06 oktober 2009

Så påverkar EU bostadspolitiken


Foto av Göran Schüsseleder.

Den artige och bugande mannen på bilden är Director General of European Property Federation, Michael MacBrien. Jag träffade honom i samband med den avslutande debatten i EU-parlamentet igår. Det var den europeiska fastighetsägarorganisationen, EPF, som anmälde Sverige till EU-kommissionen 2005. Så mycket oro och trubbel som den har orsakat så är det inte mer än rätt att han är lite artig och bugande tycker jag. Jag kollade in honom lite extra för att se om han inte var lite ångerfull i alla fall över vad han ställt till med. Trots att han uppvisade en skeptisk hållning till EU så gick inget sådant att spåra.

Det finns inget land som är det andra likt när det gäller bostadspolitik. EU sysslar inte heller med bostadspolitik. Fast de gör det ändå. Via en massa andra frågor som är EU-frågor påverkar de i allra högsta grad förutsättningarna för boendet. Fastighetsägarnas anmälan gick via EU:s konkurrenslagstiftning. Klimatfrågan liksom åtgärderna för att minska effekterna av finanskrisen kommer också att påverka bostadsförhållandena och byggandet. EU styr dessutom via ett stort antal fonder där pengar portioneras ut där EU anser att de ska portioneras ut. Det är mycket varsågod och skölj besked i den europeiska unionen.


När valet av nya ledamöter till EU-parlamentet pågick som värst var alla kandidater angelägna om att synas och höras. Igår på den Internationella hyresgästdagen var det ingen av dem som var angelägen om att varken synas och höras. Med ett undantag: Den förre ledamoten av Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson dök upp i parlamentet och ses här tillsammans med mig och Magnus Hammar, generalsekreterare för International Union of Tenants (IUT).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro. Såg att du skrivit om Roygalan förra året. Nu är det dags igen. Vilken film hade du röstat på????

http://www.roygalan.se/folketspris/

Barbro Engman sa...

vet inte, har du något tips?