29 maj 2011

Hyresrätten är Sveriges mest hemlighållna vara


”Vår affärsidé har alltid varit en garanti för låga priser.

För oss har det alltid varit viktigt att kunna erbjuda ett brett sortiment av hyresrätter till marknadens bästa priser. Dessutom är såväl våra hyresrätter alltid av god kvalité. Om du mot förmodan inte är nöjd med kvalitén får du dubbla pengarna tillbaka.”

Så står det förstås inte. Det är ljug, jag har lagt in ordet hyresrätter i en befintlig annons för en helt annan vara.

För sådana saker skriver man i annonser om andra typer av varor där man har en annan relation till sina kunder och där det inte handlar om Sveriges mest hemlighållna vara.

För vill man hitta tillgängliga hyresrätter får man ligga i. Det finns 45 000 privata fastighetsägare som äger 80 000 hyreshus. De flesta av de har ingen hemsida, ingen kö för intresserade och de skulle aldrig komma på tanken att annonsera.

En del av de stora har hemsidor där man kan lägga in sin intresseanmälan. Allmännyttan gör oftast likadant.

De flesta kommuner har ingen bostadsförmedling alls.

Inte många kommuner, om någon, verkar ha kommit på idén att hitta någon smart IT-lösning där hugade kommunmedborgare eller potentiella sådana på ett enkelt sätt kan kolla om det är någon idé att flytta på sig. I bästa fall har de lagt in länkar till allmännyttan och några få privata fastighetsägare.

Ingen har heller hittills kommit på idén att konkurrera om både priset och kvalitén. Det är ju som bekant inte förbjudet. Istället är det en förhärskande åsikt hos många fastighetsägare att man kan begära att hyresgästerna ska betala för det de inte får, god kvalitet och väl underhållna bostäder. Först ska de, anses det, betala hyra för det de inte får och sedan ska de betala lite till för att på sikt kunna få det de redan betalar för.

När vi begär hyressänkningar för hyresgästerna får hyresvärden rätt, de lovar att förbättra sig och det räcker för att våra rättsinstanser ska anse att det är OK att hyresgästerna fortsätter betala för det de inte får.

Jag tror inte att det finns ett enda bilföretag som skulle komma undan om de begärde fullt pris för en undermålig bil för att sedan hävda att bilägaren dessutom skulle betala ett ännu lite mer för att hjulen så småningom skulle hålla sig på vägen.

Konsumenternas intressen väger lätt i många sammanhang. Det är därför vi har lagar till skydd för konsumenterna. Det tycker Expressens ledarskribent att man kan skita i.

September, Petra Marklund, tyckte sig kunna ta ut lite vad hon tyckte av sin andrahandshyresgäst. Men det gick inte. Andrahandshyresgäster har ett lagskydd. Meningen är inte att man ska blåsa de.

Men det tycker Expressen.

Inga kommentarer: