12 juni 2009

Här är det bäst att bo!


Vi rankar det mesta. Vi får betyg och vi sätter betyg. Det gäller att ligga på topplistans absoluta topp oavsett om det handlar om partiledarförtroende, matkvaliteten i äldreomsorgen eller var man ska bo.

Sålunda har tidningen Fokus rankat landets kommuner utifrån var det är bäst att bo. Total vinnare för andra året i rad är Danderyd. Enligt aktuell mäklarstatistik kostar en villa i genomsnitt 6,7 miljoner kronor. Å andra sidan är det kanske inte något större problem när kommuninvånarna har störst nettoförmögenhet i landet och stadsbilden är lummig och grön tack vare stora villaträdgårdar. Danderyd toppar avdelningen Privatekonomi. Den har landets lägsta ohälsotal och lägst andel lågutbildade, högt valdeltagande, lågt socialbidragsberoende och få skilsmässor.

Topptyperna på rankinglistan utgörs alltså av friska, välutbildade höginkomsttagare som lever i stabila parrelationer och som vill omslutas av lummiga trädgårdar. De vill alla ha, konkurrensen är stenhård. Solna kommun bullar upp med en bild på Haga Slott med texten: "Ja, jag vill leva, jag vill bo i Solna". Solna förbereder sig nu genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter så skattekraften får någonstans att bo.

Det märkliga är att det inte är någon som helst konkurrens om de som vill in, som är unga, välutbildade, som letar bostad och jobb så de kan börja betala skatt. Hur sjutton kan man vinna en kommunranking när man inte satsar på bostäder och jobb till alla de unga människor som är på ingång. Man kunde ju också fjäska lite för dem som redan upplevt hur det är att bli kommunportad om man vill konkurrera om framtiden.

Även folk med hög skattekraft blir gamla, sjuka, orkeslösa, vårdbehövande och om inte fattiga så lite fattigare när fondplaceringarna ska börja ge utdelning. Vad händer då med Danderyds satsning på skattekraftiga medborgare. De som jobbar i hemtjänsten, i skolan, i äldreomsorgen bor varken på Haga Slott eller i en villa med ett snittpris på 6,7 miljoner. De blivande IT-miljonärerna eller de som kommer att bli stöttepelarna i äldreomsorgen behöver bo de med. Nu.

Så på min rankinglista ligger de kommunerna som försöker vara så attraktiva som möjligt för alla på den absoluta topplaceringen. De stora förlorarna är och kommer att bli de kommuner som bara jagar skattekraft.

4 kommentarer:

Elsa sa...

Kanske borde rankningen döpas om till "Här är det bäst att bo - om du är vit, medelklass, lever i en heterokärnfamilj, har jobb och är frisk"?

B-O Gavne, Vasteras sa...

VAR FINNS FAKTORN för att leva i demokrati kontra nazism? För visst är det nazism att benämna sin kommun för stad. Som några pysslar med. T.ex. Stockholms kommun som några stockholmare benämner Stockholms stad. Och min egen kommun Västerås som benämns Västerås stad.
Ni vet nazism som med Adolf Hitler och att skilja på oss människor, arier och andra individer. Detta som sedan utvecklades ända till gaskamrarna. -Och ställ bara frågan, varför man vill benämna sitt lokala politiska samhälle, alltså sin kommun, för stad. Naturligtvis för att man vill hävda att stadsboende människor, är nått finare; än andra, landsbygdskommunerna, bön´erna. -Att man nervärderar människor som bor inte-stadsboende, som bor på landsbygden.
.
Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns kommun. Att vi häri vill ytterligare hävda demokratin, att alla människor är lika värda.
Till tidigare, då vi hade 4 stycken olika typer kommuner vars respektive invånare hade olika samhälleliga rättigheter och skyldigheter.
.
..och verkligen mänskligt värderades olika; kommer jag ju ihåg från när jag stod på Hötorget i Stockholm, jag –runt 10-årig- stockholmare med rinnande varmt och kallt vatten i köket och badrum, och föraktade torggummorna från mälaröarnas landsbygd. -Förlåt mig, jag var ju bara ett barn.
Och visst finns också städerna, med sina gator, höga hus och dålig luft. Där kommunen alltså avser samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet. Detta område som innefattar, …som vi svenska folk också kom överens om i denna kommunreformen 1969, både tätt-/stadsboende invånare och landsbygdsboende.
.
Och jag hävdar absolut inte att denna kommunreformen är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag skäl för att, inte omöjligen bör den idag revideras, något. Att vi svenska folk diskuterar saken och röstar. –Men inte att en revidering skall köras med våld och terror. Ni vet som Adolf Hitler bedrev. Som det idag körs i vårt Sverige.
.
PS. Denna texten skrev jag in i morse på kommentarplatsen i Fokus under artikeln. ..å nån timma senare censurerade fru Redaktörn´ bort kommentaren.

Anonym sa...

@B-O Gavne du har förlorat

/Micke

B-O Gavne, Vasteras sa...

MICKE här ovan, ...jag förstår inte Ditt budskap? -Jag ....alltså demokratin, har förlorat! Mjaaa, förvisso finns det fortfarande stads snackande. Meeeen, jag påverkar dem, detta blomstrar inte; fullständigt. Och jag, alltså demokratin, kränks inte, fullständigt. Men visst känner jag ensamhet. –Och kanske är det så att svenska folket, egentligen vill leva i krigstillstånd. Alla har, egentligen att jobba på att köra lur mot varandra. Och att storstadsboende skall värderas högre, är något finare, än landsbygd? Till trots vad man säger!