21 mars 2011

Svarthandel med hyresrätter

Fastighetsägarna har i många år spridit bilden av att svarthandel med hyresrätter är en miljardindustri. Och att endast marknadshyror kan lösa detta. Nu reder tidningen Bofast ut begreppen.

Läs den granskande artikeln, "Alla talar om svarthandeln - ingen vet säkert. Argumenten för marknadshyra bygger på osäkert underlag", här. Och läs professor Hans Linds uttalande, "Inte mer än något hundratal affärer", här och Fastighetsägarnas kommentar, "Våra siffror är ganska trovärdiga", här.

67 kommentarer:

HGF Kastar sten i glashus sa...

Och mer fiffel på Hyresgästföreningen.

"Fifflade med hyresgästers pengar"

http://www.hemhyra.se/Sidor/130000flogsta.aspx

Känns igen... spritfester, fiffel, fallskärmar och miljonlöner.

Folkrörelse i fritt fall kan man säga..

Anonym sa...

Nu är det så, HGF Kastar sten i glashus, att den hyresgästförening det talas om i inlägget är en helt fristående hyresgästförening för studenter som inte har med Riksförbundet Hyresgäsföreningen att göra.
Men den vetskapen förstör ju förstås hela ditt resonemang om att Hyresgästföreningen är fifflare, så det kanske inte är så kul att läsa...

HGF-VPK sa...

Grattis Johan Johansson till anställningen på Hyresgästföreningen!

Är det för allt förtal och propaganda mot ombildningarna?

Anyway - rörelsen tar hand om sina egna.

// DDR-Linjalen Hyllar dig!

Anonym sa...

Reder ut och reder ut. Särskilt mycket till analys var det faktiskt inte. Anser man att handeln med svartkonktrakt är en myt så borde man ha lite mer att komma med.

Att påstå att svartkonktrakt inte är ett problem i Stockholm idag tyder snarare på bristande verklighetsuppfattning.

Anonym sa...

21/3 20.42: Känns som otroligt barnsligt upprepande hela tiden,som har noll sanning isig.

farbror Frej sa...

"Särskilt mycket till analys var det faktiskt inte. [...] "Att påstå att svartkonktrakt inte är ett problem i Stockholm idag tyder snarare på bristande verklighetsuppfattning."

Exakt VAD var det i artiklarna som inte höll måttet?

Artikelcitat: "Så hur förhåller det sig då? Det ligger, som fastighetsprofessorn Hans Lind säger, i sakens natur att svarthandelns utbredning är svårmätbar."

"Svårmätbar" var ordet. Låter inte det rimligt? Jag säger som så här (läs noga och tänk efter):

Om du som bostadslös faktiskt HAR ett fem- eller (rent av) sexsiffrigt kontantbelopp redo att sticka under bordet i en HR-svartaffär - VARFÖR i hela fridens namn inte så mycket hellre använda dessa surt förvärvade pengar till att finansiera en motsvarande BR-kontantinsats istället?

Kort sagt: Om man HAR stålarna - varför strula med svarthandelstrixande överhuvudtaget, när bostadslån via en säkrad kontantinsats bevisligen under många år varit något som bankerna och bostadsannonserande mäklare mer eller mindre KASTAT efter en?

Visst finns det folk som inte KAN få banklån pgra exempelvis betalningsanmärkningar. Men hur många ur denna kategori har samtidigt en hel massa kontanter att ödsla på osäkra svartaffärer med HR under bordet? Och hur många hyresvärdar VILL ha hyresgäster med betalningsanmärkningar - eventuella svarthandels-pengar till trots?

Verkligheten sa...

Farbror Frej missar analysen som vanligt.

Svarthandel är ett resultat av en inte fungerande marknad.

Bröd, Cigaretter, sprit och hyresrätter. Fattar du inget?

farbror Frej sa...

"Bröd, Cigaretter, sprit och hyresrätter. Fattar du inget?"

Nä, du får faktiskt ta och förtydliga dig. Smugglar-analogin haltar betänkligt: Bröd (?), cigaretter, sprit råder det ingen brist på i butikerna. Eller hur? Folk taxfree-shoppar av andra skäl. Inte på grund av brist och förbud. Jag antar dock att du menar en klassisk brist/förbuds-situation ala det amerikanska spritförbudet under 30-talet.

Även då haltar analogin: ALL sprit var ju ransonerad och förbjuden. När det gäller bostadsformer i Stockholm är endast hyresrätten "ransonerad" - dock ingalunda "förbjuden". Villor och bostadsrätter därimot formligen DRÄLLER det av i bostadsbilagorna. Eller hur?

Så återigen: Om (speciellt spekulations- och bomarknads-troende) nu HAR pengarna - varför inte hellre använda dem att finansiera en kontantinsats istället? Varför strula till det med riskfyllda svarthandels-affärer? Särskilt som ett bostadsköp i huvudstaden (även på den fria marknaden) anses vara en så otroligt kassaskåpssäker affär?

En alternativ variant är ju såklart svarta pengar i samband med byte av hyresrätter. Men återigen: Om vederbörande nu HAR 5-6 siffriga kontanter att plocka fram; varför är det självklart att rata ett legitimt bolån till förmån för en osäker och odokumenterad HR-affär via "pengar under bordet"?

farbror Frej sa...

"Och mer fiffel på Hyresgästföreningen."

Fifflare hittar man även i bostadsrättsstyrelser. Eller tror du att livet är så beskaffat att just bostadsrättsstyrelser av någon outgrundlig ödets nyck alltid slipper undan sin beskärda del av fifflare? Hur mycket VET du om din BR-kassörs privatekonomiska livssituation - om dennes eventuella drömmar om lättförtjänta pengar? Inte någonting, eller hur? Du tror och har förtroende.

Anonym sa...

Jag håller med om att det är svårt att mäta detta.
Men om det är någon som har en susnig om denna marknad så är det väl i alla fall fastighetsägarna. eller?

Jag tror att deras siffror stämmer ganska bra.


Mvh
Jonas

Klas Hoberg, Ordförande Skottet 2 sa...

Barbro detta gäller dig också på en kant, och Terje har för vana att inte godkänna vissa inlägg. Dubblar på din blogg.
========


Hej Terje,

Tack för din ”varma hälsning". I min värld finns det en sak som slår en dålig förlorare, och det är en dålig vinnare. Och nej, vi är inte bittra, snarare är de boende nu mycket mycket oroade över framtiden och sin boendesituation.

På tal om vinnare, vi kanske bör se på av du/ni vunnit och vad effekterna av detta "vinnande" blir. Personligen blir jag illa berörd av din höga svansföring i frågan.

Vi i huset är nu förlorat möjligheten att ombilda. Det har dina medlemmar också. Det vi alla nu har att leva med är en allmännytta med helt nya förutsättningar kring lönsamhet, hyresuttag och ägardirektiv. Därtill påförs även Stockholmsmodellen för oss i innerstaden med ökade kostnader som följd. I Malmö och Göteborg har samma modeller lagt på uppåt 50% på hyran på lägeskriteriet.
Nåväl. Det konstateras av Stockholmshem att det finns en majoritet för ombildning i huset (DN, Södermalmsnytt 21/3). Vid två olika tillfällen faktiskt.

Nu hoppas vi såklart att Hyresgästföreningen är allvarliga med att försöka bevaka hyresgästernas rättigheter framöver. Det kommer att bli renoveringar i huset och dessa har, som bekant, lett till höga hyreshöjningar i vårt närområde (ex Draken +40% hyra).
Därtill har vi nu fått 2,78% i hyreshöjning i år. De senaste 3 åren har vi fått +3% om året och således har boendekostnaden ökat i runda slängar 12,5%. Lönerna har inte ökat i samma takt, det kan jag lova dig Terje.

Sedan måste jag ju också kommentera några andra saker i närtid. Du har förlorat medlemmar i Skottet -16% (2009) och -12% (2010). Det är inte bara oroväckande för dig, utan även för alla andra. Hur skall en förening som utger sig för att vara hyresgästernas beskyddare klara av sig att överleva på meddellång sikt med den typen av medlemstapp? Och med de nya reglerna för hyresförhandling och en sinande skara medlemmar i kombination med svikande intäkter – bådar ju inte gott. Är ni verkligen något att hålla i handen när det blåser?
När ni frågar era medlemmar varför de lämnar er så säger de ”För liten nytta” och ”För höga löner i ledningen”. I skottet lägger även medlemmarna till att man blivit stämd av Hyresgästföreningen för att man vill ombilda, med sin egen medlemsavgift.

Grattis Terje till vinsten i kriget mot ombildningarna. I alla fall vann ni mot Skottet. De 3 personer som ni backat upp med dubbla jurister och löpande räkning i stämningen ser inte helt nöjda ut heller, kanske de känner sig övergivna av er nu när de tjänat sitt syfte för er?

Här i huset finns inga vinnare. 600 boende är bedrövade, ledsna och oroade över framtiden. 3 personer som känner sig övergivna av Hyresgästföreningen och som själva brutit ner sin goda relation till sina grannar.

Många familjer i Skottet är nu mycket oroade över sin framtid och boendesituation. Kommer man ha råd att bo kvar? Vad kommer renoveringarna kosta? Hyrorna ökar mycket fortare än lönerna? Tro mig jag har pratat med över 100 av dem de senaste 2 dagarna.

Som sagt Terje, på vilket sätt kommer DU nu ”bidrar på alla sätt till att skapa lugn och trivsel i bostadsområdet” när du stoppat ombildningen i Skottet mot majoriteten av de boendes vilja?

Klas Hoberg
Ordförande Brf Skottet 2
www.skottet2.se

UNICEF får mina pengar sa...

Mer om Hyresgästföreningens svek mot oss medlemmar och stämningen av oss här:

http://skottet2.wordpress.com/2011/03/06/det-ar-en-fraga-om-demokrati/

och här

http://www.expressen.se/1.2360729

Jag kommer att satsa mina pengar på UNICEF istället för HGF. Jag går ur föreningen nu.

Drabbad av HGF i skottet sa...

Rörig ombildning nobbades
Publicerad 2011-03-21 14:52

Trots att Stockholmshem godkänt resultatet av två köpestämmor får bostadsrättsföreningen Skottet 2 på Södermalm inte köpa hyreshuskvarteret. Stockholmshems styrelse sade på måndagen enhälligt nej till en försäljning.

http://www.dn.se/sthlm/rorig-ombildning-nobbades


Skandal!!

Anonym sa...

Till Klas Hoberg och de hyresgäster i Skottet som är för en ombildning:

I Dn idag står det att läsa: – [i]Just nu är vi chockade och förvivlade. Vi vill bilda bostadsrätt både för att det är en bra boendeform och som ett försvar mot framtida hyreshöjningar. Alla misstänker ju att det blir dyrare och dyrare att bo i hyresrätt i innerstaden, konstaterar Klas Hoberg.[/i]

Om ni är rädda för hyreshöjningar och att inte Stockholmshem ska sköta fastigheterna, KÖP DÅ EN BOSTADSRÄTT, det finns PRECIS hur MÅNGA som helst till salu!
[b]Låt någon som stått i bostadskö i över 20 år få er hyresrätt.[/b]

Svårare än så är det inte!

Barbro Engman sa...

Klas, du tillskriver Hyresgästföreningen en väldig makt, som vi inte har. Vi kan företräda medlemmar och lägga fram deras sak.
Men det är inte vi som fattar beslut. I det här fallet är det Stockholms Hems styrelse som fattar beslut. De ska göra det på basis av det underlag som finns. Vi kan inte fatta det beslutet åt dem. Det har fattat ett enhälligt beslut vilket väl är en indikator på att de inte delar din uppfattning om hur ombildningsprocessen skötts.
Det var du i egenskap av ordf i Brf som satt på plats i tingsrätten och bestämde att ni skulle medge talan vilket är väldigt märkligt med tanke på hur fel du anser att det var att klandra köpstämman. Du fick ju därefter lov att meddela Stockholms Hem att ni inte fått majoritet.
Om det hade varit så enkelt som att det var 3 mot 600 hade väl aldrig denna situation uppstått? Då hade det inte behövts flera köpstämmor och en massa trassel utan då hade ombildningen skett utan bråk precis som den har gjort i de allra flesta fall.

Kalle Anka sa...

farbror Frej sa...
"Och mer fiffel på Hyresgästföreningen."

Fifflare hittar man även i bostadsrättsstyrelser. Eller tror du att livet är så beskaffat att just bostadsrättsstyrelser av någon outgrundlig ödets nyck alltid slipper undan sin beskärda del av fifflare? Hur mycket VET du om din BR-kassörs privatekonomiska livssituation - om dennes eventuella drömmar om lättförtjänta pengar? Inte någonting, eller hur? Du tror och har förtroende.

22 mars 2011 11:11
---------

Du läste inte artikeln i Hem & Hyra va? Vad har den med ombildningar att göra?

Ätten, Skottet, Svärdet, Storlogen, Lådkameran Osv osv sa...

Barbro!

Alla fattar vad ni har haft för roll i Skottet och kriget mot ombildningarna.

Det duger inte att peka finger på en förening och säga "det var deras fel". För så var det inte.

Istället borde du ha en mer försonlig attityd mot de drabbade, som uppenbarligen är väsentligt fler än de du/ni representerar i huset.

Barbro Engman sa...

Jag tycker givetvis att hela denna process har varit olycklig och skapat många konflikter. Hur utgången än hade blivit så är det ett tufft jobb för alla som bor i Skottet, oavsett på vilken sida de stått, att kunna hitta tillbaka till en bra grannsämja.
Jag har inte förnekat att vi haft en roll. Den rollen har varit att företräda de medlemmar som ansett att det inte gått korrekt till. Det är så rättssamhället fungerar.
Men besluten om vem som " har rätt och vem som har fel" fattas inte av Hyresgästföreningen. Det fattas av tingsrätten eller som i detta fall Stockholms Hems styrelse, det är väl inte mycket att tvista om?

Ombildningar kan bara genomföras om det finns en tydlig majoritet så i det avseendet kan man säga att om det hänger på bara någon röst så är det minoriteten som bestämmer.

Resthyresgäst sa...

Fastighetsägarna utsaga om att deras siffror är "ganska trovärdiga" är ju stor humor i alla sin vankelmodighet.

Terje sa...

Klas.
Du påstår helt utan belägg att jag har för vana att inte godkänna vissa inlägg.
Du är vårdslös med sanningen. Du kan inte visa ett enda inlägg som inte publicerats på min blogg för det finns inte.
Terje

Anonym sa...

Till dig som skriver att sthlmhem godkänt 2 stämmor...var det inte så att det fanns ett villkor med i köpekontraktet och det var ju vad jag hört väntan på tingsrättens uttalande/dom.

För övrigt håller jag med barbro i hennes inlägg.

Anonym sa...

Trodde vi pratade om svartkontrakt här. Du Barbro är ju ute och skriver om en massa annat än det bloggen handlar om, något du brukar kritisera andra för att göra.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Jonas: "Trodde vi pratade om svartkontrakt här."

Prata på bara. Din anmärkande, men i övrigt innehållslösa inlägg hade gått kunnat undvaras till förmån för något nytt om svartkontrakt. Hade du något mera att tillägga i saken? Varför inte exempelvis kommentera den gode fastighetsprofessorns yttrande:

Hans Lind: "En annan sak är vilken grund människor har för att ge sig på att göra skumraskaffärer i hundratusenkronorsklassen med dunkla motparter. Ur köparens synvinkel är det för bökigt och riskfyllt att hålla på med sådana här transaktioner. Jag har svårt att tro att det finns en jättestor efterfrågan helt enkelt därför att det finns alternativ. Vi har en bostadsrättsmarknad som har gått bra, man kan hyra i andra hand och man kan skaffa sig en nyproducerad hyreslägenhet med en marknadsliknande hyra."

Exakt! Igen - om man HAR pengarna; varför då krångla till det?

Nyproducerade hyresrätter har oftast endast tiondelen så många sökande som äldre billigare hyresrätter. Medans utannonserade bostadsrätter och villor kanske har 5-30 intressenter, varav 2-5 är seriöst uthålliga.

Bostadsbristen är INTE generell oavsett boendeform. HAR man pengarna så är detta att skaffa bostad i Stockholm inget problem. Eller skulle du Jonas, vilja hävda motsatsen?

Abacus sa...

Huvudet på spiken, farbror Frej! Det handlar _alltid_ om pengar...

Anonym sa...

Men Farbror Frej hur är det fatt?
Du verkar arg.

Jag är ledsen att säga det men du har ingen koll på stockholms svarthandel. Bökigt ocjh riskfyllt?
Nej knappast, På björns bostadsbytare (där alla som byter HR finns) vet alla vad som gäller, ca 100 000kr per rum i innerstan. Svartmäklarna är dessutom lika ärliga/oärliga som vanliga mäklare. Affären är väldigt lätt att göra.

Det är faktiskt betydligt krångligare att vinna en budgivning på en bostadsrätt och sedan göra den affären.

Jag har gjort båda så jag vet.

Varför försvarar du Barbros dubbelmoral? Tycker du att det är ok att kritisera andra för att inte hålla sig till ämnet för att nästa dag göra samma sak?

Mvh
Jonas

HGF - VPK sa...

Anonym sa...
Till Klas Hoberg och de hyresgäster i Skottet som är för en ombildning:

I Dn idag står det att läsa: – [i]Just nu är vi chockade och förvivlade. Vi vill bilda bostadsrätt både för att det är en bra boendeform och som ett försvar mot framtida hyreshöjningar. Alla misstänker ju att det blir dyrare och dyrare att bo i hyresrätt i innerstaden, konstaterar Klas Hoberg.[/i]

Om ni är rädda för hyreshöjningar och att inte Stockholmshem ska sköta fastigheterna, KÖP DÅ EN BOSTADSRÄTT, det finns PRECIS hur MÅNGA som helst till salu!
[b]Låt någon som stått i bostadskö i över 20 år få er hyresrätt.[/b]

Svårare än så är det inte
-----------

Matematik är inte ditt starka ämne va?

Anonym sa...

Jo, det är det, smakar det så kostar det! Finns ingen som helst anledning för oss skattebetalare att subventionera lägenhetsköp i Sthlms innerstad till ett fåtal människor när flera tusen människor står i kö för en hyresrätt innanför tullarna.
Det är gråt och tandagnisslan men inte så himla mycket för att hyrorna ska gå upp utan mer för att man missat ett miljonklipp.
Sanningen är inte alltid så vacker.

Anonym sa...

En annan undersökning om svarthandel.

http://hyrdigfri.wordpress.com/2008/05/06/morkertalet-kring-svarta-pengar/

Anonym sa...

Största anledningen till att folk köper svartkontrakt är troligen att man hoppas kunna göra ett klipp vid ombildning. Ett klipp som är möjligt p.g.a. avsaknaden av marknadshyror.

Inför marknadshyror eftersom det är det mest rättvisa alternativet. Då kommer de egenskaper i en bostad som folk faktiskt värdesätter (läge) att få utslag på hyran snarare än nån sorts uppfattning av vad en generell hyresgäst kan tänkas uppskatta. Dagens system för tankarna till 80-talets DDR snarare än 10-talets Sverige.

Anonym sa...

Ska man titta i spåkulan och sia om hyresutvecklingen för de boende i Skottet så förefaller det rimligt att justeringarna uppåt framledes kommer vara högre, och kanske fler, än genomsnittet i staden. Naturligtvis beror denna tesd på dagens hyresnivå i huset men det är ju osannolikt att just detta kvarter undviker från Stockholms generella hyresstruktur. Huvudstadens parter har länge stretat, flaxat och kraxat emot den systematiserade hyressättningen. Halva landet har satt igång arbetet och nu är det dags för strutsen att dra upp huvudet från sandens mörka och tysta omgivning. Kort och gott, vi kommer få se större skillnader i hyror, baserat på standard och läge. Handlar om rättvisa hyror som lagstiftaren fattat beslut om. Man kan ju fråga sig om vad som är en skälig differens i hyra för en liknande fastighet som Skottet 1, fast i Tensta? Någon som vill ta i den heta potatisen? Kan det vara så att svarthandel minskar med rättvisa hyror?

Anonym sa...

@ 23 mars 2011 22:12

Med tanke på att underlaget för fastighetsägarnas undersökning består av 31 inlämnade svar, oklart hur många som tillfrågats, så är det svårt att tro att mer pengar ner i fastighetsägarnas fickor är lösningen på problemet med kriminalitet!

Söderhöna

Anonym sa...

Ännu en undersökning:

http://www.hemhyra.se/Sidor/svartapengar.aspx

farbror Frej sa...

"Största anledningen till att folk köper svartkontrakt är troligen att man hoppas kunna göra ett klipp vid ombildning. Ett klipp som är möjligt p.g.a. avsaknaden av marknadshyror."

Nu hänger jag inte med.

De förment vanliga svartpengarna utgör ju i så fall en minuspost i sammanhanget. Ett ganska stor 6-siffrig avbräck på "100K per rum" ifall man ska tro Jonas gissningar på området. Klippets potential risker ju att krympa ihop, eller hur?

Betänk även på att en del pengar vanligen måste avsättas för inre renovering och uppsnyggning av lägenheten, innan det kan bli fråga om försäljning. Även denna kostnad måste tillföras minuspostsidan, eftersom man i praktiken renoverar åt en kommande köpare.

Till sist är frågan om man nöjer sig med "ett klipp på pappret". Om man vill ha klippet bokstavligen i handen så måste man först dra av reavinst-skatten runt 20-30% (vet ej den exakta procentsiffran) som ytterligare en minuspost.

Visst kan det fortfarande bli en del pengar över, men låter inte manövern långsökt? Vad händer om hyresvärden inte vill ombilda, eller ifall ombildningen inte går igenom (typ Skottet 2)?
Man kan i så fall endast få igen svartpengarna ifall man är beredd att flytta till någon mindre lägenhet eller mindre attraktivt område - eftersom det rimligtvis endast är de tillfällen då man har något bättre att erbjuda som en eventuell bytes-köpare är villig att kompensera med svarta pengar under bordet.

Återigen - om man HAR pengarna; varför inte slippa krånglet/risken och istället satsa pengarna i en kontantinsats på den öppna marknaden? Särskilt som kanske ändå tror sig veta att "bopriserna ändå bara kan gå upp"?

farbror Frej sa...

Jonas: "Svartmäklarna är dessutom lika ärliga/oärliga som vanliga mäklare. Affären är väldigt lätt att göra."

Om man genomförde en undersökning om vad folk upplever som tryggast och säkrast - en olaglig odokumenterad svarthandelsaffär med hyresrätt, eller en helt laglig och rutinmässigt genomförd mäklarguidad affär med bostadsrätt, så tror jag svaret skulle bli snudd på 100% givet.

Jonas: "Det är faktiskt betydligt krångligare att vinna en budgivning på en bostadsrätt och sedan göra den affären."

Vad är det som är så krångligt med att ständigt förse mäklaren nya bud - ifall man nu både vilja och finansiering inte är ett problem?

Att sedan genomföra affären är väl en rutinartad historia för mäklare och bank. Det ligger väl i mäklarfirmans intresse att hjälpa en att avsluta affären, så att de får ut sitt arvode. Jag tror inte att vi ska överdriva dessa svårigheter - dina erfarenheter till trots.

Anonym sa...

Farbror Frej, Jag talar av egen erfarenhet duhar ingen koll.

Det är väldigt enkelt att betala 100 000 kr till en kompis kompis få ett kontrakt åka till lägenheten och flytta in.

Men att vinna en budgivning krävs is i magen, ett fast jobb för att få lån, pengar till insatsen. Sedan farbror Frej är det en väldig massa möten på banken och på mäklarkontor och flera månader innan det faktsika tillträdet sker.

Om man tex percis börjat studera i stockholm och har 100 000 i sparpengar eller kan få låna det av mamma och pappa då är det enklast att köpa en lägenhet svart.

En rapport från verkligheten farbror frej!

Mvh
Jonas

Varför savrar du inte på fråga om Barbro ovan? kalrar du inte det?

Brf Ätten sa...

http://www.bostadsrattsbildare.se/artikel/ingen-ombildning-i-kvarteret-skottet

farbror Frej sa...

Jonas: "En rapport från verkligheten farbror frej!"

Jodå, det är säkert någras verklighet - men nu är det frekvensen vi pratar om. Varannan eller ens var fjärde bytesaffär? Skulle inte tro det. Sunt förnuft talar emot.

Av din hänvisning till bostadsbytar-sajter att dömma, så ska man först och främst ha en hyresrätt att byta bort - och det har väl sällan en student?

Anonym sa...

Vad pratar du om? sunt förnuft?
Nej du farbror Frej det förekommer pengar i minst var tredje bytesaffär.

men framförallt om man nu har praktisk erfarenhet av lägenhetsbyten så slås man av hur lite det faktiskt byts fast det finns så många lägenheter på björns bosatdsbtytare det beror på att många inte fått det de ville ha i kontanter.

Studenten skulle ju köpa svart då behövs inget inbyte(det fixar svartmäklaren) Om du har så lite praktiskt erfarenhet kring allt detta hur tror du då att ditt sunda förnufft är funtat?

Lägg upp dig med din lägenhet på björns bostadsbytare en månad och återkom sedan med lite mer verklighetsförankrat förnuft.

Och farbror frej lycka till du kanske kan tjäna en hacka.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@jonas

Och och och.....nu märker jag hur fjädrarna börja burra upp sig!
Du kan väl inte på fullaste allvar mena att lösningen för problemet är att råda andra att ge sig in i kriminella affärer! Bara för att du själv berättat att du deltagit i en.

Nej en sådan framtid tror jag inte att du önskar dina barn!

Söderhöna

Barbro Engman sa...

Det finns ett enkelt svar på varför jag inte svarat: Vinterkräksjuka

Anonym sa...

@Farbror Frej,

100000 kr är ingenting i sammanhanget. 30000 kr/kvm i ombildning, 50000 kr/kvm vid försäljning. 20000 kr brutto per kvm minus skatt. Det ger iaf ett par hundratusen för en mindre lägenhet.

Vem är det förresten som säger att bopriserna bara kan gå upp? Snacket just nu är väl snarare att vi har en bubbla.

Anonym sa...

Krya på dig Barbro!

farbror Frej sa...

Jonas: "men framförallt om man nu har praktisk erfarenhet av lägenhetsbyten så slås man av hur lite det faktiskt byts fast det finns så många lägenheter på björns bosatdsbtytare det beror på att många inte fått det de ville ha i kontanter."

Ringer du upp och frågar respektive annonsör om och varför de eventuellt inte sålde? Vad sjutton vet du om det? Hur stor är din omskrytna "praktiska erfarenhet" egentligen? Du har väl själv aldrig föredragit att bo i hyresrätt, eller hur? Hur långt tillbaks i tiden gjorde du din enstaka personliga erfarenhet av svarthandel? Vad jag förstått så har du bott i egen villa under väldigt många år.

Jonas, du övertygar inte.

Grundfrågan är för övrigt fortfarande inte besvarad på ett tillfredställande sätt. Varför betala sexsiffriga svartpengar när det finns alternativ? Man kan ju köpa BR och man kan enkelt hyra i andra hand. Det sistnämnda är visserligen dyrare på månadsbasis, men att punga ut med 100-200K i form av svartpengar innebär ju å andra sidan en rätt saftig så kallad alternativkostnad. Bundna pengar som skulle kunna nyttjas mer klokt på annat håll.

Anonym sa...

Farbror Frej, Jag har bytt HR 4a gånger och köpt två svartkontrakt.
varit med om en ombildning, samt köpt en BR och två villor.
själv då?Söderböna snälla du jag uppmuntrar ingen att göra svarta affärer, tvärtom, jag vill ju ha marknadshyror för att slippa just detta. Det är ju bruksvärdesprincipen som gjort att denna svarthandel är en verklighet.

Men man kan inte förtränga eller blunda för verkligheten vilket många verkar vilja göra.....

Mvh
Jonas

Abacus sa...

@ Jonas
Marknadshyror?!? Bah! Så du vill att de med pengar ska ha möjlighet att välja var de vill bo, medan de med lägre inkomster får ta vad som finns? Vill du verkligen att samhället ska bli än mer segregerat?
Vilken värld lever du i egentligen? Bara för att du har gjort allehanda bostadsaffärer så behöver det inte betyda att det måste vara så.

Anonym sa...

Abascus, Jag tycker bara att alla måste bidra till samhället och då måste man betala vad det kostar utan subventioner, lättnader och bidrag.

Är man frisk och har jobb får man betala marknadspris har man inte det ska man få hjälp men för att ha råd att betala hjälpen måste de andra betala det rätta priset.

Jag är för ett slopat räntebidrag till villa lån också för den som undrar.......

vad är rätvisan i att en hyres 4a på östermalm kostar samma som en hyres 4a i bagarmossen?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

En hyra på Östermalm är inte samma som en hyra i Bagarmossen.
En fyra på Östermalm är betydligt dyrare
Östermalmsbo

Anonym sa...

Ehhhh okej och du tycker att betydlligt dyrare också motsvarar skillnaden i levnadsstandard pga läge?

Är du en sådan som tycker att några hundralappar för en 4a är betydligt dyrare?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@jonas

Tror du verkligen att det är en bra lösning för samhället att innerstadens hyresgäster, för att realisera din dröm om marknadshyror, tvingas flytta från sina hem?
Du kanske inte vet att levnadsstandard ofta relateras till inkomst? Det är iallafall en missuppfattning från din sida att tro att levnadsstandard är relaterad till adress. (Bortsett från i de starkt segregerade områden där politiker gärna tror att de kan göra en insats.)

Staden vill gärna ha lärare till skolor, personal i förskolor, anställda inom sjuk-hemvård och chaufförer till bussar och brandmän som släcker eldar. Många av dem som arbetar i Stockholm bor därför i Stockholm.
Nog skulle staden bli trist och farlig om här bara bodde och verkade, kampanjmakare, lobbyister, tjänstemän och mäklare?
Nej, låt oss istället enas om att verka för ett Stockholm som välkomnar mångfald och som kan se till människors förmåga och delaktighet framför plånbokstorlek!

