22 maj 2011

Politisk hjärtklappning


Gustav Fridolin har en hjärtefråga, upprustning av miljonprogrammet. Det är utmärkt bra. Om politiker har hjärtefrågor så inte brukar det vara upprustning av miljonprogrammet.

Ska man vara ärlig så har det väl inte funnits någon där hjärtat klappat för just miljonprogrammet.

Miljonprogrammet byggdes däremot med klappande hjärtan och under stor politisk entusiasm. Nu har politikerna övergivit dessa sina stolta framtidssatsningar. Nu är det de som bor där som ska ta hela betalningsansvaret för upprustningar och för de energieffektiviseringar som politikerna beslutat om.

Till skillnad från de som bor i landets villaområden är det väl bäst att jag tillägger. För i alla boendeformer utom hyresrätt tycker sig politikerna ha ett ansvar för att upprustningarna kommer igång.

ROT-avdragen är en dyr affär för skattebetalarna, inklusive för alla de hyresgäster som är med och betalar upprustningarna i grannområdena.

Ett nyvalt språkrör som är beredd att ge sig i kast med att göra miljonprogrammet till en framtidssatsning igen är förstås på rätt spår. För vad är alternativet?

Hans språkrörskollega, Åsa Romson, bor i hyresrätt. Det är lika exklusivt som Fridolins hjärtefråga. Politiker bor inte i hyresrätt. Med några få undantag bor de i villor och bostadsrätter.

Där hämtar ministrar, riksdagsledamöter, kommunfullmäktigeledamöter sina boendeerfarenheter och där har de sina referensramar.

En liten bättre blandning hade inte varit i vägen.

Miljöpartiet har i vart fall fått två ovanliga språkrör. Det ska bli kul att se vad som kan komma ut av en sådan blandning.

Inga kommentarer: