13 april 2012

Men så mitt i steget kommer de av sig

Regeringen går ut hårt, 1,6 miljarder till bostäder. Det verkar vara den stora nyheten i vårbudgeten. De har ett inledande resonemang som är väldans bra. Bostadsbyggandet är på för låg nivå. Det hotar tillväxten och jobben. Man vill trygga tillgången på bostäder för alla, med beaktande av den nuvarande modellen för hyresmarknaden.

Strålande, tycker jag förstås. Framförallt med det där om bostäder till alla. Regeringen vet att det inte är hyressättningens fel att det inte byggs och de vet dessutom att det går bra för fastighetsägarna. Det är en bra insikt.

Regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att analysera hur beskattningen av hyresrätter kan förändras i syfte att öka utbudet av hyresbostäder. Strålande, tycker jag.

Men så mitt i steget kommer de av sig. Det blir ingen bred utredning som innehåller de delar som vi, Fastighetsägarna och SABO föreslagit som skulle ge förutsättningar att gå till botten med obalansen mellan hyresrätten och övriga boendeformer. Inte bra.

Regeringen har också insett hur fel det är att ROT-avdraget är förbehållet villaägare. De vill därför "analysera om reglerna om skattereduktion för ROT-arbete bör utvidgas". Strålande, tycker jag.

Men så mitt i steget kommer de av sig. ROT-avdragen ska utvidgas till "att i viss utsträckning" gälla hyresrätter. Inte bra. En bra spelöppning men där pjäserna vacklar till precis när de skulle kunnat lyfta. Men det öppnar onekligen dörrar som tidigare varit stängda.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det tyder väl på att regeringen delvis har sett att era invändningar om obalanser i skattesystemet mellan boendeformerna saknar saklig grund.

Utomlands byggs mer på tillväxtorter än här. Där i t ex Finland, saknas ju vår typ av hyressättningsmodell och där byggs också enligt uppgift mer. Regeringen inser nog att hyressättningen är den största enskilda orsaken till haveriet på hyresmarknaden. Skulle modellen vara så utmärkt som du skriver, skulle vi inte ha dagens problem.

//Jesper

Anonym sa...

Hyresrättsföreningen gnäller förstås.

Allt prat om hyrskatt är så löjligt så ni tas ju inte längre på allvar.

Jag hyrde bil förra veckan. Ska jag gnälla över att det var dyrt och att staten ska ta bort hyrskatten på det med?
Visst låter det patetiskt?

Anonym sa...

Barbro, du har inte tänkt på att regeringen har kommit fram till att de obalanser, du tycker finns, helt enkelt inte förekommer?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas och Jesper, då är det väl inte bara Barbro och Hyresgästföreningen som har fel. SABO och Fastighetsägarna tycker ju också att det är obalans. Skriver ni på samma sätt på deras bloggar att dom totalt har missförstått det här?
Maggan

Anonym sa...

Maggan, svar ja! Jag har skrivit flera svar till Rikard på fastighetsägarbloggen i frågan.

Egendomligt ställd fråga, för övrigt. Skulle man byta åsikt och hålla med bara för att en aktör som man håller med en hel del om? Tycker du alltd som HGF? Är det att tänka själv?

//Jesper