19 november 2009

Stora stabila bostadsbolag kräver höga hyreshöjningar

UPPDATERAD! Igår var jag i Göteborg. På den årliga Kvalitetsmässan skulle vi debattera vi som brukar debattera. När Kurt Eliasson, SABO, Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna, Hans Lind, KTH , Daniel Liljeberg, Finansdepartementet, Johan Löfstrand (S) och jag äntrade podiet talade allt för att det skulle bli en uppvisning i konsten att lösa svåra problem.

Den svenska modellen består och vi var till synes nöjda med det. Då hux flux och utan förvarning kastades Norge in i debatten. Nu när vi precis har enats om att inte ha marknadshyror utan behålla den svenska modellen skulle vi införa marknadshyror och ha en norsk modell – på andrahandsmarknaden och vid uthyrning av ägarlägenheter. Man upphör aldrig att förvånas.

Reinhold Lennebo viskade till mig att det hittills fanns åtta ägarlägenheter, så det är väl ingen direkt succé eller ett särskilt omfattande problem. Det slutade med att Daniel Liljeberg ville ha svenska hyror men med norsk skattelagstiftning. Hans Lind ville ha hela Norgepaketet.Innan debatten träffade jag SVT som gjorde ett inslag i Västnytt om hyrorna (som även sändes i Rapport). Nolluppgörelserna fortsätter ramla in, till och med en sänkning blev det igår, men det finns några stora stabila bolag som drar till med krav på jättehöjningar. Märkligt fenomen.

I Göteborg är de nöjda med sin modell med Kvalitetshyror. Förutom de vanliga bruksvärdesfaktorerna mäter de också förvaltningskvaliteten. Dåliga hyresvärdar får avdrag på hyran.TV 4 rapporterade igår om hur hyresgästerna har det i Allaktons risiga lägenheter. Det blir ett nytt inslag idag om att regeringen tar bort den lag som förhindrar Allakton, Acta och andra fastighetsägare att köpa nya fastigheter. I Herrgården i Malmö begärde Hyresgästföreningen hyressänkning på grund av att hyran inte motsvarade bruksvärdet. Det visar hur viktigt det är att sätta hyror efter bruksvärdet.

UPPDATERAT: Del två i TV4 om oseriösa värdar.

11 kommentarer:

Peggy Platt sa...

Bortdribblade igen HGF? ;)

Nu kommer hyreshöjningarna - grattis alla HGF:are!

Anonym sa...

"men det finns några stora stabila bolag som drar till med krav på jättehöjningar. Märkligt fenomen."

Inte så märkligt kanske....
Kan det vara stockholmsbolagen som drar nytta av eran fenomenala stockholmsmodell???

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Hej Peggy, jag vet ju inte varför du ägnar din dyrbara tid till att gå in på min blogg men så här ser det ut hittills

Allmännyttiga bostadsföretag som sänker hyrorna:

•Alebyggen
Allmännyttiga företag som har oförändrade hyror:

•Karlshamnsbostäder
•Bollnäs Bostäder
•Kalmarhem
•Luvikahem
•Vätterhem
•Stf Bjärnumshus
•Östhammarshem
•Hyresbostäder i Växjö
•Bankerydshem
•Grännahus
•Hallstahem, Hallstahammar
•Mimer, Västerås
•Tyresö Bostäder
•Öckeröbostads AB
•Habo
•Pitebo
•Eidar Bostads AB, Trollhättan

Sedan ska vi givetvis förhandla med de som kommer in efterhand.
Om du nu till äventyrs skulle vara medlem tycker jag att du borde engagera dig i förhandlingsarbetet. Det finns tusentals medlemmar som sitter i våra förhandlingsdelegationer runt om i landet, det är de som är HGF.

Peggy Platt sa...

Är det obekvämt att jag ställer frågan - eller är du verkligen bekymrad över vad jag gör med min tid?

Barbro Engman sa...

Hej igen Jonas,du är verkligen beundransvärd. Du är lägger ner förvånansvärt mycket tid och kraft på min blogg.Ibland undrar jag varför du så ihärdigt vill meddelan ditt ständiga missnöje. Om du är medlem så tycker jag att du istället ska engagera dig i exempelvis förhandlingsarbetet. Om du inte är medlem så är det klart att det står dig fritt att kristisera, det kan man väl så klart göra även med föreningar man inte är medlem i. Även om det kan vara lite svårare att förstå.
Som du säkert vet så håller man på att jobba fram en modell för att sätta hyrorna efter bruksvärde även i Stockholm. Den är inte klar än och har definitivt inte börjat tillämpas på en enda hyra. Eftersom du ihärdigt hävdar att det bara är läget som ska avgöra hyran så rekommenderar jag dig att ta en till på hyresnämndens hemsida. De har en bra beskrivning av bruksvärdessystemet. Om du nu mot förmodan skulle vara en helt annan Jonas än den Jonas som brukar vara inne på bloggen så ber jag givetvis om ursäkt. Men i såfall rekommenderar jag även dig en titt på Hyresnämnden hemsida.

Anonym sa...

det verkar bara vara stockholmare innanför tullarna som kommenterar kritiskt i den här bloggen. var finns de kritiska innerstadsrösterna från tex malmö och göteborg? har inte dom också sådan där brukshyra?

Barbro Engman sa...

Hej Peggy Platt, lite bekymrad över din tid är jag allt. Vi har ju inte hunnit börja förhandla än.
Om jag skulle tycka att det var obekvämt så skulle jag varken blogga eller svara. Jag förstår inte heller vad är som skulle vara obekvämt. Dessutom förhandlar jag inte någon enda hyra. Det gör alla de medlemmar och anställda som sliter vid förhandlingsborden vid de lokala förhandlingar vi har med 302 bostadsbolag. Förutom det har vi 45 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsäagare. Så om du tänkte dig att ge mig en känga så föll den väl platt till marken.

Anonym sa...

Jag hålle helt och fullt med Barbro. Vad vi behöver inom Hyresgäströrelsen är fler engagerade medlemmar som kan vara med och förhandla. Inte bara vid hyresförhandlingarna utan även vid bosamråd ute i bostadsområdena där man ser över lokala förhållanden. min dröm är, en förhandlare i varje huskropp. Många är starka.

Peter Nilsson

Johansson sa...

Peter Nilsson

Det kanske är så att medlemmarna tröttnat på att betala och betala och betala medlemsavgift.. som nu skall höjas också.

Men vad får man? Höjda hyror, höga löner och pensioner på region / HGF centralt.

Flesatsningar på HGF webben med i runda slängar 100 miljoner.

Listan kan göras lång. Men HGF har tappat kontakten med medlemmarna och deras vilja.

Nu fokuserar man även på att bråka med (tidigare medlemmar) som vill ombilda till bostadsrätt.

Istället för att jobba med just hyresrätten som man föutsatt sig.

Det är politik, politrucker och för höga löner i toppen. Det är där problemet ligger.

Barbro Engman sa...

Hej Johansson, om medlemmarna tröttnat på hyresgästförening så slutar de givetvis att betala. I så fall skulle medlemsantalet sjunka, det gör det inte. Sedan kan man ju alltid fundera över om hyresgästföreningen är en sak och medlemmarna en annan. Så är det inte heller, medlemmarna i hyresgästföreningen väljer alldeles själva vem då vill ska företräda dem. Man får förmoda att de inte väljer en massa folk, vi har ca 15000 medlemmar som i olika sammanhang företräder medlemmarna, som de inte vill ha.Just nu är tusentals medlemmar engagerade i vårt framtidsjobb, Agenda 2016. Man ska inte tro att folk är idioter Johansson. Vi höjer inte medlemsavgiften. Däremot kommer regionen i Stockholm att ta ställning till om de ska höja medlemsavgtften med 5 kr i morgon. Den har legat still i 8 år.

Anonym sa...

Hej Barbro
Tack för dina fina ord! Men jag lägger faktiskt inte mer än max 5 minuter om dagen på din blogg. Det kanske är för att jag ofta har en annan åsikt som gör att det verkar kännas som mer tid för dig?


Med vänliga hälsningar
Jonas