12 maj 2011

Hur har unga vuxna det på bostadsmarknaden?


Igår var det kombinationsträff på Veritas, det vill säga man minglar, äter, lyssnar, talar och antecknar. Ibland höjer man lite på ögonbrynen.

Veritas, som dessutom betyder sanningen, hade denna gång den nya lagen om allmännyttan som ämne. Det finns ingen sanning om denna lag, det är en tolkningsbar lag som ska tillfredsställa många intressen. Precis som så många andra lagar.

En outtömlig källa för framtida konferensanordnare dock.

Precis innan jag drog iväg för att äta sallad på Veritas så gick jag igenom vår undersökning om hur unga vuxna har det på bostadsmarknaden. De har det inte, kan man säga. Läs rapporterna för Stockholm, Göteborg och Malmö-Lund här.

Allt fler bor i sådana bostadsformer som inte kallas eget boende
och för det betalar de mer och mer för för varje år. På Veritas seminarium var de så kallade aktörerna på bostadsmarknaden inte ett dugg intresserade av unga människor.

Lite orättvis är jag för både Botkyrka och Solna kommun som var på plats bygger hyresrätter och vill bygga hyresrätter och det är precis det som unga människor vill ha.

Det visar vår undersökning tydligt även om intresset svalnar något i takt med att det framstår som en mer och mer hopplös dröm.

Men även om de vill bygga så kan de inte få till det. Hyrorna blir för höga och Anders Borg har sett till att det är mera gynnsamt att bygga bostadsrätter.

Stena Fastigheters VD var väldigt upprörd över att hon inte kunde ta ut höga hyror. Hon hotade med att det skulle bli slut på byggandet för deras del om inte hyrorna tog sig uppåt. Hyresgästföreningen hade tagit sig före att ifrågasätta deras hyror.

Hon menade att det fanns ett väldigt intresse av att hyra dyrt. Det tror jag visst det, det finns ett väldigt intresse av att bo i andrahand med kompisar i en trea för 15 000 också. Men inte bygger vi den framtida bostadspolitiken på det, eller är det vad vi gör?

Den högsta hyran i Stockholm, håll i er nu, är 2 200 kronor per kvm.

Men om alla är fokuserade på att bygga för den del av mänskligheten som kan betala riktigt höga hyror så kommer det inte att bli kul för någon av oss.

Nästa lunchseminarium kan ju exempelvis handla om vad företagen ska göra när de får alltmer rekryteringsproblem på grund av bostadsbristen.

Inga kommentarer: