08 oktober 2012

Gästblogg från Göteborg: "Börja prata med hyresgästerna"

Dagens gästblogg är från Mattias Axelsson i Göteborg som är aktiv i Nätverket Pennygångens Framtid.

När Sverige stod inför hotet om bostadsbrist i mitten av förra seklet tog staten och kommunerna ett ansvar och byggde runt en miljon lägenheter - detta har kommit att kallas miljonprogrammet. Några år före miljonprogrammet byggdes ett bostadsområde med 771 lägenheter i västra Göteborg - Pennygången.

Sett från utsidan kan Pennygången lätt misstas för ett typiskt grått betongområde, men vi som bor där vet hur att man inte skall döma boken efter omslag. Allting behöver inte vara ljust och fräscht i olika beigevita nyanser - det måste finnas ett utrymme även för det ruffiga och det som inte ligger precis i linje med tidens trend.

Stena Fastigheter vill - efter att lägenheterna stått i mer än ett halvt sekel - totalrenovera området. Ut med det gamla och in med parkett i alla rum, balkong, handdukstorkar med mera. Ut också med upp till 80 procent av de boende och in med nya kapitalstarka hyresgäster som har råd med de tio tusenlappar som ska betalas varje månad om Stena Fastigheter får bestämma.

Att sätta stopp för Stena Fastigheters nuvarande planer på renoveringar och hyreshöjningar handlar inte bara om oss som bor på Pennygången och våra hem. Lika mycket handlar det om hur vi vill att samhället skall vara, och hur vi vill att våra städer skall välkomna människor till dem.

Om Stena Fastigheter får grönt ljus för renoveringar och hyreshöjningar på Pennygången kommer åtskilliga fastighetsägare runt om i Göteborg och övriga Sverige att se sin chans. När miljonprogrammens lägenheter ska byta stammar de närmaste åren kommer tusen och åter tusen människor tvingas flytta för att lyxiga badrums- och köksrenoveringar höjer bruksvärdet och därmed hyran.

I en debattartikel i GP (23/9) uppmanar vi Stena Fastigheter att stoppa sina nuvarande planer och istället börja prata med oss hyresgäster. Syftet skulle då vara att låta Pennygången bli ett pilotprojekt där utgångspunkten för samtalen är att lösa frågan hur omfattande renoveringar kan göras med hänsyn till hyresgästerna och deras möjligheter att bo kvar.

Idag är lagstiftningen ensidigt på fastighetsägarens sida. Vi som bor i hyreslägenheter måste i de allra flesta fall anpassa oss efter de hyresnivåer och renoveringsförslag som fastighetsägarna önskar. Där ligger ett stort ansvar på politisk nivå att ändra lagstiftningen och ge oss boende ett större inflytande. Det är orimligt att så många som 80 procent av de boende på Pennygången måste se sig om efter nytt boende, nya förskoleplatser, nya skolor och nya sociala nätverk, både för barnen och de vuxna, bara för att Stena Fastigheter ser en chans att byta ut de hyresgäster som har lägre inkomster än genomsnittet.

Vår uppmaning är därför:

1. Till Stena Fastigheter: Stoppa ert nuvarande förslag och börja en dialog med oss hyresgäster.

 
2. Till politiker i Göteborgs stad: Inse allvaret i att staden kommer att segregeras än mer om renoveringen av Pennygången genomförs som planerat. Ta därför ert ansvar i denna fråga och sätt press på Stena Fastigheter.


3. Till politikerna i riksdagen: Fundera på de sociala och ekonomiska konsekvenserna om område efter område genomgår samma förändring som Pennygången riskerar. Ta därför ert ansvar genom att ändra lagstiftningen och ge hyresgästerna större inflytande.


Mattias Axelsson
Nätverket Pennygångens Framtid

4 kommentarer:

Daniel Carlenfors sa...

Länken till Nätverket Pennygångens Framtid verkar trasig! =(

Anonym sa...

Så här står det på Pennygångens hemsida:
Hyresgästerna kommer att komma till en helt ny lägenhet där allting är nytt och fräscht. Det kommer att upplevas som att flytta till ett helt nytt hus. Lägenheterna kommer genomgående att ha hög standard och i de flesta fall även balkong eller uteplats. Hela området kommer att bli ännu tryggare och trivsammare.

Jag tycker det låter väldigt bra. Att döma av bilderna på husen på hemsidan ser det verkligen ut som renovering behövs.

Matti sa...

Barbro,
har det aldrig funnits någon sorts beräkningsmall för hyreshöjningar hos HGF? Tex renovering av ett badrum eller kök. På hur många år är det rimligt att den faktiska kostnaden ska betalas av en hyregäst?

Unknown sa...

Anonym:

Att lägenheterna behöver renoveras är vi i Nätverket Pennygångens framtid helt med på.

Problemet är att Stena fastigheter vill genomföra den här renoveringen utan att ta hänsyn till de nuvarande hyresgästerna.

Majoriteten av de som idag bor på Pennygången kommer tvingas flytta om Stena får igenom sina förslag eftersom den renoveringsnivå man lagt sig på också kopplas till en hyreshöjning på 60%

Vi är alltså inte emot renovering i sig. Vi är emot hur Stena har skött ärendet och vi är också emot de ekonomiska (hyreshöjningar) och sociala (utflyttningar) konsekvenserna som blir av det nuvarande renoveringsförslaget.