Det är ju deras kunder som inte är nöjda med sin boendeform. Det är deras intäkter och vinster som riskeras. Ansvaret för att utveckla hyresrättens attraktivitet framöver kan inte ensamt bäras av hyresgästkollektivet.

Söderhöna

Verkligheten sa...

Anonym sa...
Om nu någon ska reagera starkt på Demoskops undersökning är det väl Fastighetsägarna?

Det är ju deras kunder som inte är nöjda med sin boendeform. Det är deras intäkter och vinster som riskeras. Ansvaret för att utveckla hyresrättens attraktivitet framöver kan inte ensamt bäras av hyresgästkollektivet.

Söderhöna

7 mars 2011 22:26
--------

Du drar fel slutsats fröken "pr-för-hgf"

Det anmärkningsvärda är att endast 10% vill bo i hyresgäst. Medan hyresgästföreningen vill motverka ombildningar etc på en nivå som är i det närmaste patetisk.

Om stockholmarna nu INTE vill i hyresrätt, varför skall de tvingas?

40% hyresrätter i Stockholm är ju för mycket när Stockholmaren själv får välja

Verkligheten sa...

Tillägg till ovan.

Det är just HÄR som det blir så tydligt att HGF inte jobbar för sina medlemmar i första hand. De jobbar för "saken" för eget syfte.

Det är det som makt och höga löner gör. Det förför. Det sviker ideal. Det tar bort fokus.

Att man som HGF nu gör genom att stämma sina egna medlemmar med medlemmarnas egna pengar vittnar om en folkrörelse i kris. Som tar till alla medel för att hålla sig kvar vid makt, feta löner och fina kontor "bara för att"...

Numera utträdd medlem. sa...

Undersökning efter fakta efter sanning visar på hur snett HGF är ute.

Det är Dyrare att bo i hyresrätt än bostadsrätt.

90% av Stockholmarna vill hellre bo i annan boendeform än hyresrätten.

HGF stämmer sina egna medlemmar som vill välja annan boendeform är den som HGF vill skall råda - för medlemmarnas egna pengar.

DET mina vänner är en folkrörelse som tappat kontakten med sitt uppdrag och verkligheten.

farbror Frej sa...

Anonym: "Har ni kompetens som byggherrar?"

FÖRSÖK låta HGF-antipatin vila en stund. Känslostyrd antipati försämrar förmågan att hålla sig till kärnfrågan. Själva kärnfrågan gäller varför prisutvecklingen inom just byggsvängen varit dramatiskt brantare, jämfört med andra brancher, inklusive den allmänna prisutvecklingen i stort.

Anonym: "Det eviga klappandet på huvudet på andras vilja och kompetens."

Men du har väl så pass mycket människokännedom att du begriper att inte alltid tro det allra godaste om "andras vilja och kompetens" i alla lägen? Jag utgår ifrån att inte är "tappad bakom en vagn" i det avseendet. Eller är det bara el-direktörer som vill maximera vinster? Inte inom byggsvängen? Så snälla - spela inte dum.

"Farbror Frej sa..."

[sic!] Skaffa dig ett EGET alias!! I den mån jag inte orkar bry mig med dessa rättelser i fortsättningen - om det inte ser ut att vara farbror Frej (med liten begynnelsebokstav) som skrivit det, så är det garanterat inte jag heller.

(den äkta) Kalle Anka sa...

"Farbror Frej sa..."

[sic!] Skaffa dig ett EGET alias!! I den mån jag inte orkar bry mig med dessa rättelser i fortsättningen - om det inte ser ut att vara farbror Frej (med liten begynnelsebokstav) som skrivit det, så är det garanterat inte jag heller.

8 mars 2011 00:05
.........

Haha - är du verkligen Farbror Frej? Karikatyren från Galenskaparna? Seriöst?

http://www.youtube.com/watch?v=fHnM9yecJ4k

verkar så....

Abacus sa...

"Verkligheten" ska nog ta sig en funderare på vilka siffror h*n grundar sig på ang. önskan eller inte att bo i hyresrätt. I Demoskop-undersökningar etc. frågar man inte _hela_ befolkningen och därför kan statistik bli missvisande.
Därför tror jag att det finns massor med "tysta" hyresgäster som trivs bra med sina hyresrätter.

farbror Frej sa...

"Haha - är du verkligen Farbror Frej?"

Jag utgår ifrån att du förstår vad begrepp som "alias" eller "pseudonym" innebär. Annars är det bara att slå upp.

Verkligheten hälsar på sa...

Abacus sa...
"Verkligheten" ska nog ta sig en funderare på vilka siffror h*n grundar sig på ang. önskan eller inte att bo i hyresrätt. I Demoskop-undersökningar etc. frågar man inte _hela_ befolkningen och därför kan statistik bli missvisande.
Därför tror jag att det finns massor med "tysta" hyresgäster som trivs bra med sina hyresrätter.

8 mars 2011 07:59
------------

Söderhöna/Abacus... sorry, men vet inte vilken pseudonym du vill att jag svarar dig under...

Undersökningen bygger på vetenskapliga och väl dokumenterade statistiska metoder i fråga om validitet och realibitet. Hade du besvärat dig om att läsa den (eller förstå?) så innefattade studien 1020 personer som valts ut.

Validitet= kan generellt sägas vara ett mått på hur väl man mäter det man vill mäta

Reliabilitet= Tillförlitlighet. Inom testning och mätningar, där begreppet ofta används, anger reliabiliteten tillförlitligheten i mätningen

Att påstå att det sitter "tysta hyresgäster" där ute som materialet inte fångar upp är ett skrattretande påstående.

SEB och Demoskop frågar för att de vill veta hur det verkligen är, inte för att hitta på en egen verklighet. De är beroende av exakt information förstår du

Nåt som Hyresgästföreningen allt mer sällan verkar vilja ha eller skaffa sig.

10% vill bo i Hyresrätt om du frågar Stockholmarna själva.

Punkt slut.

(den äkta!) Kalle Anka sa...

farbror Frej sa...
"Haha - är du verkligen Farbror Frej?"

Jag utgår ifrån att du förstår vad begrepp som "alias" eller "pseudonym" innebär. Annars är det bara att slå upp.

8 mars 2011 08:58
..........

Eftersom det är en pseudonym utan kontroll på personnummer, leg eller e-legitimation HUR ska vi kunna veta att det är den "äkta" Farbror Frej nu då?

Osäkert värre...

Roy, Rogers Bror sa...

Barbro Engman sa...
Jag tror inte för ett ögonblick att det är farbror Frej som skrivit detta inlägg. Det är ovanligt lumpet att skriva i någon annans namn. Det räcker väl med att ni döljer er under anonymitetens härliga ensamhet där man inte behöver stå för sina åsikter utan bara kräva svar av andra. Fegt är det i alla fall att skriva i någon annans namn, tyvärr inte ovanligt.
7 mars 2011 18:22
------------

Ah? Farbror Frej är en person du känner? Jobbar på HGF kansli?

Kan inte denne av dig "betrodde" person skriva med sitt riktiga namn då? Är det Johan Johansson? Säj! Säj!

Anonym sa...

Postas även här pga censur på Terjes blogg (och uppenbarligen även här eftersom Barbro vill tysta ner Terjes affärer).

Terje!
Nu har du attackerat Skottet, men det kan bli dags att kriga på dina villkor nu.

Hur står det till med dina egna metoder, hur renhåriga är dom?

* Hos oss i Ånghästen röjde Terror-Terje och hans anhang en persons skyddade identitet i sin okynnesstämning (som för övrigt inte ledde nånvart). Otroligt vidrigt att utsätta en människa för det och äventyra dennes säkerhet. Det visar Terjes panik och vad han är beredd att ta till. Vidrigt!

* Själv bodde Terje i villa och gjorde ränteavdrag samtidigt som han uppbar ett lägenhetskontrakt. Samma sak som han stämt brf:er för. När tidningen City avslöjade detta blev Terje rasande över att sanningen kom fram.

* Terje har gått i bräschen för att utesluta oliktänkande medlem på södermalm. Han drog ärendet till förbundsstyrelsen och fick med Barbro Engman på sina tankar. Medlemmen uteslöts. På grund av sina åsikter...

Ska vi fortsätta, Terje...?