29 juni 2008

Guldruschens glada dagarTanken på pengar kan förvandla den mest beskedliga typ till oigenkännlighet. När klippet ligger inom räckhåll börjar pupillerna anta formen av dollartecken och beslutskapaciteten vrids till nolläge. Då kan det barka ur fullständigt.

Vi köper lotter, spelar på hästar och hoppas på att få sitta med en drömhand i poker. Vi lockas in i pyramidspel och satsar pengar på andras luftaffärer. Vi blir ovänner vid arvsskiften, bråkar om underhåll, fuskar med skatten och hoppas på det stora klippet när hyresrätten ska bli bostadsrätt. När drömmen om pengar får oss fast ger förnuftet vika. Människan är ingen kul typ när det kommer till pengar.

När guldruschens glada dagar drabbar hyresmarknaden blir det inte annorlunda än när Lee Marwin och Clint Eastwood drog till Alaska på jakt efter det stora klippet. Inte blir det bättre av att politikerna skickar in konsulter som tjänar pengar först när de övertygat andra om vilka stora pengar som finns att hämta.

I DN har man de senaste dagarna kunnat följa hur guldruschens glada dagar lägrat sig över bostadsområdet Ringen i Stockholm. Där handlar det inte längre om att köpa hyresrätter utan nu ska bostadsrättsföreningen vara med och köpa hela köpcentrat.

För Boultbee, som gick under beteckning långsiktig ägare när Stockholms stad sålde köpcentrat förra året ska sälja. På köpmötena fuskas det med röstkort och vad som står i lagen saknar betydelse. Den tidigare ordföranden Lena Lennerup kallar det hela farsartat. Det är trots allt bättre med farser på film än i verkligheten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Stod häromdagen vid ett övergångsställe på Ringvägen och tjuvlyssnade på ett samtal. Den ena kvinnan bodde i Ringen och berättade för väninnan om att de skulle köpa centrumet. Hon påstod att risken läggs i bolaget och de boende sitter säkert i sina bostäder. Blir spännande att se vad som händer när det krisar på lokalhyresmarknaden.

För övrigt så kan jag bara säga till moderatpolitikern Lena Lennerup som drog igång ombildningen i Ringen: What goes around comes around!