22 april 2009

Att bo ska bli en upplevelse


Igår fyllde hyresnämnden 40 år. Det firades med föredrag, paneldebatt och middag.
Kairos Future var där och presenterade en bild av hur framtiden kommer att te sig.
Vi kommer att vilja bo efter den livsstil vi har och att bo kommer att bli upplevelsebaserat. Elsa från jagvillhabostad.nu kunde meddela att det är en upplevelse för många redan nu att hyra i tredjehand, inte veta hur länge man får bo kvar, smyga i trappuppgången så att man inte märks, inte veta om det går att hitta något nytt och om man kommer att kunna betala den hyra man blir lurad på. Det är en livsstil som är förenad med många upplevelser.
Framtidsstrategen från Kairos Future tyckte att man kunde göra som på hans tid, hyra ut rivningslägenheter med dusch i källaren. Det är väldigt vanligt att medelålders människor tycker att de som är unga ska ha det besvärligt och bökigt, för det har de haft och det gick ju bra. Själva är de på väg mot att upplevelsebo med sina golfkamrater i det nya livssilskvarteret där man ideligen byter kök som en identitetsförstärkande åtgärd. Det är viktigt för det egna varumärket.

Men samhället har väl gått framåt sedan jag och andra med mig trängdes i rivningslägenheter och inackorderingsrum.

Hans Lind, professorn på KTH, pläderade för övrigt för marknadshyror och ansåg att det inte fanns någon bostadsbrist.

Så till något helt annat

Idag dök det helt oförhappandes upp ett pressklipp från 15 oktober 2008.
”De ökade räntekostnaderna har lett till att hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen har strandat. I det tidigare hyresavtalet skrevs in att förhandlingarna skulle återupptas om Riksbankens reporänta steg över 4,25 procent. Förhandlingarna återupptogs men parterna har inte kunnat enas och nu ligger frågan i hyresmarknadskommittén.

- Vi förväntar oss att hyresgästföreningen tar ansvar för den hyresöverenskommelse vi gjorde i våras och att resultatet blir en hyreshöjning inom kort. /.../, säger Åsa He-denberg, vd för Uppsalahem.”

Nu är räntan ner i 0,5 % så nu förväntar vi oss av Uppsalahem att det syns i den hyresöverenskommelse som man just nu förhandlar om.

1 kommentar:

Nicke sa...

Hej,

Läste din blogg för första gången och måste säga att den äv väldigt, väldigt välskriven. Mycket intressanta tankar och åsikter som är roliga att ta del av.

Intressant det du skriver och hänvisar till, att vi byggt och bygger oss åtskilda. I Malmö är väl ett "gated community" i uppstartsfasen? Där kan man verkligen tala om att bygga sig åtskilld och att exkludera vissa....

// Nicklas