19 oktober 2009

Vad gör makteliten för att stå upp för "verklighetens folk"?


Regeringen underlättar för hyresvärdar med den här trapphuskvaliteten. Foto från fastighet i Herrgården, Rosengård.

Har de tillgång till pressklipp på regeringskansliet? Nästan varje dag kan man läsa om oseriösa fastighetsägare runt om i landet. Dagens pressklipp handlar om en fastighet på Kirseberg i Malmö. I Skånska Dagbladet kan man läsa här om att Thomas Olsgården har dömts ut av Hyresgästföreningen som en icke seriös hyresvärd efter problem med en fastighet på Kirseberg i Malmö.

Vad gör regeringen åt de oseriösa fastighetsägarna? Jo, de tar bort lagen om förvärvsprövning som var till för att hindra sådana som Thomas Olsgården att köpa nya fastigheter som han kan missköta.

Det vore ju kul om regeringen gjorde slag i saken och ”stod upp för verklighetens folk och deras självklara rätt att leva sina liv fritt från pekpinnar” som kd-ministrarna uttrycker det på DN debatt idag. Politiken ”tar sin utgångspunkt i att skapa det gemensamma bästa, inte att detaljreglera människors vardag.”

Pekpinnar och detaljreglering det är precis vad man sysslar med i all lagstiftning som är till för att skydda konsumenterna och ge de en chans att leva ett fritt liv. Det gemensamma bästa och det fria livet är den störste förloraren när regeringen nu underlättar för oseriösa fastighetsägare.

Jag vet. Kristdemokraterna ger sig på det de kallar åsiktseliten. Jag vill bara lite stillsamt flika in att det vore bra om de också tog och funderade över vad makteliten ”gör för att stå upp för verklighetens folk.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lustigt att man kritiserar en av de få seriösa fastighetsägare som bygger bra hyresrätter för vanligt arbetande folk, och inte dyra bostadsrätter som Skanska, Peab mfl endast gör. Bor själv granne på Kirseberg till denna fastighet och där finns betydligt sämre hyresrätter än denna som nämns i Skånska Dagbladet. Den förra ägaren gjorde inte många knop, utan lät fastigheten gå i sto. Dessutom ska fastigheten totalrenoveras nästa år, vilket förklarar en del, men det har kanske Hyresgästföreningen "medvetet" valt att inte berätta. Varför väljer man alltid att se det halvtomma glaset. Tråkigt.

Nöjd Malmöbo i hyresrätt.

Anonym sa...

Att Makteliten tillskansar sig rikedomar i högre grad än någonsin och bekräftar att
gamle Sociologen C.Wright Mills begrepp och studie är aktuellare än någonsin.LO kom med en studie i år som bekräftade det.
Läs gärna om det på de intressanta artiklarna i ämnet på sidorna:
sv.wikipedia.org/wiki/Makteliten -
sv.wikipedia.org/wiki/Elitteorin -
och läs gärna LO rapporten på:
www.lo.se/.../BC23DB4973A9AE27C1257553002AB14C -
Mycket intressant läsning!Anser Jonas Bengtsson, Borås