11 september 2009

Vad ska vi göra med alla dessa hyresgäster som inte vill ombilda?

Ibland hör man redan på ringsignalen att den som ringer är uppjagad. Det kan vara av ilska, glädje eller att vederbörande har något spännande att berätta. Telefonsamtal är ofta känsloladdade och spännande grejer. Människor är oroliga, otåliga och tycker att tillvaron är en knepig historia att få ihop. Frågan om pengar slingrar sig som en röd tråd genom de flesta samtal oavsett om det är en telefonförsäljare som kränger superbra telefonabonnemang, en sömnlös dam som inte klarar av några ytterligare hyreshöjningar eller någon som inte törs skilja sig på grund av bostadsbristen.

Igår ringde en tjej som jag känner sedan tidigare och var upphetsad över att det fanns tre hyresgäster som inte ville inordna sig. De ville bo kvar i sin hyresrätt. Själv jobbade hon hårt för en ombildning och de tre hyresgästerna framstod nu som ytterligt irriterande inslag i huset. De stod i vägen för de andra i huset som kände lukten av pengar och ville klippa till. Inte vet jag hur man tänker när man ringer till ordföranden i Hyresgästföreningen för att klaga på att det finns hyresgäster som vill bo i hyresrätt. Det verkade som om hon hade tänkt sig att, eftersom hon känner mig, så kanske jag kunde ringa och ta dem tre i örat och säga att de omedelbart måste sluta med att envisas med att vilja vara hyresgäster.

För henne var det fullkomligt obegripligt varför inte alla vill springa till banken, ta lån, oroa sig för räntorna och om värdet på lägenheten kommer att sjunka eller inte. Dessutom ska man förstå sig på vad huset kräver för underhållsinsatser, hur mycket de kommer att kosta och om bostadsrättsföreningens styrelse kommer att vara kapabel att fatta kloka beslut. Många tvekar med rätta på det efter att ha sett hur styrelsen beter sig när ombildningen är på gång. För ett tag sedan ringde en herre och viskade: "Hela styrelsen i bostadsrättsföreningen har flyttat, vad tror du att det betyder?" Fast det är en annan historia.

Efter hand surnade jag till på den uppringande bekantingen, journalisten och ombildningsivraren och rösten lät säkert lite lätt metallisk. Då övergick hon till nästa fas i argumentationen. Hyresgästerna ifråga verkade vara lite si och så. Det var tveksamt om de var så hela, rena och välklippta och så välordnade som man har anledning att kräva.

För någon minut, och på avstånd från huset och de övriga grannarna, kände jag den ilande känsla av olust som måste drabba de hyresgäster som vill vara hyresgäster även i fortsättningen och som kanske får sådana som min vän/bekant/personuttnyttjare/telefonuppringare som hyresvärd.

Så kan det bli när ägandet sitter i det politiska högsätet och människor ska ställas mot varandra.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du Barbro, hon som ringde dig kanske hade följt historien om Rosenön där du sålde ut arbetstagare och hyresgäster för ekonomisk vinning......hon trodde väl därför att hon kunde få stöd.

Men i detta fall kunde ju ni inte vinna något så du blev arg istället.

Dubbelmoralen flödar!


Barbro, har ni någon bostadsrättsförening i ditt hus?
Hälsningar
Jonas

MB sa...

Det här är ett stort problem! Vi som valt att bo i hyresrätt och valt vår bostad blir tvingade att flytta. För vem vill ha sina grannar som hyresvärd? Grannar som själva har som syfte att tjäna på sitt boende och alltså inte själva tänker bo kvar.
Vilken trygghet har vi hyresgäter då i vårt eget boende?
Dags att köpa en liten stuga på landet kanske.

Barbro Engman sa...

Hej Jonas.
Ditt resonemang bygger på att Hyresgästföreningen som en gång i tiden hade ett eget behov av en konf anläggning av ideologiska skäl är skyldig att för evig tid bedriva konf verksamhet trots att vi inte längre har något behov av en konf anläggning. Det är förstås inte rimligt. Är vi då skyldiga att för evig tid bedriva konf verksamhet för externa kunder därför att vi har anställda varav 2 bodde på Rosenön. Det är inte heller det en ideologisk skyldighet man kan begära att medlemmarna i hgf ska ta för evig tid. Att bedriva konf verksamhet är dessutom ekonomiskt riskabelt och ingen kan garantera någon ett jobb för all evig tid.Ska då Hyresgästföreningen av ideologioska skäl sälja till underpris? Nej, varför skulle vi göra det? Varför ska just medlemmarna i hgf göra dåliga affärer? Hyresgästföreningen ska däremot uppträda som en ansvarsfull arbetsgivare och se till att de anställda får bästa möjliga hjälp att hitta nya jobb.

Rädda Linjalen sa...

Alla vi som lever eller levt under ombildningshot känner igen argumenten i det där telefonsamtalet alltför väl.
Nu är det verkligen dags att gemensamt drämma näven i bordet och sätta stopp för den uppenbara rättsröta som råder i den vilda västern-parodin som kallas ombildningar i storstäderna!

Haregott!
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Rädda linjalen.
Vi lever i en demokrati och det som är så konstigt är att en majoritet av hyresgästerna vill ombilda...hur förklarar du det?

Borde inte majortieten få styra? Ska minoriteten ta över landet?

Anonym sa...

Tack för svaret Barbro
Du glömde dock en fråga;
Har ni en BRF i ditt hus?
Mvh Jonas

anna sa...

Till anonym 14/9 kl 11,16: Vi som befunnit oss i ombildningshysterin vet alltförväl hur odemokratiskt tillvägagångssätt ombildningsivrare har.
majoriteten få styra? Nu finns det ju undersökningar som visar att de mest drivande flyttar snabbast. Om det vore så att man vill ombilda för att bo kvar och förbättra både för brf och hr, om processen skulle skötas med många offentliga diskussioner och möten.Att hela styrelsen är offentlig,ordentlig programförklaring, en ordentlig besiktning, ekonomisk plan mm.Då kanske okej.
Hos oss har det inte gått till så. Har fått höra fr grannar som fått både telsamtal och dörrknackning och otaliga övertalningsförsök.
Det pratas ju ibland om valfrihet, ja vill du bo i brf köp en då. Jag som valt min hrvärd,varför ska jag tvingas byta till en i mitt fall oerfaren,osynlig styrelse?

anna sa...

förtydligande: Jag är inte emot bostadsrätter, men ja jag är totalt emot ombildningar och tycker det borde stoppas, iallafall tills regelverket blir bättre.
Det är alltförmånga som mår dåligt i omvandlingsprocesser oavsett man tillhör ja el nejsidan.

Anonym sa...

jo men Anna varför vill då en majoritet i ditt hus ombilda? Om nu allt är så dåligt? Kan det inte vara så att majoriteten har rätt? Jag har varit med om en ombildning. Nu är huset mycket finare och vi har fått balkonger det funkar mycket bättre är tidigare.

En som vet

anna sa...

Det kan jag inte svara på.Jag vet inte. Annat än att brf lovar hur mkt billigare det ska bli. Kan också tala om att köpstämman vart framflyttad m 1,5dag varsel och jag vet att de jagade in de sista fullmakterna då. Många av dom jaröstare jag pratat med säger ju att de vill flytta och nuv styrelse har sagt att de ska välja ny när allt gått igenom.Så mkt för deras löften...
Sen kan jag säga att jag känner folk som vart med om ombildningar där det definitivt inte funkar bättre.
Bra att det gör det för dig, men tror inte det kommer göra det här.