19 oktober 2012

Facebook och Twitter i alla ära, men ett gammalt hederligt broderi är det inget som slår


Facebook och Twitter i alla ära, men ett gammalt hederligt broderi är det inget som slår. Korsstyng rår inga trojaner och driftstopp på och inte försvinner det ut i cyperrymden heller. Det sätts upp på väggar för att beskådas varje dag.

Så jag har broderat. Det tar lite tid att men man hinner fundera över hur det kan komma sig att inte staten gör sin del för att stärka hyresrätten.

För det är inget broderi vilket som helst. Det ska överlämnas till Anders Borg. Tack på förhand Anders Borg står det förstås (vill du brodera en egen Tack på förhand-bonad så finns korsstygnsmönstret här).

För exakt så heter vår kampanj och det är allt fler som skriver under på vårt krav om att avskaffa hyrskatten (över 10 000 nu!).

Det byggs för lite och det ser ut att hålla i sig, arbetslösheten är hög och det ser ut att hålla i sig, tillväxten hotas och det ser ut att hålla i sig, hushållens låneskulder ökar och det ser ut att hålla i sig, företagen kan inte rekrytera och det ser ut att hålla i sig och studenterna har ingenstans att bo och det ser också ut att hålla i sig.


Vad göra? Staten måste skapa förutsättningar för ett ökat byggande genom att använda de verktyg de har så klart.

Ett första steg är att avskaffa hyrskatten.

Tack på förhand Anders Borg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro,
Jag har en tvårummare i Stockholm som kostar 6600 kr i månaden. Underhållet har HGF förhandlat bort.
Hur räknar jag ut hur stor hyrskatten är för just min lägenhet?

Stig

Barbro Engman sa...

Hyrskatten handlar till stor del om vad du som hyresgäst inte får. Du får inte göra skatteavdrag och när din lägenhet behöver renoveras får du inte göra rot-avdrag. Tillsammans med SABO och Fastighetsägarna har vi räknat ut att den som bor i en nybyggd bostadsrätt eller villa på 100 kvm gynnas skattemässigt med c:a 2000 kronor i månaden.

Anonym sa...

Om man bor i en nybyggd lägenhet eller villa - vad ska man med rot-avdraget till då? :)

Anonym sa...

Man kan väl inte betala skatt på något man inte har?
Om jag inte tjänar några pengar behöver jag inte heller betala skatt för något jag inte har.

Som hyresgäst står hyresvärden för renoveringar - det ingår i hyran och är ju idéen med hyresrätt - så varför i hela friden ska jag som hyresgäst nyttja rotavdraget till en egendom som är någon annans?

Vänligen förklara för mig, Barbro.

/Peter

Barbro Engman sa...

Hej Peter och anonym, det bästa är att ni går in på tackpaforhand.nu och läser allt om kampanjen och hyrskatten. Passa också på att skriva under namninsamlingen. Igår när jag gick hem var det över 11.000 som hade gjort det.
Det är ju inget av det som finns på hyresavin, fastighetsskatt, moms, taxor och avgifter mm som hyresgästen direktbetalar. Allt betalas av fastighetsägaren som sedan skickar notan vidare till hyresgästerna. Så ROT avdraget ska inte gå till den enskilde hyresgästen utan till fastighetsägaren som får en kostnadslindring som i sin tur påverkar hyresnivån. Om staten ex tar bort fast fastighetsskatten i akt och mening att stärka hyresrätten så ska det återverka på hyran. När Bosse Ringholm var finansminister och sänkte fastighetsskatten så stod det i riksdagsbeslutet att man förutsatte att detta skulle komma hyresgästerna till del. Det skedde också i de kommande hyresförhandlingarna.

Anonym sa...

Fastighetsägarna får ju kvitta utgifter mot inkomster i sin rörelse redan så vad är problemet.
Man kan ju rimligtvis inte göra avdrag för samma jobb två gånger. Eller tycker Hyresgästföreningen det?

Barbro Engman sa...

http://www.hyresgastforeningen.se/Om_Oss/ladda_hem/rapporter/samhallsfragor/Sidor/skattereform-for-hyresratten.aspx
Här kan du läsa Hyresgästföreningens, Fasighetsägarnas och SABO:s. Där ser du hur vi resonerat när det gäller den fråga du tar upp.