15 oktober 2009

Dubbla hyresrapporter i Rapport


Linköpingsresan igår var uppiggande. Man skulle vilja veta vad de ständigt misslynta privata fastighetsägarna tänkte när den private fastighetsägaren Coccoza satt i Rapport och sa att det hade varit ett bra år för fastighetsägarna så hyrorna kunde gott ligga kvar där de ligger.

I morse lanserade Rapport ett helt nytt begrepp: Systemhyror.


Det har jag aldrig hört förut. Systemhyror verkar vara bruksvärdeshyror som sätts på ett systematiskt sätt. Varför Rapport valde att lansera ett helt nytt begrepp vet man inte. Det kommer väl möjligen att ta förvirringen till en ännu högre nivå. Hyran ska sättas efter standard och kvalitet och det heter bruksvärdeshyror. Det heter inte systemhyror, marknadshyror, marknadsliknande hyror, rikthyror eller målhyror eller något annat begrepp som dyker upp med jämna mellanrum.

Nu ska DO kartlägga diskrimineringen på bostadsmarknaden. Väldans bra, vi gjorde själva en kartläggning förra året som visade att det förekommer diskriminering. Det väcker väldiga känslostormar och långa försvarstal så fort man påstår att människor från andra länder diskrimineras. Det är sådana gånger man får de allra läppigaste mejlen.

UPPDATERAT: Mer om kartläggningen av diskrimineringen på bostadsmarknaden här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Att det finns hyresvärdar som gör en smart PR-kupp med inga hyreshöjningar låter ju kul, men du får det att låta som det är HGF:s förtjänst. Tror jag knappast på...

HGF förlorar ju förhandling efter förhandling med fastighetsägarna - det är rätt tydligt för oss som bor i Stockholm i alla fall. Fastighetsägarna får in nya villkor som gör att det skramlar mer i deras plånböcker i fortsättningen (de förhandlar bort inre underhåll och kommer tillåtas att höja hyran än mer pga vissa lägen, som redan idag betalar mer än andra).

HGF lägger sig platt gång efter gång för ni är livrädda att tappa alla tiotals miljoner ni får i förhandlingsersättning. De som slutligen får räkningen för er flathet är era medlemmar...

Barbro Engman sa...

Hej anonym, när det går bra är det fastighetsägarnas förtjänst annars är det vårt fel. Du skriver att HGF lägger sig platt. Vilka är HGF? Jo det är alla dessa tusentals medlemmar som deltar i förhandlingsarbetet med 302 kommunala bolag runt om i landet som tillsammans med anställda förhandlare år efter år sliter med att hålla hyrorna nere. Vi har dessutom 45 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsäagare. Om det skulle vara som du säger så skulle Hyresgästföreningen inte ha 537 500medlemmar det är jag övertygad om. Dessutom är det medlemmarna som bestämmer i HGF. Inte alla är aktiva givetvis med ca 15 ooo är förtroendevalda i styrelser och förhandlingsdelegationer.Det är väl dumt omyndigförklara dem eller?

Anonym sa...

Jag omyndigförklarar ingen, däremot säger jag att fastighetsägarnas förhandlare är långt skickligare än HGF:s.
De vinner förhandling efter förhandling och de som får betala är vi som är HGF:s medlemmar.

HGF har många medlemmar, helt riktigt. Men sanningen är också att HGF tappar medlemmar i rasande takt. Föreningen blöder ekonomiskt. Medlemmarna är inte dumma, Barbro - vi inser att HGF inte klarar att stå emot fastighetsägarna längre.

Ni är flata mot fastighetsägarna för att erhålla förhandlingsersättning samtidigt som ni försöker påskina att avtalen är bra för att få folk att betala medlemsavgifter. Men det genomskådar allt fler med medlemsflykt som följd. Fortsätter det på det sättet får vi väl hoppas att ni sitter på många kursgårdar som ni kan kränga iväg för att täppa till hålen som uppstår i föreningens kassa.

Barbro Engman sa...

Hej anonym, jag vet inte vad du får allt ifrån. Hyresgästföreningen tappar inte alls medlemmar i rasande takt. Hyresgästföreningen ökar sitt medlemsantal. Vi är idag dubbelt så många medlemmar som vi var 1970 när många hävdar att folkrörelserna hade en glansperiod. 107 000 av våra 537 00 medlemmar är dessutom under 40 år vilket bådar gott för framtiden. Hyresgästföreningen har dessutom en stark ekonomisk situation. Det är bara för dig att läsa våra årsredovisningar. Om du talar om vad du heter och bor kan jag skicka de till dig.

Barbro Engman sa...

Jag hoppade över en 5:a det ska givetvis vara 537 500 medlemmar.

Anonym sa...

Att jämföra antalet medlemmar med 1970 ger bara ett löjets skimmer över sig - jämför tio, tolv år tillbaka i tiden och ni har tappat närmare 100 000 medlemmar. Nu kämpar ni med näbbar och klor för att behålla de ni har.
Faktum är att ytterst få söker sig till er självmant (bara unka 13 % enligt er själva), medlemsrekryteringen sker med aggressiv kampanj via dörrknackning och telefon.

Faktum är att allt fler medlemmar är "kortlivade" medlemmar i HGF. Nästan hälften har varit medlemmar kortare än fem år, vilket tyder på stor ruljans bland medlemmarna (med andra ord: många lämnar i missnöje, därför krävs det att medlemsvärvarna jobbar så det glöder).

Du behöver inte skicka er årsredovisning till mig, Barbro. För information så finns den på webben. Den talar om att HGF gick över 60 miljoner back 2008. Läge att skaffa sig bättre koll kanske...

Barbro Engman sa...

Hyresgästföreningen har en mycket stark ekonomi som vi byggt under många många år. Det innebär också att vi samlat i ladorna för att kunna använda när det behövs extra insatser. Det syns i årsredovisning i form av underskott men där syns också när börsen går ner och pensionsinbetalningarna måste öka som en följd av detta. Så kolla lite fler sidor och siffror.

Anonym sa...

Kul att du har en ljus syn på HGF:s framtid ekonomi - synd bara att förhoppningarna lär krascha.

Ni spår ju själva att det blir röda siffror även de kommande åren.

Fortsätter HGF:s utveckling i samma takt försvinner snart både många anställda och även de ekonomiska reserverna.

Barbro Engman sa...

ja, visst är det kul. Jag har inte bara en ljus syn på hgf:s ekonomi jag har en ljus syn på hgf:s framtid också. Jag vet nämligen varför och till vad vi använder våra ekonomiska prognoser. Vi har satt ett tak för mdlemsavgiften, så när alla andra kostnader ökar så ska inte det underskottet täckas genom höjda medlemsavgifter. Sådant ser man om man gör ekonomiska framtidsprognoser. Först ska vi göra allt vi kan för att effektivisera och minska kostnaderna. Vi har 9 regioner som samarbetar allt mer, vi samordnar och effektiviserar vår administration, medlemsregister, telefoni, it investeringar mm. Bra va? Ca 107 000 av våra 537 500 medlemmar är under 40 år. Så det ordnar sig nog med framtiden också. Jag vet inte varför du lägger ner så mycket energi på att måla fan på väggen. Är det inte bättre du lägger ner din kraft på att slåss mot de försämringar som drabbar hyresgästerna och hyresrätten?