15 oktober 2012

Tack på förhand, Anders Borg
Tack på förhand, Anders Borg, heter Hyresgästföreningens nya kampanj. Vi vill tacka finansministern, visserligen lite i förväg, för att han ser till att hyresgästerna inte ska betala mera skatt än andra.

För lägger man ihop summan av alla de skatter en hyresgäst betalar så blir det mer än vad andra betalar. Så ska det så klart inte vara. Vi utgår ifrån att Anders Borg inte är anhängare av ett orättvist skattesystem. Vi utgår också ifrån att han förutom att vilja åstadkomma rättvisa vill få igång byggandet. Vill han det så går det inte att släpa på ett skattesystem som missgynnar hyresgäster och hyresrätten.

Men det är ingen lätt match att förstå sig på skattesystemet. Det vimlar av skatter. Så när man räknar ut vad just hyresgäster betalar måste man gräva ner sig i alla delar och se vad slutsumman blir. Och den blir för hög. Det är vid sådana tillfällen man önskar att det fanns något som hette hyrskatt.

Den skulle på ett enkelt sätt beskriva hur mycket mer hyresgäster betalar i jämförelse med villaägare och bostadsrättsinnehavare. Och hyr och häpna nu finns det ett sådant begrepp. Vi bestämde oss för att det enda  raka var att slå ihop alla skatter och döpa de till dess rätta namn, hyrskatt.

Nu återstår det att få bort den. Så nu startar vi kampanjen, Tack på förhand Anders Borg. På alla möjliga sätt och vis ska vi uppmärksamma Anders Borg på att han har en uppgift. Att avskaffa en orättvis skatt,  hyrskatten. Här kan ni skriva under för att avskaffa hyrskatten.   PS 1. Här är ett inslag från igår där Rapport beskriver hur bristen på hyresrätter påverkar arbetsgivarnas möjligheter att rekrytera. Inslaget bygger på den här rapporten från Hyresgästföreningen.
PS 2.
Här skriver jag idag i Aftonbladet om att slopad hyrskatt ger minst 8 000 nya hyresrätter. Den bygger på den här rapporten från Hyresgästföreningen. 

Inga kommentarer: