20 maj 2009

Var håller marknadshyresanhängarna hus när mögel är på tapeten?

Var håller marknadshyresanhängarna hus när kackerlackor, mögel och byggfusk är på tapeten? Det är märkvärdigt tyst. Marknaden förmodas ju agera för att tillfredsställa konsumenternas behov och önskningar. Det finns ingen efterfrågan på bostäder med fasadmögel, ändå är det vad marknaden erbjuder sina kunder. Det finns ingen efterfrågan på dålig fastighetsförvaltning eller kackerlackor heller, ändå är det vad marknaden erbjuder sina kunder.

Det finns en efterfrågan på bra bostäder som går att hyra till en rimlig kostnad. Det erbjuder inte marknaden sina kunder. De borde vara fullt upptagna med att gnugga geniknölarna för att räkna ut hur den efterfrågan ska mötas. Men de tycker sig väl inte ha någon anledning.

På marknaden finns det många duktiga och långsiktiga fastighetsägare som bryr sig om både hus och hyresgäster. Där trivs hyresgästerna, men inte kackerlackorna. Men det finns också en hel hoper oseriösa fastighetsägare som köper hus, utlovar stora insatser, struntar i vad de lovat, säljer husen till en ny ägare som utlovar stora insatser som de sedan struntar i för att kunna dra med pengarna när de säljer till en ny ägare som, ja, ni vet. Där trivs kackerlackorna, men inte hyresgästerna.

Någon måste ha ett vakande öga och hålla koll på marknaden så att inte folk far illa. Vi har exempelvis avsevärda bekymmer med att få igenom våra krav på tvångsförvaltning. De dåliga fastighetsägarna kommer nämligen undan när de utlovar stora insatser. Att själva affärsidén är att strunta i att göra det man sagt att man ska göra är inget som finns angivet i de tryckta prospekten som presenteras vid prövningen. Om kartan och verkligheten inte stämmer är det ju som bekant kartan som gäller.

Idag kan man hindra en sådan fastighetsägare från att köpa fler hus. Nu finns på regeringens bord ett förslag om att man ska ta bort denna enda tröskel i förvärvslagen. Hur smart är det kan man undra. Vem är det som gynnas av det. Varken samhället eller hyresgästerna gagnas ju av att oseriösa fastighetsägare tillåts etablera sig. Det hoppas man att även regeringen är med på. Fast hittills har det inte kommit några signaler som tyder på det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Idag kan man i DN läsa att marknadshyrorna håller på att slå igenom. Hur kunde Gerd Engman och övriga Hyrestgästföreningen sjunka så lågt att man gick med på detta? Om tio år kommer Hyrestgästföreträdare stå och klia sig i huvudet, slingra sig och värja sig när det visar sig att det vi NU redan vet: segregationen ökar mellan fattig och rik. Gerd själv vill väl kanske inte bo bland "kreti och pleti", men stå för det i så fall!

Lasse Andersson

Södertälje

Anonym sa...

Det blir så när pengar styr idealen. Märkligt att hyreskasernsboskapen inte vill förstå att de sålts ut till fastighetsägarna och den näringsdrivande "allmännyttan". Man kan tydligen dupera hyresgäster genom att skrämma in dem i marknadshyresfållan genom att pytsa ut hyreshöjningar pö om pö.

Anonym sa...

Vem är Gerd?

Anonym sa...

Jag hittar inga marknadshyror i DN. Eller missar jag något?

http://www.dn.se/sthlm/laget-ska-satta-hyran-1.870302

Anonym sa...

Är kackerlackor och mögel på den svenska hyres-"marknaden" ett argument MOT marknadshyra?

Inse ett enkelt ekonomiskt faktum, pristak sänker utbudet.

Det är ju just det här som händer när man inte har marknadshyra, det är kronisk brist på bostäder och folk har så svårt att hitta nånstans att bo att de TVINGAS bo kvar i undermåliga bostäder...