19 maj 2009

Vetenskap och beprövad erfarenhetEn gång i tiden var jag ledamot av Medicinalväsendets ansvarsnämnd. Vi prövade om personal i sjukvården behandlat patienterna enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Hade de inte det blev de prickade och i värsta fall blev de av med legitimationen och de fick därefter göra något annat än att felbehandla patienter. I nämnden satt många tungviktare från medicinalväsendet. Själv var jag lekmannarepresentant.

Efter denna tid kom jag verkligen att gilla begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet. Det kan användas på livets alla områden, även om det saknas vetenskap ibland så har vi alla ett antal beprövade erfarenheter som vi ogärna vill pröva igen.

Fast det gäller inte husbyggeri. Där möglar det ständigt och återkommande. Vetenskapen och den beprövade erfarenheten lyser med sin frånvaro. Rapport kunde igår meddela att 50 000 nybyggda hus kan ha fuktskador som orsakar mögel och i förlängningen hälsoproblem. DN skriver idag om en villaägare som är i händerna på felbyggare. Vi konsumenter förmodas både vilja betala för och acceptera mögelbyggande trots att det förorsakar sjukdom och lidande.

Jag bor i ett hus som byggdes runt 1870 och jag ska flytta till ett hus som byggdes 2006. Hyreshuset i Borlänge har stått där i 140 år och det har pallat med ett hårt liv i regn och rusk utan minsta tillstymmelse till mögel. Med vilken teknik mitt nya hem är byggt vet jag inte. Det finns ingen varudeklaration på hus, det finns bara på lingonsylt och havregryn.

Kanske borde man inrätta Husbyggeriets hälso- och sjukvårdsnämnd. Sätta dit ett antal tungviktare från vetenskapen och representanter för de boende. Då kan man utnyttja sjukvårdens erfarenhet av hur man tillämpar vetenskap och beprövad erfarenhet på det man gör samtidigt som man kan hantera de sjukdomstillstånd som det dåliga byggandet medför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet idag är att det finns aldeles för mycket klåpare och optimistiska timell kopior ute och
bygger i vårt avlånga land.

Vilket i sin tur gör att det måste tas fram en massa bestämmelser på hur man ska göra och hur man får göra kontra inte ska göra,inte får göra.

ta putsade fasader tillexempel .
idag vanligt förekommande är gles sedan utv gips sedan mineralull eller frigolit och sedan puts .

denna metod bokstavligen ODLAS DET MÖGEL BAKOM men det finns ingen som sägar att man inte ska använda
denna metod , varför ?
Jo för att ingen jävel vet hur man ska göra istället .

klassikern är väll endå badrummet , hahah ja vilken resa det varit kring badrummet , inte gips , kanske minerit ingen klämring kanske klämring , ,

här är också bestämmelserna helt åt helvete , ardal som tillverkar tätmembran folkmun (tätskickt) har ett program där dom bevisat har tagit fram ett tätskickt som är helt ångtätt .

Ändå ska vi yrkesfolk som vet att använda rätt kilo mängd gummi på väggarna per kvm ,hålla på med dessa jävla glasfiber armerade gipskivor och , minerit och aquapanel o fan o hans moster och få lungcancer på köpet samt reumatiska problem vid 24 års ålder o fan vet vad .

vems fel är detta då ?
Vem bär ansvaret ?
Jo

Det är alla jävla amatörer och timell-wannabees och alla jävla svartfötter som huserar fritt i vårt land och fuskar lite där inte så noga här o hej o hå ba fika rast , skit i primern så sparar vi en 1000 lapp .

VAR OCH EN PÅ SIN PLATS.

jo jag har fått astma och jag har fått ont i kroppen , blivit rekomenderad att söka ett annat jobb , jag är inte ämnad att hålla på med bygg för jag tål inte produkterna som används .
Jag kan inte göra det jag ÄR ämnad för pga att man måste använa en massa syntetiska ,konsgjorda livsfarliga material.

VEM SKRIVER OM SÅNT

Förlåt för att jag använder VAnlig gips i badrummen som ju har fungerat förut , istället för att dö i en astmaatack när jag ska skära en glasfiberarmerad gips

(jo jag har munskydd)

Tror jag ska börja jobba med fondplaceringar åt staten så ska vi se hur jävla neråt det kan gå för ekonomin .