03 april 2012

Jag fattar inte att Attefall varendaste gång kommer undan med dettaDet är fastighetsägarna som äger husen och de ska se till att de renoveras. Detta är Stefan Attefalls stående svar när han får frågor om renoveringar.

Ingen reporter hittills har frågat om det inte kan tänkas vara likadant med villaägarna. De äger också sina fastigheter och borde därför vara ansvariga för att de renoveras.

Men där gör den politiska logiken halt.

Till villaägarna skickar nämligen Stefan Attefall gladeligen 14 miljarder i renoveringspengar.

Jag fattar inte att Attefall varendaste gång kommer undan med detta.

En del hyresgäster kommer att få upp till 60 procent i hyreshöjning efter en renovering. De tvingas då flytta. Stefan Attefall tycker att de ska kompenseras med höjt bostadsbidrag.

Ingen reporter hittills har frågat honom om han verkligen menar att bostadsbidragen ska omfatta helt nya grupper och höjas med 2-4000 kr/månad.

Det skulle ju vara något av en politiska sensation i miljardklassen.

Vi har nyligen höjt bostadsbidragen säger Attefall och ingen reporter hittills har frågat honom om hur mycket han höjt bostadsbidragen.

Bostadsbidraget för barnfamiljer höjdes med 350 kronor per månad för ett barn, med 425 kronor i månaden för två barn och med 600 kronor per månad för tre eller fler barn.

Till unga utan barn som får bostadsbidrag höjs ersättningen så att det motsvarar 90 procent av bostadskostnader mellan 1 800 och 2 600 kronor och 65 procent av bostadskostnader mellan 2 600 kronor och 3 600 kronor.

Bostadstilläggen för pensionärer höjs med 170 kronor per månad före prövning mot inkomst.

De är alltså bara några väldigt få och väl avgränsade grupper som överhuvudtaget får bostadsbidrag och de får inte tillnärmelsevis så mycket så att de klarar de hyreshöjningar som det är fråga om efter en renovering.

Jag fattar inte att Attefall varendaste gång kommer undan med detta. Nedan debatterar jag frågan med Kurt Eliasson, vd på SABO.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du fattar nog om du vill. En villaägare betalar med skattade pengar = hysteriska skattekilar om ROT inte fanns. Fastighetsägarna driver näringsverksamhet och investerar oskattade pengar. Det finns ingen orättvisa här som du försöker påskina. Du är helt fel ute.

Anonym sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv, som föregående skrivare noterat. Hyresvärden har full avdragsrätt mot intäkterna, bostadsägaren 50& på arbetskostnaden. Övriga 50% betalas med skattade pengar precis som materialet. Alltså en fullt rimlig ordning, med viss övervikt av fördel till hyresvärdar.

Så Attefall har helt rätt: frågan om renovering ligger hos hyresvärdarna.
De får gott om skatteavdrag som det är, precis som alla andra företag.

//Jesper

Anonym sa...

Kan bara hålla med stjärnorna ovan! Har du något svar Barbro?

Mvh
Jonas