03 april 2009

And the winner is...

1. LinjalenJohan Johansson, organisatör av Nätverket Rädda linjalen, i sin roll som musiker (före detta medlem i punkgruppen KSMB).

Det blev ingen ombildning i kvarteret Linjalen på Åsögatan i Stockholm. Med ett enormt engagemang och efter mycket möda och slit har Johan Johansson och nätverket Rädda Linjalen gått i mål med röstsiffrorna 60-40. Hyresrätten och hyresgästerna stod pall för trycket från ombildningsivrarna. Varför i herrans namn ska man utsätta människor för att behöva försvara sig och sitt boendeval i långt utdragna processer som skapar oro, konflikter, rädsla och som nästan knäcker människor. Jag är säker på att varenda villaägare i Sverige skulle resa sig som en man/kvinna om grannarna började knacka på för att meddela att det nu skulle bli hyresrätter eller bostadsrätter av deras villor. Det finns inte att de skulle acceptera att grannarna kunde rösta bort dem och deras val. Heja Linjalen och heja hyresrätten!

Men det blåser fortsatt kallt runt hyresrätten så nu gäller det att se till att vi aldrig någonsin får marknadshyror, att vi får fortsätta förhandla hyror och att vi får allmännyttor som har ett samhällsuppdrag.

2. StudentfilmenPå Guldäggsgalan igår tog Hyresgästföreningens reklamfilm, "Studenten", hem ett silverägg. Men det går inte att bo i ett silverägg. Det måste byggas hus. Finanskrisen är ju som gjord för husbyggandet. Husen behövs, bostadsbristen blir allt värre och byggjobbare får jobb istället för a-kassa.

Inga kommentarer: