29 oktober 2009

Bildrapport från Amsterdam


I Amsterdam bor alla på kajerna eller i båtar vid kajerna. Nu ska alla båtar som inte kan ta sig fram för egen maskin bort. Annars blir det böter. En Amsterdamvariant av rivningar.


Tegel, tegel, tegel överallt bygger de i tegel. Det är lika vanligt som falurödfärg är i Dalarna, det vill säga det finns nästan inget annat. Kameraövervakningen höll i en dag sedan riktades kameran upp i himlen för att på tredje dagen vara helt ur funktion. Så kan det gå när ungdomarna äntligen skulle få sin stund i rampljuset.


De har kvar den gamla modellen med att avsätta pengar till konst som vi avskaffade i mitten av 90-talet. Lite synd det. Det piggar onekligen upp. De har heller inga problem med att blanda friskt. I samma hus finns dyra hyresrätter, billiga hyresrätter och ägarlägenheter.


Fastighetsskattekonstruktioner är ju ofta lite underliga och svårbegripliga. I Holland är till och med stadsbilden präglad av gamla tiders fastighetsskatt. Man fick betala mindre skatt om husen inte var bredare än sju meter mot gatan. Alltså är husen väldigt långsmala. Dörrarna målades i grönt för att markera att det var ett lågskattehus. Så hör ni uttrycket Amsterdamgreen så är det ett resultat av fastighetskatten på 1700-talet.


Det är lika knöligt att begripa det holländska systemet för byggande och hyressättning som det är för den oinvigde att förstå sig på det svenska bruksvärdessystemet. En Jan Peelen, svensktalande bostadskunnig guide, är en nödvändighet för den som vill fatta något på kort tid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Terje Gunnarsson på HGF verkar inte vara så sympatisk. Så här svarar han på ett inlägg på sin blogg:

Terje Gunnarson sa...
Hej du anonym.
Måtte du eller dina barn om du har några bli bostadslösa.
Terje

Barbro Engman sa...

Jag begriper inte vad du hittat detta, jag kan inte se att Terje skrivit något sådant

Barbro Engman sa...

Nu har det klarnat. Så här skrev Terje senare.

"Hej lägger ut kommentaren igen beklagar att ett ord fallit bort tidigare.

Måtte inte du eller dina barn om du har några bli bostadslösa."
Terje

Anonym sa...

Terje Gunnarsson skrev precis som jag kopierat och klistrat in. Exakt så här var det:

Terje Gunnarson sa...
Hej du anonym.
Måtte du eller dina barn om du har några bli bostadslösa.
Terje

Sedan tog han bort sitt svar.

För att ett halvt dygn senare skriva dit det igen - efter att ha skrivit om det.

Så var det med det. HGF visar sitt rätta jag...

Barbro Engman sa...

Men hallå, nu jobbar du hårt på att medvetet missförstå. I samma ögonblick Terje insåg att han slarvat och inte sett att han hoppat över ett ord så tog han bort det för att sedan lägga ut det rätta.Det finns väl ingen som helst anledning att hålla på att misstolka det