01 mars 2011

Lite socker på toppen så går medicinen ner


Jag bodde två timmar från Stockholm i många år. Om SJ höll sin del av avtalet alltså. Borlänge har absolut sina poänger. Till exempel är Borlänge inget Vilda Västern som Stockholms bostadsmarknad är, vilket ju är otroligt befriande.

Nu har jag flyttat på mig. Jag går inte av vid järnvägsstation i Borlänge längre. Nu går jag av vid Sickla udde och jag känner att jag sakta men säkert förlorar mitt Borlänge-perspektiv trots utsikten över slalombacken i Hammarby. Jag håller på att uppslukas av den debatt som förs i Stockholm.

Det är så irriterande.

Stefan Attefall skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten, den handlade om hyrorna i Stockholms innerstad.

Jag var nyligen på ett seminarium på World Trade Center där en man från Skellefteå med desperation i rösten utbrast: måste vi tala om Stockholm hela tiden.

När Fredrik Reinfeldt lite överraskande gav sig in i en diskussion om hyresrätten så pratade han om, just precis, Stockholms innerstad.

Vi måste prata om Stockholm för det är där det börjar säger många.

Tänk om det är sant.

Det verkar i alla fall vara så att Stockholm nu nått Staffanstorp.
Hyresgästerna på Stinsgården i Hjärup erbjuds en check på 12 000 kronor till renoveringar om de väljer att ombilda lägenheterna till bostadsrätter.

Vid köpstämma för snart tre år sedan blev det blankt nej till ombildning. Några nej låter man sig inte nöja med i Staffanstorp heller, så nu sockras det.

Det är ett koncept som vi testat även när vi ombildade Sockertoppen. säger Henrik Lethin, (M) styrelseordförande i Staffanstorpshus.Håll med om att det är lite kul att man sockrade på Sockertoppen.

I Rosengård i Malmö är sockra ett okänt begrepp.

Men nu ska Newsec, som väl får anses vara sinnebilden för det osockrade, lämna Rosengård där man gjort sig känd för bristfälliga insatser.

De ska renodla sin verksamhet mot kommersiella lokaler. 3 290 bostäder på fyra orter i södra Sverige ska få en annan förvaltare, vilket väl får anses vara lite sockeraktigt.

Prioriteringen ger oss en tydligare profil vilket vi tror är nödvändigt för att nå målet att även i södra Sverige bli den ledande förvaltaren när det gäller kommersiella fastigheter, säger Björn Lindeborg, VD Newsec Asset Management.

De hade en tydlig profil även i Rosengård, så det är väl mera en annan profil de vill ha.

I DN idag ger Anders Andersson tips till hur man pressar hyran på kontoret. Kontors-hyrorna väntas stiga med 10 procent.

Som nr 3 på tipslistan kommer:

SKAFFA KONSULTHJÄLP. Ta
hjälp av en konsult för att
jämna ut maktbalansen vid
en hyresförhandling

Jo men visst.

16 kommentarer:

Stockholmsmodellen sa...

Terje slår sig för bröstet:

"Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder är nu hyrorna för 2011 klara. Hyrorna höjs med 2,17 procent från 1 mars. Det ursprungliga yrkandet låg på 4,14 procent.
För en trea på 77 kvadratmeter med en hyra på 6700 kr, blir hyreshöjningen 145 kr i månaden."

-------

Problemet är bara att en trea på 77 kvm inte kostar 6700kr. Det är vad en tvåa kostar på 65kvm.

Visst kan man säga att Hyresvärdarna yrkade på 4,14% och att det blev lägre efter förhandling.

Men när ska hyrorna stå still? Eller att man får en hyresfri månad?

varför slå sig på bröstet när man gör ett dåligt jobb?

Anonym sa...

Barbro - läste du inte artikeln som Attefall intervjuades i?

"Den svenska bostadsmarknaden fungerar dåligt och har så gjort under en längre tid. Orsaken är att det under lång tid byggts för få bostäder.

Jämfört med våra nordiska grannländer har vi i Sverige byggt hälften så många bostäder per invånare sedan 1990-talets början.

Nu får vi betala för det."


Varför har det inte byggts? För att det är svårt att ekonomiskt få ihop det kanske?

hmm... vem är bromsande för hyror och utvecklingen av boendeformer?

Just det - Hyresgästföreningen.

Anonym sa...

Tack Hyresgästföreningen för att ni bromsade hyrorna.

Hyr dig fri? sa...

Och gapet mellan disponibel inkomst och hyrorna bara öööökar och ööökar.

Hyresrätten prisar ut sig.

http://2.bp.blogspot.com/_oFOxOU1U1KE/TPzPqOkj-KI/AAAAAAAAABc/g56aVrbDqw0/s1600/hyr.jpg

Besviken HGF:are sa...

Anonym sa...
Tack Hyresgästföreningen för att ni bromsade hyrorna.

1 mars 2011 16:32
...........

Ja en del är tydligen tacksamma för det lilla...
Vi andra hade förväntat oss mer av en förening där ledarna tjänar ÖVER 100.000kr i månaden...

Anonym sa...

Vad hade ni förväntat er då?
Inflationen ligger nu på ca 2,5% och snitthyreshöjningen ligger under 2%

Barbro Engman sa...

Hyr dig fri, det går inte att se vad de där kurvorna som du länkar till kommer ifrån för källa.
Men hyrans andel av lönen sjunker och sjunker.
1996 var hyran andel av medianlönen efter skatt 33,6%. Vi har haft som mål att den ska ner till 25%. 2007 var den 25,3%, 2008 24,8%, 2009 24,3% för att 2010 vara 24,1%.
Hyrersförhandlingarna om 2010 års hyror ledde till en höjning på 1,4%. Omräknat på årsbasis höjdes hyrorna med 1,2%. Den beräknde höjningen av KPI för 2010 är 1,3%.

farbror Frej sa...

"Hyresrätten prisar ut sig."

Diagrammet ser ut som något ombildningsivrare Powerpointat ihop på egen hand hemma vid datorn.

Prova med att söka på "Nu blir hyresrätten trendig" (Metro). Den typen av artiklar kommer vi se mer av i takt med att boräntenivåer och bolånevillkor förbistras.

Verkligheten hälsar på sa...

Hyresrätten behövs i alla stadsdelar – även i centrala Stockholm och Göteborg. Men för att hyresrätten ska överleva i de centrala och attraktiva delarna av våra storstäder måste Hyresgästföreningen och de privata och kommunala fastighetsägarna ta sitt ansvar, skriver bostadsminister Stefan Attefall

Hyr dig fri? sa...

farbror Frej sa...
"Hyresrätten prisar ut sig."

Diagrammet ser ut som något ombildningsivrare Powerpointat ihop på egen hand hemma vid datorn.

Prova med att söka på "Nu blir hyresrätten trendig" (Metro). Den typen av artiklar kommer vi se mer av i takt med att boräntenivåer och bolånevillkor förbistras.

1 mars 2011 19:19
-----------

Du är snett ute som vanligt Faublator Frej. Diagrammet kommer från NHB en hyresgästorganisation som ÄVEN DEN är kritisk till Hyresgästföreningens tvivelaktiga arbete för hyresgästerna.

http://boendetrygghet.blogspot.com/

Du bara tappar och tappar och tappar trovärdighet frejjan...

Bekymrad granne sa...

Citat Stefan Attefall, Bostadsminister:

"Så länge hyrorna i Stockholm står långt ifrån hushållens värderingar kommer trycket att ombilda hyresfastigheter till bostadsrätter att vara starkt. Så starkt att det är svårt att föreställa sig att hyresrätten överhuvudtaget överlever i Stockholms innerstad på lång sikt."

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.552965-hyresratten-har-en-framtid-i-innerstaden

Frågan man ställer sig nu är - Har hyresgästföreningen lurat sina medlemmar för att sko sig själva och skydda sina intäkter?

Janne sa...

Inte många kommentarer som släpps igenom på Censur-Terjes Blogg.

Vad är han rädd för? Att medlemmarna och alla drabbade skall få säga sitt?

Cred till Barbro att hon låter folk debattera.

Anonym sa...

farbror Frej sa...
"Hyresrätten prisar ut sig."

Diagrammet ser ut som något ombildningsivrare Powerpointat ihop på egen hand hemma vid datorn.

Prova med att söka på "Nu blir hyresrätten trendig" (Metro). Den typen av artiklar kommer vi se mer av i takt med att boräntenivåer och bolånevillkor förbistras.

1 mars 2011 19:19
-------------

Och Demoskop visar i sin senaste undersökning att om vanligt folk får välja så är det bara 1 av 10 (10%) som skulle välja hyresrätten. Resten skulle välja Bostadsrätt, Villa eller Ägarlägenhet.

Barbro Engman sa...

Janne tycker att det är bra med debatt, det tycker jag med. Men Janne handen på hjärtat tycker du att det är så mycket till debatt? Kolla kommentarerna så ser du att det är gott om öknamn, tillmälen, folk utger sig för att vara ngn annan, det handlar sällan om det jag skriver om, man kastar ur sig påståeenden lite hur som helst och framförallt ingen står för sina åsikter utom någon enstaka person. Nog är det lite sorgligt.

Barbro Engman sa...

Till bekymrad granne, vi har inte lurat någon. Stefan Attefall har tycker jag felaktigt lagt sig i något som han inte har att göra med, hyresförhandlingarna. Det har jag också skrivit i svaret till honom i GP. Du hittar det i en av de bloggar jag skrivit de senaste dagarna. Överhuvudtaget är han fel ute när det gäller hur hyrorna ser ut i Stockholms innerstad.

stockholmsmodellen skriver att det inte kostar 6700 för en lgh på 77 kvm. Det kan det visst kosta men det kan också kosta lika mycket för en lgh på 65 kvm. Hyran är inte bara satt efter kvm.

Anonym sa...

Postas även här pga censur på Terjes blogg (och uppenbarligen även här eftersom Barbro vill tysta ner Terjes affärer).

Terje!
Nu har du attackerat Skottet, men det kan bli dags att kriga på dina villkor nu.

Hur står det till med dina egna metoder, hur renhåriga är dom?

* Hos oss i Ånghästen röjde Terror-Terje och hans anhang en persons skyddade identitet i sin okynnesstämning (som för övrigt inte ledde nånvart). Otroligt vidrigt att utsätta en människa för det och äventyra dennes säkerhet. Det visar Terjes panik och vad han är beredd att ta till. Vidrigt!

* Själv bodde Terje i villa och gjorde ränteavdrag samtidigt som han uppbar ett lägenhetskontrakt. Samma sak som han stämt brf:er för. När tidningen City avslöjade detta blev Terje rasande över att sanningen kom fram.

* Terje har gått i bräschen för att utesluta oliktänkande medlem på södermalm. Han drog ärendet till förbundsstyrelsen och fick med Barbro Engman på sina tankar. Medlemmen uteslöts. På grund av sina åsikter...

Ska vi fortsätta, Terje...?