04 september 2008

Sänkt skatt för pensionärer riskerar att försvinna

Igår var det pensionärernas tur. Regeringen droppar något av sina budgetförslag varje dag. Pensionärerna ska få sänkt skatt med i bästa fall några hundralappar. Det är naturligtvis bra med några hundralappar än inga alls. De flesta får 68 kronor.

Lägger man till sju kronor kan man äta viltskavsgryta med kantareller, bacon och lök på Gamla teatern i Östersund idag för de pengarna.

Många pensionärer är hyresgäster och många av dem betalar mer än hälften av sin pension i hyra. En intressant fråga är hur regeringen tänker försäkra sig om att denna pensionärsinvestering håller ända fram till valet och inte slutar som en ren förlustaffär för pensionärerna.

Det kostar många sköna kronor att sänka skatten för hundratusentals pensionärer. Meningen är väl att livet som pensionär ska kännas lite lättare. Den ambitionen är det inget fel på. Om inte hela skattesänkningen ska glida ner i fickorna på fastighetsägarna och gå till att öka deras vinster ännu mer så måste man tänka i en annan riktning än den som utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna har spårat in på.

Blir det som de föreslår då ryker inte bara skattesänkningen utan då blir det att knapra på de slantar som redan från början var för få. Pensionärer som hamnar på minus när hela pusslet är lagt kommer inte att göra vågen när de släntrar mot valurnorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Göran Hägglund (kd) delar ut en miljard till de landsting som kortar köerna i vården. Kanske kan Mats Odell (kd) dela en miljard eller mer till kommuner som kortar bostadsköerna????