08 januari 2009

60 000 nätdemonstranter har gått i mål


Vårt demonstrationståg på nätet har kommit fram. Sånär som på tre personer har 60 000anslutit sig. Der ger 20 000 nya demonstranter i månaden. "Nättåga" eller "nätdemo" kanske kan läggas till Språkrådets nyordslista som ju innehåller en del nya ord för folkliga protester: Bloggbävning, exempelvis. Tyvärr finns det inte tillräckligt med bloggar om bostadspolitik för att åstadkomma något utslag på den politiska Richterskalan.

Julia, 8 år, som en vaken typ och som värvat en kamrat till nätdemon undrade över den politiska effekten av allt detta tågande: "När ger de sig då", frågade hon över ett glas vinbärssaft häromdagen. Den som det visste. Hur långt in i de politiska rummen når egentligen den oro nättågare, medlemmar, hyresgäster, bostadssökande och väljare känner?

Inte långt in alls verkar det som. Hyresgästföreningen mitt i Sverige har skickat en enkät till de politiska partierna och frågat om deras bostadspolitik. Med några få undantag har de inte svarat. Vet de inte vad det är, har de inte tid, tycker de att de är för besvärligt, har de inga frimärken eller vet de inte vad de ska svara.

Jag rekommenderar de tillfrågade partierna att gå in på Hyresgästföreningens hemsida. Gå sedan allra längst ner på sidan, till höger, och klicka på "Pressklipp". Där ramlar det in mängder av politiska dynamitfrågor varje dag. Kollar man till höger på hemsidan ligger Hem & Hyras alla nyheter.

Idag kan man bland annat läsa om:

1. 1,1 miljoner unga som söker bostad inom den närmaste 10-årsperioden.
2. Två barn om dagen vräks från sina hem.
3. Höga hyreshöjningar.
4. Kyla och fukt som leder till sjukdom, lösa toaletter, silverfiskar, läckage och löften som inte infrias.
5. Politiska partier som inte bryr sig.

Imorgon kommer det nya klipp. Efter några pressklippsdagar borde det stå klart för alla att det finns mycket som kräver politiska svar.

Inga kommentarer: