22 oktober 2009

Alla lagar som går att kringgå ska avskaffas(UPPDATERAD!) Jag har en dov och ihärdig känsla av olust, ilska och missmod kvar i kroppen efter att ha vandrat runt i de nerslitna lägenheterna och husen i Herrgården i Malmö.

Den känslan blir inte precis mindre av att läsa hur riksdagsmajoriteten tänker när de nu avskaffar förvärvslagen innebärande att alla nu kan köpa hyresfastigheter oavsett hur mycket de misskött sina tidigare fastigheter. Acta i Herrgården hade med nuvarande lagstiftning själva kunnat räkna ut att det nog inte var någon särskilt bra idé att försöka köpa på sig ännu flera fastigheter. Vid en förvärvsprövning hade de fått nej till flera köp. Nu blir det fritt fram för dem och alla andra ökända fastighetsägare att göra livet surt för ännu flera hyresgäster.

Anti Avsan, riksdagsledamot (m), skriver i en replik på SvD att: ”Vår uppfattning är att det är bra att anpassa lagstiftningen så att den verkligen fungerar i stället för att behålla en papperstiger. Den utredning som ligger till grund för avskaffandet av förvärvslagen påvisar just att lagen är lätt att kringgå”.

Lagen var alltså lätt att kringgå. Då avskaffar man den helt och hållet. Hyr och häpna. Tänk om riksdagen skulle sätta det i system. Alla lagar som går att kringgå avskaffas. Borde inte den mest självklara reaktionen vara att förstärka lagarna så de fungerade effektivt? Anti, det bor människor i de misskötta husen som har barn som får astma av mögel och fukt.

Nu är det inte bara landets hyresgäster som är upprörda. Det var många som avstyrkte förslaget när det var ute på remiss. Stockholm, Göteborg och Malmö som handlägger den absolut största andelen av landets alla köp av hyreshus avstyrkte. Sveriges Kommuner och Landsting, Konsumentverket, Boverket, Länsstyrelsen i Skåne län samt i Västra Götalands län avstyrkte.

Ändå vill regeringen avskaffa lagen. De borde åka till Herrgården, ta med sig civilutskottets majoritet, och kolla upp med Sekine på Ramels väg vad hon tycker om att hennes fastighetsägare Acta ska kunna köpa ännu fler fastigheter där människor ska sätta ut kackerlacksfällor och städa hela dagarna för att hålla det värsta borta.

UPPDATERING: Nu finns min slutreplik i SvD att läsa här.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Stefan sa...

Hej Barbro,

På Öland finns det en massa misskötta och fallfärdiga hus och gårdar. Hur är det, finns det en lagstiftning för att motverka dessa "skönhetsfläckar"?
Tack på förhand
Stefan