23 oktober 2012

I Roger Akelius värld är det han som bestämmer


Roger Akelius är en man med mycket pengar. Hans tid som fastighetsägare i Sverige beskrivs som en framgångssaga i Dagens Industri. Han är en av landets största privata fastighetsägare med sina 21 500 lägenheter.

Men någon särskilt lycklig man är han inte.

Hyresgästföreningen väcker ont blod och utgör uppenbarligen ett stort irritationsmoment i hans liv. Hans senaste rallarsvingar mot oss återfinns i Fastighetsvärlden.

För den som inte orkar läsa allt så står det att Hyresgästföreningen inte är vatten värd i ett endaste avseende och bör därför omedelbart packa ihop och läggas ner.

Man blir onekligen lite förundrad över att Fastighetsvärlden publicerar en artikel där bokstäverna löper amok över sidorna och där felaktigheter, påståenden och anklagelser staplas på varandra.

Nu säger visserligen Roger Akelius till Hem & Hyra att det inte är Akelius Fastigheter som tycker så här utan han personligen.

Det låter bra, då finns det kanske hopp om att vi kan komma överens med Akelius Fastigheter om hur det svenska systemet med förhandlingar är tänkt att fungera.

Vi ska snart träffas.

Roger Akelius brukar emellanåt mejla mig. Mejlen har ett skiftande innehåll och går inte alltid i moll.

Han verkar ofta ha åsikter som varken hans styrelse eller vd delar vilket väl måste vara bekymmersamt för styrelse och vd. Så det kan mycket väl hända att det inte är Akelius Fastigheter som skriver till mig utan bara Akelius.

I september 2011 ville han att jag skulle ta hans ”utsträckta hand i syfte att förbättra hyresrätten”.

Det låter bra men i handen hade han också en annan utgångspunkt. ”Jag skulle gärna ta samhällsansvar om jag får bestämma reglerna”, skriver han.

Inställningen att regler och lagar ska ändras så att de stämmer med hans uppfattning återkommer han till i sitt senaste mejl.

”Vi behöver inte en tolkning av om lagen kan missbrukas” ”Om missbruk förekommer bör vi snarast ändra eller ta bort förhandlingsordning och lagtext”, skriver han.


Akelius Fastigheter agerar i mångt och mycket på ett sätt som är främmande för andra fastighetsägare.

Det vore mycket märkligt om vi la allt vad hyresgästerna uppnått av konsumentskydd åt sidan och struntade i lagen bara för att Roger Akelius vill ha det på ett annat sätt.

Han gillar inte att det finns andra åsikter utan upplever våra åsiktsskillnader som ett slags krigstillstånd.

”Jag förstår att du förklarat krig mot oss i syfte att vinna medlemmar” skriver han.

”Du anfaller med stämningar i Östersund och Luleå, inte för att hjälpa hyresgästen utan för att markera er överhöghet genom en procedurfråga.”

”Du tvingar mig till offentligt försvar. Bilagt finns en debattartikel. Jag vill att du senast i morgon kväll meddelar om artiklen innehåller något fel i fakta”.

”Jag har förstått att Israel svarar rejält på varje anfall.”

”det känns oerhört tråkigt att jag nu tvingas berätta för mina hyresgäster,prata med andra hyresvärdar, skriva fler debattartiklar.Vi skulle istället gemensamt kunna göra något positivt.”

”Om du vill förhandla i nivån ovanför trakasseri, så dra tillbaka dina krigshandlingar i Östersund och Luleå. Först då kan jag lägga min tvååriga försvarsplan i malpåse”.

Inte vet jag men det kan kanske blir lite lättare att begripa sig på hans anfallsplan om man förstår vem han anser ska bestämma och vem han anser inte ska lägga sig i det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför hör man inget från styrelsen och vd:n?
Varför lyssna på honom om han själv påpekar
att hans åsikter inte ska ha något med hans företag och göra?
Han mejl och åsikter är väl ointressanta då hyresgästföreningen
inte förhandlar med honom som person utan hans företag...
Jag blir förvirrad. Lägg energin på där det faktiskt kan göras
något, alltså mot företaget och dess styrelse och vd.

/Frida Fälth, Värnamo

Anonym sa...

Hyresgästföreningen bråkar med boende, politiker, hyresvärdar osv. Lyssnar ni aldrig och tar intryck av den massiva kritik som ständigt slår emot er?
Ni jobbar ju bara för personalens vinning. Vakna!

Anonym sa...

Vad är det man egentligen vill förhandla om?
Min uppfattning är att det berör den stora hyreshöjningen man gör när man renoverar en lägenhet. Jag känner att höjningen är relevant när man totalrenoverar en fastighet.
Sitter i en sån lägenhet och betalar dyrt:-(