28 maj 2009

Oroliga medlemmar i ÖrebroI går träffade jag medlemmar i Örebro. De är oroliga för vad vårt och SABO:s gemensamma förslag kommer att föra med sig. Det kan man förstå. Vi har förhandlat i åratal med allmännyttiga bolag som har haft ett alldeles särskilt uppdrag. De bildades för att ge människor goda bostäder och rimliga hyror. Därför fick de också den hedervärda uppgiften att vara hyresnormerande. Nu är det slut med det och de privata fastighetsägarna ska slå sig ner vid förhandlingsbordet och bli ”en fullvärdig part” i förhandlingar. Nu blir det upp till bevis för de privata fastighetsägarna och slut på att åka snålskjuts på de kommunala bolagen.

En majoritet av de politiska partierna har länge velat ha bort allmännyttans hyresnormerande roll. Så nu gäller det att se till att vi får ett robust hyressättningssystem där förhandlade hyror istället blir normerande. De kommunala bolagen ska drivas utan vinstsyfte och ha en utdelningsbegränsning. För oss är det helt avgörande. Kommunala bolag ska inte drivas i spekulationssyfte och hyrespengarna ska inte gå till barnomsorg och simhallar.

I alla andra boendeformer sliter man hårt med att hålla nere kostnaderna. I samma ögonblick allmännyttan blir kommunal kassako lever hyresrätten farligt som boendeform. Då kommer hyresrätten att prisa ut sig. Men att bolagen också ska drivas efter affärsmässiga principer skapar debatt, oro och ifrågasättande. Affärsmässighet är ett laddat ord.

Inga kommentarer: