24 november 2009

Housing first - tänk vilket härligt valbudskap


Ibland kan man ha oändligt med argument, statistik och fakta men det räcker ändå inte. Det byggs inga fler bostäder bara för att all statistik och alla fakta ger mängder av argument för att det måste byggas bostäder. Hyresgästföreningen driver kampanjen ”Bygg framtiden” och ger ut den ena mamborapporten efter den andra. Jagvillhabostad.nu ligger i som sjutton för att folk ska kunna flytta hemifrån innan det är dags för äldreboende. Men man skola icke förtvivla förr eller senare ger sig bristen på bostäder tillkänna och byggandet kommer igång. Fast då kan det vara för sent.Jag tycker att HSB gjorde en kanonbra reklamfilm på ämnet ”vuxen man fyller år och uppvaktas av föräldrarna med tårta vid sängen, spjälsängen”. Den har en del år på nacken, men den fungerar även idag. Börja bospara var budskapet när det begavs sig. Börja bygga, skulle jag vilja tillägga.

På DN debatt idag lanseras en ny metod för att råda bot på hemlösheten. Den kallas Housing first. Vi ett första påseende framstår det ju inte som en särskilt djärv tanke att hemlöshet kan botas med bostad. Modellen går ut på att: ”den hemlöses problem både är sociala och bostadsmässiga och att även de sociala kan lösas inom ramen för ett stabilt boende”.

Det är uppenbart att detta resonemang och denna modell har stor potential och att den därför bör lanseras i stor skala. Den kan givetvis användas för att bota hemlöshet även bland övriga bostadslösa grupper såsom de hundratusentals ungdomar som trängs i andrahandsboenden med svartkontrakt eller hemma hos mamma.

Housing first, tänk vilket härligt valbudskap. Hugade partier som är intresserade av att få någon miljon ungdomsröster kan bara haka på.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja fråga dig en sak.
Det verkar som om HGF engagerar sig även för icke medlemmar.
Vi kan ta tex "Herrgården" i Göteborg och Stockholms förorter.
Är inte HGF för sina medlemmar i första hand?
Jag kan inte tro att antalet medlemmar är stort bland nyligen kommande invandrare tex.
Eller är det så att HGF har en bredare verksamhet än att tillvarata sina medlemmars intresse?

Anna-Lisa N17 sa...

Kan det vara så att erat eviga arbete att motverka värdarna och hyresutvecklingen som gör att ingen vill bygga hyresrätter längre?

Det finns ingen lönsamhet helt enkelt.

Och nu går ni ut i kampanj baserat på resultatet av erat arbete - dvs en enorm brist på boende?

Man blir mörkrädd...

Anonym sa...

Hur ser det ut med hemlösheten i Oslo som har marknadshyror?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Bra kommentar Anna-Lena.

Tänker in i följande situation.
Du ärver rätten och pengar att bygga en fastighet i stockholm.

Vad bygger du
1. en hyresfastighet
2. en kontorsfastighet
3. en fastighet med bostadsrätter
4. En konferansanläggning med anställda och hyresgäster som du sedan sparkar ut när du säljer till högstbjudande några år senare.

De flesta svarar nog 2 eller 3

HGF svarar nog också 2 eller 3 eller möjligen 4......


Inte många svara 1 VARFÖR ÄR DET SÅ???????

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Ledsen det blev fel, HGF svarar 1 men gör 2 3 eller 4a
mvh
Jonas

André Johansson sa...

Jonas, hur ser din bostadspolitiska linje ut? Jag får inte riktigt ihop den.

Johanna Wisell sa...

Andre

Den där "Platta" frågan har du betalt för att ställa - i avsaknad av verkliga ideer och förslag.

Jonas avser ert svineri kring Rosenön där ni både skatteplanerade och svek de boende på ön. Sluta tramsa!

Hur många avlönade PR konsulter a 1500Kr i timmen jobbar på Hyresgästföreningen?

Är det sånt ni lägger vinsten från utförsäljningen av Rosenön på?

André Johansson sa...

Hej Johanna,

Jag ställde frågan för att jag ville veta. Det är möjligt att frågan var "platt", men jag undrade verkligen. Ledsen om det missuppfattades.

markus fors sa...

Re John Apse:

"Det verkar som om HGF engagerar sig även för icke medlemmar..."

Hej John, jag arbetar som medlemsvärvare i Göteborg och ser att du inte fått svar på din fråga. Jag tar därför chansen att svara.

-Hyresgästföreningen förhandlar för alla boende i en fastighet där Hyresgästföreningen har sk. förhandlingsordning, däremot så missar icke medlemmar all övrig gemensam verksamhet som Hyresgästföreningen bedriver och alla de medlemsförmåner som vi har, med allt ifrån medlemsservice som juridiskt stöd och rådgivning till billiga biobiljetter. Det är en väldigt enkel princip, ju fler som ger Hyresgästföreningen sitt stöd dess större möjligheter finns det att påverka den rådande situationen. Har man dåligt stöd och inget mandat för det man förhandlar om så minskar ju också chansen att prestera bra i förhandlingarna därför är det viktigt att de som hyr sin lägenhet blir medlemmar i Hyresgästföreningen. Dessutom försöker vi påverka så att vi får en minskad bostadsbrist. Vad tycker du om det John, visst är väl det bra?

"Jag kan inte tro att antalet medlemmar är stort bland nyligen kommande invandrare tex."

-Ibland kan det vara lite svårt att kommunicera eftersom vi inte kan varandras språk. Det är inte ett jättelätt problem att lösa. Hyresgästföreningen arbetar just nu med att översätta nödvändiga dokument till prioriterade språk.

"Eller är det så att HGF har en bredare verksamhet än att tillvarata sina medlemmars intresse?"

-Hyresgästföreningen är en medlemsstyrd organisation dvs Hyresgästföreningen driver de frågorna majoriteten av medlemmarna vill att vi skall driva. Jag är inte säker att jag förstår frågan/påståendet. Hoppas det var svar på frågan.

Är det någon annan som vill komplettera så är det välkommet.

Markus Fors Göteborg.

gardebring sa...

Hej Barbro!
Jag tycker att det är utmärkt att ni vill lyfta frågan om bostadsbyggandet. Det byggs på tok för lite i Sverige och underproduktionen har många år på nacken. Åsikterna om vad som är orsakerna till detta går naturligtvis isär men det är hursom en viktig fråga att lyfta.

Vad jag ville fråga är om ni på riksnivå diskuterar det faktum att lokala hyresgästföreningar mycket ofta motsätter sig olika former av förtätningsprojekt. I Stockholm har t.ex. hyresgästförningen Södermalm motsatt sig ungdomsbostäder i kvarteret plankan och hyresgästföreningen i vasastan kritiserar bebyggelsen i det nya norra stationsområdet. Ibland har protesterna naturligtvis skäl, men jag upplever ändå att lokala representanter för hyresgästföreningen lite väl lättvindigt hänfaller åt enkel nimbyism, vilket ju är minst sagt problematiskt för den bild som hyresgästföreningen vill ge att man kämpar för fler bostäder.

Har du några tankar kring denna problematik?

En intressant film:
http://www.youtube.com/watch?v=RR3USHP4BGI

Barbro Engman sa...

Hej Gardebring, jag har svarat på din undring i dagens blogg (11 dec)