19 januari 2009

Paul Krugman: Ägandepolitik diskriminerar hyresgäster


Fler och fler blir medlemmar i Hyresgästföreningen. Nu är vi 537 500. Det har kanske inte gett brevbärarna mer att göra men i min outlook droppar det in mejl i strid ström.

Margit Randén i Malmö skickade exempelvis ett om nobelpristagaren Paul Krugman. Har man fått pris för "analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet", så har man väl tänkt till om både det ena och det andra får man förmoda. Margit hade fastnat för att Krugman förutom att han var tidigt ute och varnade för finanskrisen också ställde frågan om alla amerikaner verkligen borde äga sin bostad. Han uppskattade att tio miljoner hushåll satt med lån som översteg värdet av huset. Han betraktade den offentliga styrningen från säkert hyresboende till husköp med billiga lån som ren diskriminering, den som ville hyra fick ingen hjälp.

Redan 1980 lanserades the Housing Act i England av Margret Thatcher. Rätten att köpa sin bostad, Right To Buy, innebar att varje hushåll som bodde i en allmännyttig bostad skulle få köpa sin bostad.

Det är inte samma bostadspolitik i USA som i England eller som i Sverige men det finns politiska underströmmar som är desamma. Privatisering och ”rätten att köpa” går igen som ledstjärna i många länder. Så även här där all bostadspolitisk energi går åt till att komma med lagförslag under devisen: äga i förstahand och hyra i andrahand.

Trökigt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ville bara tacka för en kanonbra blogg. Jag följer den slaviskt.

Anonym sa...

Vad är den ideala fördelningen mellan ägande och hyrande då?

Barbro Engman sa...

Hej Anonym.
Vi har eller har haft ungefär sisådär 1/3 av varje upplåtelseform.Det är inte fördelningen som är bekymmersam utan att staten genom att suventionera vissa boendeformer "styr" hur vi bor och gynnar ägt boende. Vår valfrihet hänger ju på de ekonomiska villkor vi ges. Staten bidrar exempelvis med 30 miljarder i skattesuventioner till villaäagare och bostadsrättsinnehavare. Staten bör hålla sig neutral till de olika upplåtelseformerna.Det har nu under en tid förts en politk som skulle kunna rubriceras som "äga i första hand och hyra i andrahand" vilket påverkat bland annat vad som byggts.