01 oktober 2009

Att hyra är frihet och status


En blankett som vi snart kan kasta, enligt trendanalytiker.

SBAB är i bolånebranschen. De har nu undersökt det framtida intresset av att sätta sig i skuld och kommit fram till att 80 procent av de unga vill äga sin bostad. Tacka för det, det finns snart inte mycket annat att välja på. Om de såg att det satsades lika mycket politisk kraft på att möjliggöra att hyra som det gör på att möjliggöra att äga så kanske svarsalternativen hade känts lite mer realistiska.

Regeringens ägarpolitik minskar deras valfrihet för varje dag. Den som vill hyra har det kärvt, köerna är långa och byggandet av hyresrätter är rekordlågt. SBAB borde kanske komplettera sin kunskapsbas om unga människor genom att läsa vad trendanalytikerna tror om framtiden när drömmen om det stora klippet lagt sig.

Det kan man göra om man läser det senaste numret av SJ:s tidning Kupé. Om 10 år är det ingen status att äga flashiga bostäder, shoppa loss på dyra grejer och enbart tänka på sig själv. Då lever vi ett lugnare och mera omtänksamt liv, spår trendspanarna. Då är det status att vara en bra typ, som kan saker och som tänker på andra och inte bara på börskursen och risken för fallande bopriser. Att hyra är frihet och kommer att vara status. Det kommer att bli ett kuligare samhälle att leva i.

Doften av pengar har en dålig effekt på människan. Inte alla men tillräckligt många för att det ska drabba omtänksamheten. Se bara på vad som händer vid bostadsrättsombildningar.

Inga kommentarer: