09 januari 2011

Nu ska hissen gå ända upp till översta våningen för hyresrätten


Om hissen som ska gå ända upp skrev Ola Johannson, riksdagsledamot för Centerpartiet, när han lämnade partiets nyårslöfte till hyresgästerna.

Insamlingen av nyårslöften från de politiska partierna har gått utmärkt bra.

Enigheten är närmast total.

Det kommer att byggas fler hyresrätter och hyresrättens ställning kommer att stärkas och utvecklas, ingen tvekan om det.

För löften skola ej svikas och det är politiken som ger för förutsättningarna för byggandet och som kan se till att ta bort de skatteorättvisa som hyresgästerna dras med.

Man kan tycka att löftena låter fluffiga men de är i allra högsta grad mätbara.
Antalet byggkranar går att räkna i takt med att de reses mot skyn och antalet färdiga lägenheterna går också att pricka av.

Men en del löften kommer styckevis och delt. Det gäller upprustning av miljonprogrammet, energieffektivisering och tillval och frånval.

Förhoppningsvis betyder det inte att alla de partier som inte har de på löfteslistan är emot.

För ska det bli någon stärkt ställning för hyresrätten så måste husen vara i gott skick, vara energieffektiva, skattemässigt likvärdiga och hyrorna måste ligga på en rimlig nivå.

Stefan Attefall och (KD) intervjuades på julafton. De andra partierna löften finns på bloggen efter nyår.

Alla har svarat utom Sverigedemokraterna.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Går inte hissen ända upp för hyresgästerna idag?

Mvh
Jonas

Margareta sa...

Barbro, replik tack.

-----


Svar: Elisabeth 9 januari 2011 20:16

Exempel: Hyresgästföreningen stämde BRF Ånghästen (svärdet9) i tingsrätten.

Den processen förlorade man på skäl man visste att man skulle förlora på. Nämligen frågan om "faktiskt boende" - en fråga man varit remissinstans i något år innan. Och tillstyrkt att lagens nuvarande lydelse skall gälla.

Klantigt? Vårdslöst? politiskt?

Nu med facit i hand kan vi se att Brf Ånghästen tillträtt i november 2010. I skrivandets stund har de över 90% anslutning.

så ja - det är ett problem med hur hyresgästföreningen agerar mot ombildningar och (som en konsekvens) sina medlemmar.
-----------

Margareta

Yngve, Gullmarsplan sa...

Är det verkligen så illa som Frida skriver Barbro? Är skillnaderna så stora i kostnad medllan hyresrätt och bostadsrätt?

--------

Frida, Södermalm sa...
EXTRA EXTRA! "Hyresgästföreningen upptäcker att Hyresrätten är vesäntligt mycket dyrare som boendeform än Bostadsrätten"

http://bit.ly/id9ceM

Slutsats
Denna jämförelse mellan 26 kommuner i Sverige visar att hyresrätten är
dyrare att bo jämfört med en motsvarande bostadsrätt. Månadskostnaden
är i snitt 36 kronor dyrare för en 70 kvm hyreslägenhet, byggd 90-92,
jämfört med en motsvarande bostadsrätt där hela köpeskillingen betalas
via lån. Vid en likadan jämförelse, men där bostadsrättinnehavaren antas
ha en reavinst på 25 % av köpeskillingen från ett tidigare boende (och
betalar således 75 % av köpeskillingen via lån), blir skillnaden i må-
nadskostnad mer påtaglig: I genomsnitt blir det då 375 kronor dyrare att
bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Om man dessutom antar att en värdeökning på 5 % äger rum i tio år för en bostadsrätt, och räknar bort den värdeökningen från bostadskostanden, blir skillnaden högst anmärkningsvärd: Det blir vid denna jämförelse 2798 kronor dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt


Med detta i åtanke så kan man VERKLIGEN undra varför HGF försöker stoppa sina medlemmar att ombilda... Girighet? Trolöshet mot huvudman? Organisationsegoism?

Helt klart är det inte bättre och billigare boende som man jobbar för i alla fall..
------------

Varför ger HGF sken av annat?

Anonym sa...

Skönt att läsa och höra att alltfler politiker blir eniga om att stärka hyresrätten. Det är på tiden. Var själv på ett bostadspolitiskt möte i höstas(kommunalt). Jag har mkt liten erfarenhet av sånt men det var jätteintressant att de tog sig tid att svara på närboendes frågor. nu kom ju mkt givetvis att handla om ombildning(vet att det tjatas till leda om detta) men de lyssnade in. Det kändes verkligen så.
/anna

ps. inget fel på br men låt oss som valt och haft turen att hitta hr, bo lugnt där utan ombildningshot tack. om reglerna kring detta ändrades skulle det inte va så mkt tjafs tror jag

Anonym sa...

Jag förstår inte Anna du får väl fortsätta bo i HR även om det blir ombildning?

mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Tyvärr måste man konstatera att den bostadspolitiska hissen inte går ända upp. Sorgligt men sant. I takt med att bostadspolitiken förändrats har Hyresgästföreningen tagit fram ett otal utredningar om vad de olika riksdagsbesluten får för konsekvenser för hyresgästerna.
Exempelvis så tog man bort de räntebidrag och investeringsbidrag som en gång i tiden tillkom för att kompensera ränteavdragen för bostadsrätter och villor. Det snedvrider. Man inför ROT avdrag men inte för hyresrätter. Det snedvrider. Alla de beslut som riksdagenm fattar beslut om gynnar eller missgynnar olika grupper. Utan tvekan är hyresrätten just nu skattemässigt missgynnad. Därför tycker vi att det är utmärkt att våra utredningar haft effekt och att de politiska partierna jobbar vidare med våra förslag för att åstadkomma balans. Inga skatte, avdrag eller bidragsregler är av Gud givna de är beslutade av riksdagen. Om Folkpartiet får som de vill så förändras avdragsrätten. De kommer i så fall att få stor betydelse för alla låntagare liksom förändrade amorteringsregler mm får effekt. Låga räntor gynnar liksom höga räntor missgynnar, räntor går som bekant upp och ned över tid. Politiken förändras hela tiden och nya beslut läggs till de gamla.Vi har ingen som helst anledning att förtiga sanningen om att hyresrätten är missgynnad. Tvärtom har vi gjort ett stort nummer av det. Så ni kan läsa nya och gamla utredningar som vi tagit fram under olika år. De blir med tiden inaktuella förstås för nya pusselbitar tillkommer.
Jag tycker att det är ett monumentalt underkännande av hyresgästernas förmåga att fatta belut när man säger att vi försöker förhindra ombildningar. Jag antar att de hyresgäster som vill ombilda har fattat det beslutet på egen hand och inte låter sig påverakas av ombildningskonsulter som tjänar sina pengar bara när det blir en ombildning.
Varför är det så svårt att acceptera att vi som individer tycker olika om ombildningarna? En del vill inte och andra vill. Det skapar konflikter och besvikelse på bägge håll.

Anonym sa...

Yngve-Barbro 1-0

VO pga luddigt och ofullständigt svar.

mvh
Jonas

Boende i huset sa...

Barbro - på allvar.

Ni försökte hindra Brf ånghästen på Teknikaliteter. - och på grunder som ni visste var fel.

Med facit i hand fick ni lägga er i tingsrätten och huset har tillträtt med 90% som köpte.

Menar du med bakrund av detta att ni står för "Jag tycker att det är ett monumentalt underkännande av hyresgästernas förmåga att fatta belut när man säger att vi försöker förhindra ombildningar."

Ni stödde 3-4 personer mot 200 personer, på grunder som ni inte visste höll.

Är det demokrati? Är det att använda medlemmarnas pengar väl?

Är det i linje med att "låta hyresgästerna fatta sina egna beslut"?

I själva verket drev ni en politisk kampanj (krig som någon sade) mot era EGNA medlemmar med deras egna pengar... och en motpart (brf) som var ekonomiskt och politiskt svag.

Det är border-line vidrigt det du säger Barbro. Och ett förvanskande av verkligheten.

Greger sa...

Den "Bostadspolitiska hissen" går BARA ända upp om alla är hyresgäster om man lyssnar på Barbro.

Men alla vi som bor då Barbro - är det ok att vi vill något annat?

Och vem är DU att sätta dig över våra val? Ödets ironi att du använder oss hyresgästers medlemsavgifter och förhandlingspengen att STÄMMA oss för att vi vill ombilda.

Finns det ingen lag mot detta? Trolöshet mot huvudman?

Anonym sa...

Jag tycker det framgår av namnet att Hyresgästföreningen arbetar för hyresgäster och de som vill bo med hyresrätt. Jag utgår ifrån att Hyresgästföreningen (inkl Barbro) fortsätter kämpa för hyresrätten och de medlemmar som vill fortsätta bo i hyresrätt och inte de som tänker bli bostadsrättsinnehavare, dom har säkert någon annan organisation som kan företräda dom.
Maggan

Verkligheten sa...

Anonym sa...
Jag tycker det framgår av namnet att Hyresgästföreningen arbetar för hyresgäster och de som vill bo med hyresrätt. Jag utgår ifrån att Hyresgästföreningen (inkl Barbro) fortsätter kämpa för hyresrätten och de medlemmar som vill fortsätta bo i hyresrätt och inte de som tänker bli bostadsrättsinnehavare, dom har säkert någon annan organisation som kan företräda dom.
Maggan
.........

Lysande maggan.. men fel som så ofta innan.

Ser du villaägare som drar hyresvärdar inför tingsrätten och bestrider nybyggnationer eller ombyggnationer?

När stämde fastighetsägarna senast sina medlemmar för att de byggt ett hyreshus?

Just det - aldrig.

Men HGF skäms inte för att ge sig på de som kan sitt boende bäst. De boende.

Att det även är deras egna medlemmar är ännu mer skämmigt.

Det är STOR skillnad på att vara FÖR hyresrätten och på att motarbeta andra boendeformer och sina egna medlemmar i domstol.

Litet balans maggan.. Inta bara bräka med.

Anonym sa...

Verkligheten sa, Ser du villaägare som drar hyresvärdar inför tingsrätten och bestrider nybyggnationer eller ombyggnationer?
Nej, det ser man inte vilket väl beror på att villaägare inte har någon hyresvärd. Däremot skulle det vara väldigt intressant att se vad som skulle hända om politikerna beslöt att sätta igång omröstningar i villakvarteren och i bostadsrättsföreningarna om att villorna och bostadsrätterna skulle ombildas till hyrrsrätter. Då skulle de ställa sig upp som en man och säga men va fan nu så kan de väl inte göra, vi har sökt oss till en villa/bostadsrätt det kan väl inte politikerna ändra på.

Per Albin sa...

För att allt inte ska handla om ombildningar i Stockholm kommer här en lite gullig historia:

Hyresgästföreningen i Skåne jagas av Hyresgästföreningen i Lund för att de skrivit avtal med en fastighetsägare om hyreshöjning på mer än 1800 kronor i månaden för hyresgästerna på Blekingevägen.
– Jag hjälper de boende med överklagandet till Hyresnämnden, säger Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund.


Desto fler kockar, desto... :)

Anonym sa...

Jonas, dina betyg på Barbro är knappast något att räkna med. Den dagen kommer aldrig att komma när du tycker att hon gjort något bra. Du är en grundmurad motståndare till hyresrätten, Hyresgästföreningen, hyresgästerna och Barbro.
Och detta meddelar du varje dag på denna blogg. Du är knappast en objektiv bedömmare av vare sig Barbro eller Hyresgästföreningen.
Du befinner dig i samma liga som de bittra ombildningsivrarna.
Pelle

Anonym sa...

Per-Albin, desto fler kockar desto bättre soppa. Så är det åtminstone i detta fallet. Det är väl en himla tur att hyresgästerna kan få sin sak prövad på längden och tvärsen. Om nu Hyresgästföreningen gjort en uppgörelse och bedömt att den var OK så tycker jag att det är utmärkt att den också kan prövas. Det kallas rättssäkerhet. Det är dessutom strålande att Bengt Karlsson står upp för den möjligheten som hyresgästerna har.Nu återstår att se om Hyresnämnden gör samma bedömning som Hyresgästföreningen gjorde när de skrev avtalet eller om de ställer upp på den bedömning de klagande hyresgästerna gjort. På Terjes blogg kan man idag läsa om att Hyresgästföreningen hjälpt till att överklaga en överenskommelse som de själva träffat med Fabege.Hyresnämnden gjorde samma bedömning som Hyresgästföreningen hade gjort från början. De missnöjda hyresgästerna fick inte rätt men de fick hjälp av Hyresgästföreningen att få sin sak prövad. Det är väl alldeles utmärkt bra av Hyresgästföreningen att se till att deras egna avtal också blir prövade.
Pelle

Anonym sa...

Pelle, läs gärna tillbaka i bloggen. Jag har flera gånger berömt Barbro när hon gjort eller skrivit något bra.........

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Anonym skrev;
Däremot skulle det vara väldigt intressant att se vad som skulle hända om politikerna beslöt att sätta igång omröstningar i villakvarteren och i bostadsrättsföreningarna om att villorna och bostadsrätterna skulle ombildas till hyrrsrätter. Då skulle de ställa sig upp som en man och säga men va fan nu så kan de väl inte göra, vi har sökt oss till en villa/bostadsrätt det kan väl inte politikerna ändra på.

Nu sköt du dig själv i foten.
Jag bor ju i villa och om mina grannar skulle vilja ombilda till hyresrätter får de gärna gör det för mig. Jag skulle nog bo kvar i villans nuvarande form.

men jag tycker att demokrtin ska få råda och låter mina grannar välja fritt. VARFÖR KAN INTE NI HYRESGÄSTER GÖRA DETSSAMMA? Varför vill ni sätta demokratin ur spel och bestämma över era grannar? Om dina grannar vill ombilda låt dem göra det du själv kan ju välja att bo kvar i det ända du själv kan bestämma över dvs din hyresrätt. Men inte du vill tvinga dina grannar att göra samma val varför?

Mvh
Jonas

Tord! sa...

Anonym sa...
Verkligheten sa, Ser du villaägare som drar hyresvärdar inför tingsrätten och bestrider nybyggnationer eller ombyggnationer?
Nej, det ser man inte vilket väl beror på att villaägare inte har någon hyresvärd. Däremot skulle det vara väldigt intressant att se vad som skulle hända om politikerna beslöt att sätta igång omröstningar i villakvarteren och i bostadsrättsföreningarna om att villorna och bostadsrätterna skulle ombildas till hyrrsrätter. Då skulle de ställa sig upp som en man och säga men va fan nu så kan de väl inte göra, vi har sökt oss till en villa/bostadsrätt det kan väl inte politikerna ändra på.
............

Du har aldrig funderat på att det aldrig skulle falla folk in att lämna en god boendekvalitet, med värdeökning och kostnadskontroll?

Det är alltså inte ett demokratiproblem som det gäller - utan att på skalan på kvalitet i boendet ligger hyresrätten sist.

varför skulle någon vilja återvädan dit?

Att rösta om det kan de göra NÄR DE VILL. Men det har aldrig skett. och kommer aldrig ske.

Litet nivå på utbrotten tack.

Fredrik på Södermalm sa...

Per Albin sa...
För att allt inte ska handla om ombildningar i Stockholm kommer här en lite gullig historia:

Hyresgästföreningen i Skåne jagas av Hyresgästföreningen i Lund för att de skrivit avtal med en fastighetsägare om hyreshöjning på mer än 1800 kronor i månaden för hyresgästerna på Blekingevägen.
– Jag hjälper de boende med överklagandet till Hyresnämnden, säger Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund.


Desto fler kockar, desto... :)
.-

Va stämmer Hyresgästföreningens SIG SJÄLV nu också? Voi voi... vad ska medlemmarna tycka om medlemsnytta... sina surt inbetalda hyrespengar OCH "den juridiska expertisen" på HGF.

Barbro - replik?

Återbildad ombildnings-hyra i hyran sa...

Anonym sa...
Jonas, dina betyg på Barbro är knappast något att räkna med. Den dagen kommer aldrig att komma när du tycker att hon gjort något bra. Du är en grundmurad motståndare till hyresrätten, Hyresgästföreningen, hyresgästerna och Barbro.
Och detta meddelar du varje dag på denna blogg. Du är knappast en objektiv bedömmare av vare sig Barbro eller Hyresgästföreningen.
Du befinner dig i samma liga som de bittra ombildningsivrarna.
Pelle
----------

Pelle - om alla som inte tycker som du är "bittra ombildningsivrare" så är alla som tycker som du "hyresrättstalibaner" ok?

Lägg litet band på ditt hat ok?

Resthyresgäst sa...

Var och en som skummar igenom Ånghästarnas, Jonas och Per Albins dagliga kärve enkelspåriga oförskämdheter kan enkelt konstatera en sak:
Det kan inte vara lätt att vara i en ombildningssituation med dessa personer.

Det verkar inte riktigt som att ni har några egna liv att leva.

Anonym sa...

Egna liv? Jag har familj och barn så så mycket egen tid blir det inte.

När du ändå tar upp ämnet. Konstigt nog verkar alla som är för hyresrätten vara ensamstående.

Kanske har de därför ett eget liv där de kan tänka mycket på sig själva?Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, man måste också ta med i beräkningen att över hälften av hushållen i Stockholm är ensamhushåll.

Barbro Engman sa...

Fredrik på Södermalm, jag tycker att det är bra att Hyresgästföreningen är beredd att låta sina överkommelser prövas en gång till. Om hyresgästerna är missnöjda så ska deras sak självklart prövas. Nu återstår att se vad Hyresnämnden gör för bedömning. I Fabege ärendet blev det också en prövning där Hyresnämnden inte gick på de klagandes sida. Men saken blev prövad och det är det viktiga.

Anonym sa...

Barbro, vilken beräkning? Jag gick bara på känsla. Tycker du också att ensamhushåll är överrepreenterat bland hyresrättskramarna? Ni kanske har gjort en undersökning på detta i HGF?

Sedan är det såklart inget fel att vara singel och barnlös men att samtidigt tex försöka antyda att man jobbar för sina barns bästa eller för sammhällets unga känns lite krystat.

Mvh
Jonas