Hoppas att du får en fin helg Jonas! Med massor av tid i trädgården med barnen.

Söderhöna

Tumstocken sa...

Skottets hemsida är verkligen en guldgruva!

skottet2.files.wordpress.com/2011/01/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

Stå på er Skottet - låt inte slagordsvänstern på hyresgästföreningen vinna

Anonym sa...

Men Jonas, nu är du där igen och förordar marknadskrafternas lov. Du har sagt att det borde vara lika lätt att få tag i en bostad som att köpa köttfärs. Du glömmer faktiskt bort att massor av varor och tjänster är subventionerad, t ex köttfärs.

Det är helt uppenbart att du vill ha ett segregerat samhälle, där också inkomstskillnader och förmögenhet blir helt avgörande för människors grundläggande behov av livsmedel och bostad.

Jag tror inte att ett sådant samhälle kan bestå eftersom det inte är i närheten av någon jämlikhet, rättvisa eller mer generell omsorg om medborgare.

Nu köper Alliansen röster genom att berika över- och medelklassen med t ex rot-avdrag. Varför inte använda de pengarna till att bygga bostäder istället!

Detta är bara ett exempel åt vilket håll Alliansen nu driver samhället åt. Egennytta är nu största nytta. Tyvärr är det dock ett kortsiktigt tänkande och kommer endast gynna ett fåtal i slutändan.

Anonym sa...

@Söderhöna, Det finns flera studier som visar att områden med hyresrätter i innerstan är mer segregerade än bostadsrätter vad gäller exempelvis etnisk härkomst. Seriösa studier har visat att segregationsargumentet inte håller. Med marknadshyror blir staden mindre segregerad, inte mindre.

Anonym sa...

@anonym 19:44

Det är helt OK med länkar eller hänvisning till de undersökningar du refererar till.

Söderhöna

farbror Frej sa...

Jonas: "köpt två svartkontrakt".

Det var väl det jag trodde. Du har av förklarliga skäl inte kunnat ringa runt och fråga okända människor, utan du bygger hela ditt case endast på egna erfarenheter. Klent underlag.

Man får väl utgå ifrån att kontrollen är besvärligare hos större fastighetsägare som kommunala allmännyttor, bostadsstiftelser samt större privata hyresvärdar som t.ex. Akelius fastigheter, med 30000 hyresrätter.

Återstår små privata hyresvärdar med någon, några enstaka fastigheter i sortimentet. Räkna bort de hederliga, och det blir kanske inte SÅ väldigt många privatvärdar kvar som vill svarthandla med okända hyresgästsökande. Typ kompisens kollega eller farsa som råka äga en hyresfastighet.

I artikel "Våra siffror är ganska trovärdiga" (bofast.net) får vice vd:n på Fastighetsägarna Stockholm, Tore Ljungkvist, frågan:

"Och ni har ingen uppfattning om omfattningen av den typen av affärer. Det måste ju vara ett bekymmer för er eftersom de fastighetsägarna utgör ett slags illojalitet inom gruppen.

– Jo, det kan jag lova dig, att så fort man hör talas om någon person som ställer ut skenkontrakt så anmäls det till vår ansvarsnämnd. Just i samband med byten så får den ena fastighetsägaren klart för sig att det är något lurt på den andra sidan och talar om det för oss.

Jo, men omfattningen då?

– Vi tror att det inte är så stor omfattning på detta."

farbror Frej sa...

Jonas: "Är man frisk och har jobb får man betala marknadspris har man inte det ska man få hjälp men för att ha råd att betala hjälpen måste de andra betala det rätta priset."

Det måste "de andra" inte alls.

Att nybyggen har högre hyror beror på att man vill tjäna tillbaks byggkostnaderna inom rimlig tid. I äldre kåkar har dessa ursprungliga byggkostnader redan betalats med råga och därför är det naturligt att hyrorna i motsvarande grad är lägre.

Vad du vill ha är väl en utveckling där hyrorna i gamla hyreskåkar ska vara "indexreglerade" gentimot bostadsbubblans spekulationsdrivna priser. Alltså - per definition - alltid något dyrare hyra än motsvarande totala månadskostnad för BR inklusive räntekostnad och allt.

Endast DÅ är det väl "rättvist" enligt dig.

Babar sa...

Anonym 25 mars 2011 19:44
Jag håller med Söderhönan. Plocka fram huvudet du har under armen och visa upp belägg för dina långsökta påståenden.

Anonym sa...

Farbror Frej Varför skaffar du dig inte lite egen pratktisk erfarenhet innan du utalar dig?

Har du varit inne på Björns?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Underbart att se att farbror Frej ser ner på praktisk erfarenhet.

Du menar alltså på fullaste allvar att det är bättre att googla på internet och läsa böcker än att praktiskt göra saker.

Kanske är det därför jag sitter skuldfri i en villa och du i en hyresetta?

Mvh

Jonas

Anonym sa...

Söderhöna!

Svara på dessa frågor;
Hur många invandrare bor det i din trappuppgång?

Hur kommer det sig att vi i Stockholm är så segregerade att de flesta invandrare bor långt utanför stan i tex Rinkeby och Tensta medans det i Oslo, som har marknadshyror, bor det många invandrare i innerstan? Visserlgen på sin kant men ändå i innerstan.


Om vi säger så här. Om jag skulle komma från Eritrea idag hur lång tid tar det innan jag får en hyresrätt i innerstan men nuvarande system? Hur lång tid skulle det ta med marknadshyror?


Lärare, polis mfl har råd att betala vad det kostar. Så dåligt tjänar de inte.

Är det inte så att du bara försvarar din egen ställning dvs du vill fortsätt bo billigt i innerstan?

Skulle du faktiskt bli tvungen att flytta om hyra gick upp med 30-40%?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@ jonas

Det är inte riktigt relevant Jonas, det du frågar mig om men du ska få svar iallafall. För det trapphus som jag bor i finns det arton lägenheter. I dessa bor det fem genuina invandrare och en hitadopterad svensk. Dvs en tredjel har direkt anknytning till annat land. Vi trivs med det!

Av oss arton hyresgäster täcker vi hela ålderstrappan. Och därmed har vi olika ekonomiska förutsättningar. Vid ett genomförande av din (våta) dröm, marknadshyror dvs en av dig föreslagen hyreshöjningen på 30-40% tvingas nog tio hyresgäster (av de arton jag tagit som exempel) att drivas ut till hemlöshet. Idag finns det inga hyreslägenheter som alternativ.
Det andra alternativet är att regeringen höjer bostadstillägen för pensionärer.

Ja, så kan det se ut i verkligheten Jonas. Kanske inte bland villorna där du bor. Å andra sidan är det inte heller relevant för bloggens innehåll. Svarthandel med lägenhetskontrakt!.
Du har försökt påskina både det ena och det andra om dig själv men särskilt representativ för hyresgästkollektivet ser du inte ut att vara.
Jag hoppas att din helg var bra!

Söderhöna

Anonym sa...

Söderhöna tack för svar men du glömde mer än hälften av frågorna.
Med flit?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@jonas
nej, det var inte med flit. Det var ett beslut jag tog eftersom de var totalt irrelevanta. Jag vill dessutom passa på att berätta att det inte alls är du som sätter agendan. Varken för mina svar eller för en bedömning av dem.

Söderhöna

Anonym sa...

Vilken givande diskussion det blir när ni HR anhängare inte vågar svara när frågorna blir lite för svåra.

Det är precis som Terje.....han censurerar och du sållar ; )

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@jonas
jag antar att du undandrar dig ditt ansvar även för hur diskussionen förs! Allt du skriver handlar om hur individen på alla sätt är kapabel att hantera samhällsbyggande, ombildningar, det fria valet osv.
Men själv vill du gärna slippa alla former av ansvar och fördelar skuldbördor åt de håll du finner nyttigt!
Vet du vad? Jag tror att villaboende är perfekt för dig även om vägen dit tycks ha varit väldigt krokig!

Men Jonas, snart är det dags att åka hem och vila inför en ny arbetsdag!

Söderhöna

Anonym sa...

Jovars, fint statistiskt underlag där. Jag tror absolut att Hyresgästföreningens medlemmar är representativa vad det gäller svarthandel av lägenheter. Vi som köper kontrakt är inte med i Hyresgästföreningen. Som om Vänsterpartiet skulle göra en undersökning bland medlemmar på hur många som har varit med i Nazidemonstrationer...

Anonym sa...

Re söderhöna

"Men själv vill du gärna slippa alla former av ansvar och fördelar skuldbördor åt de håll du finner nyttigt!"

Vad menar du med detta?

En fråga du sållar bort?

Jag bryr mig om och tar ansvsvar för mina och andras barn och deras framtid.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Uppskattningar av svartmarknaden är lika vansklig som alla uppskattningar av något som inte gärna vill låta sig mätas. T. ex. finns en utbredd uppfattning om hur stor den svarta sektorn i samhällsekonomin är, det s k skattefelet. Det förutsätts att skattefelet – den skatt som borde ha redovisats och betalats in, men inte har betalats in - motsvarar den svarta sektorn. Det säger sig självt att något som sker i smyg inte går att mäta. Samma sak gäller naturligtvis svarthandel med hyreskontrakt. Däremot kan man ju ägna sig åt viss slutledningsmetodik och därigenom komma till trolig och mindre troliga slutsatser. En sådan är att utifrån faktum att omsättningen på hyresrätter i Stockholms innerstad är liten. Det i sig är ett problem som sannolikt ger upphov till det blir huggsexa om de objekt som faktiskt bjuds ut utanför bostadsförmedlingens kontroll. Till vem eller vilka går då dessa åtråvärda kontrakt? Det är i det läget en konkurrenssituation mellan potentiella hyresgäster. I konkurrensen måste den som vill få kontraktet erbjuda något utöver vad andra erbjuder. Enklast är då att ta till pengar.

Den bästa lösningen är marknadshyror, eftersom man inte kan planera fram en rättvis situation med balans mellan utbud och efterfrågan.