21 oktober 2009

Rapport från Herrgården


En hyresgäst i Herrgården visar kackerlacksfälla i köket.

Igår besökte jag sex lägenheter i Herrgården i Malmö. Jag träffade mest kvinnor och barn. Barn med astma och barn som fått in kackerlackor i öronen. Kvinnor som städade och städade i en hopplös kamp mot fukt och mögel. Men också glada barn på Hyresgästföreningens fritidsgård som spelade pingis eller fick hjälp med läxorna.


En timme senare, under lunchrasten, var det fullt med barn och ungdomar i Hyresgästföreningens fritidsgård.

Fast det var kvinnorna i Herrgården som gjorde störst intryck på mig. Med ett otroligt engagemang driver de på för att få till stånd förbättringar på alla möjliga plan. Man känner sig onekligen lite dum när man klampar in i andra människors hem för att se hur de har det. Man ska inte för en enda minut påstå att man kan förstå hur de har det, för det förstår man absolut inte.


Tre eldsjälar i Hyresgästföreningens fritidsgård Gröningen.

Under dagen kände jag mig ömsom förbannad, ledsen, bedrövad och förbannad igen. Men också imponerad av de som visade sina lägenheter och det slit de lägger ner för att göra det drägligt för sina barn. Det är helt otroligt hur en fastighetsägare kan tillåtas bete sig. När det har blivit för mycket uppmärksamhet i medierna drar de dit och målar över fukten.

Det går ju att förändra!

Fastigheterena bredvid Actas hus köptes av det kommunala bolaget, MKB, och det är som att komma till en annan värld när man går in i deras trappuppgångar. Husen är desamma och de som bor där är inte annorlunda än de som bor hos Acta. De har det bara så otroligt mycket bättre. Inga kackerlacksfällor att vittja, inga barn som får astma av fukt. Och hissarna fungerar.


En anslagstavla i en av Actas fastigheter.

Det finns så många nerslitna och övergivna bostadsområden och så många kommer undan med att göra absolut ingenting. Nu ska hyresnämnden avlägga ett besök i Herrgården. Det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till. Ingen enda människa borde betala en enda krona i hyra förrän fastighetsägaren ser till att människor kan bo utan att bli sjuka och utan att behöva jaga kackerlackor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska man alltid straffa, och lugga.
Kan det vara så att MKB är ett skattesubventionerat bolag?
Om man inte ska betala någon hyra, hur ska då en förbättring kunna ske? För vilka pengar då? Det är ju inte så att pengar kommer flygandes ?
Och glöm inte att detta är privat egendom, och de boende som klagar kan välja ett annat boende som man så önskar. Tvångsförvaltning är bara ett annat ord för förstatligande = stöld av privat egendom.
Precis som Hugo Chevrez i Venezuela gör när han godtyckligt själ privata bolag och tillgångar. Är det så vi vill ha det i Sverige, en bananrebublik där politikervalda kan godtyckligt lägga beslag på din egendom. Så gjorde man i gamla Sovjetunionen vilket slutade i förfall. hade inte det funnits privata fastighetsägare så hade aldrig kommunala bolag brytt sig. Titta bara på MKB för 10år sedan, tills Malmö Stad sa stopp för mer skatter. Då fick man börja agera som ett marknadsorienterat (vinstdrivet bolag) och börja ta hand som sina tillgångar och hyresgäster, inte som tidigare som var förvaring. Den här eviga tron på att det är välbetalda politiker som är bäst på att skapa välfärd och sköta företag. Företag har aldrig skapats av politiker.

Anonym sa...

HGF kan knappast ha så många betalande medlemmar där att er insats motsvarar intäkterna.
Är inte medlemskap ett krav?