10 oktober 2012

Gästblogg från Gällivare: Vi behöver ett Lex Malmfälten

Den femte gästbloggen kommer från Gällivare och är skriven av Thage Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Gällivare.

Thage Johansson heter jag och bor i Malmberget på gruvan. Varje dag spränger LKAB i gruvan vid midnatt. Precis när jag och många andra just har somnat. Ingen bra boendemiljö för oss och en del har valt att flytta från samhället för de klarar inte av att bo på gruvan. Sen tillkommer också sättningarna. Det är när berget rör på sig och dessa sättningar kan vara som mindre jordbävningar.

Nu när gruvdriften utökas blir vi tvingad att flytta från Malmberget. Men många av oss har inte råd att flytta till de nyproducerade bostäder som vi erbjuds.

Vi har ställt krav till våra politiker och LKAB, att nyckel mot nyckel skall gälla, men vem lyssnar på oss? Vinsterna skall gå till staten för att finansiera tunnelbanorna och infrastruktur i storstadsområdena. Att ha vuxit upp i Malmberget och att nu utsättas för tvångsdeportering känns kränkande.

För mig som hyresgäst i allmännyttans bostadsbestånd är detta ett slag i ansiktet. Hur skall vi kunna flytta till nyproducerade bostäder där hyran är betydligt högre?
Ett Lex Malmfälten är ett måste, annars flyr människorna från orten.

Thage Johansson
Ordförande Hyresgästföreningen i Gällivare

Inga kommentarer: