13 oktober 2009

Även låg ränta är hög ränta



Snart är det full fart på årets hyresförhandlingar och räntan är rekordlåg. Svenska bolånetagare sitter i ett guldläge, skriver DN idag. Och allmänt väntas reproräntan ligga kvar på 0,25 procent även efter Riksbankens möte nästa vecka.

Förra hösten när hyresförhandlingarna drog igång var räntan 4,50 procent. Guldläge var väl inte direkt ordet för dagen.

Nu har de första hyresuppgörelserna denna höst sett dagens ljus. Det blir ingen hyreshöjning i Bollnäs. Bostadsföretagets vd, Anders Wikström, skriver i ett pressmeddelande att det är tack vare minskade räntekostnader som man under 2009 kunnat göra mer underhåll än planerat. Det blir ingen hyreshöjning i Kalmar nästa år heller. Orsaken är bland annat dagens låga ränteläge.

Jo men visst, förra gången det skulle förhandlas var räntan skyhög och hyreshöjningskraven var därefter. Nu är räntan rekordlåg och då ska kraven vara därefter. Fast där bedrog man sig. Sandvikenhus slår till med ett höjningskrav på 4,8procent. Samtliga kostnader kommer att öka, säger Sandvikenhus vd, Patrick Skoglund. Sandviken har ju ingen egen Riksbank så kanhända har de en kristallkula där de kan läsa ut framtida ränteförändringar som ingen annan känner till. I så fall borde de låna ut den till Riksbanken så vi slapp alla räntespekulationer framöver. Dessutom borde de ha använt kulan för att förespå den räntenedgång som skedde efter förra hyresförhandlingen där de också ville kompensera sig för en hög ränta.

Gotlandshem vill också höja hyrorna med 4,8 procent. Risken för ökade räntekostnader ligger bakom kravet samt höjda taxor för främst sopor och fjärrvärme.

Hä ä som otroligt. Vare sig räntan är hög eller låg ska den betraktas som hög.

Inga kommentarer: