23 januari 2009

Att vänta på EG-dom är som att vänta på Godot

I arla morgonstund tog jag mig över snö- och ishalkan till postlådan för att hämta in mitt husorgan Dalademokraten. Brevlådeinkast är ett minne blott. Idag toppade DD med att 100 miljoner ska satsas på Jakobsgårdarna. Miljonprogrammet i Borlängetappning behöver en uppryckning.

Hyresgästerna betalar ibland, kanske alltför ofta, hyra för något de inte har, en bra och fungerande bostad. I Malmöupplagan av tidningen City kunde man häromdagen läsa att Hyresgästföreningen ökat antalet medlem mar med över 20 procent i de vanskötta fastigheterna på Herrgården. Hyresgästföreningen har dokumenterat misären och det finns en lång lista med renoveringsbehov och hyresgästerna inser efterhand att det inte duger att sitta och vänta på bättre tider.


Badrumsskåp i Herrgården

Fast i Nerikes Allehanda i Örebro handlar rubrikerna om att hyrespengar borde användas till annat än att ta hand om hyresgäster och fastigheter. Det tycker i alla fall Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme. Han tycker att det finns många hål i den kommunala budgeten att stoppa hyrespengar i såsom äldreomsorg och barnomsorg. Werme förekommer flitigt i spalterna i Örebro med omnejd. Häromdagen sa han att "den EG-dom som alla väntar på kommer att tvinga fram nya regler som gör att kommunen måste ta en större del av de kommunala bolagens vinster”.

Man undrar hur vad han har fått det ifrån? Är det folkpartiets partikansli, regeringskansliet eller vem är det som fått Werme att tro att det kommer en dom från EG-domstolen som tvingar honom att ta ut högre vinster ur Öbo? Mig veterligt finns det ingen som väntar på någon dom i EG-domstolen. Alla väntar på vad regeringen ska göra med utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna". Fastighetsägarnas anmälan till EU-kommissionen är inte ens ett öppet ärende i kommissionen. Det ligger än så länge i någons skrivbordslåda på direktoratet. Det är i kommunerna bostadspolitiken syns i praktiken och den skiftar efter don och person.

Inga kommentarer: