21 april 2009

Hyresrätt


SABO startar en kampanj för hyresrätten: Tyck om hyresrätten.

Hyresrätten är värd en kampanj, ingen tvekan om det. Men hur har vi hamnat i ett läge där vi måste kampanja för hyresrätten? Jo, vi lever i en tid där ägande, smarta klipp, marknadslösningar och nya smarta klipp är ledstjärnor. Ägarlägenheter och bostadsrättsombildningar står därför högt på den politiska agendan.

Denna tidsanda begränsar också valfriheten. Det spelar ingen roll hur mycket du än försöker och hur mycket du än vill bo i en hyresrätt så är den kampen alltför ofta förgäves. Det finns för få och det byggs för lite hyresrätter. När du äntligen har fått den hyresrätt du vill ha riskerar du att grannarna knackar på dörren och vill ombilda till bostadsrätt.

Nu är babyboomens barn och deras syskon i antågande. Under de närmaste 10 åren kommer 1,1 miljoner ungdomar ut på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. De förväntar sig att samhället har fixat att klara ut hur man bygger hus åt medborgarna. För det måste till fler hyresrätter så att det finns något att tycka om även framöver.

1 kommentar:

BoJonas sa...

Är det inte onödigt att samhället tar vägen via hyresrätter för att tillgodose efterfrågan på bostadsrätter? Det är lika bra att subventionera bostadsrättsbyggandet direkt och ta bort möjligheten att ombilda. Regeringen kan väl dela ut bidrag på samma sätt som för miljöbilar... "Köp en ny bostadsrätt idag så får du en utbetalning till hösten på 500 000 kronor". Då kan dom som vill bo i bostadsrätt lämna sina hyresrätter och de som vill bo i hyresrätt flytta in.