28 mars 2008

Bloggerivånda

Det svänger hit och dit i en bostadsbloggares liv.

Idag hade jag exempelvis definitivt tänkt blogga om att jag frös i Örebro igår. Dagen var visserligen fylld av värme men det blåste kallt på torget vid Krämaren i Örebro där Hyresgästföreningen hade stämt träff med hyresgästerna. Det blåser kallt runt hyresrätten också så på det viset var det väl rätt atmosfär. Det är så oerhört energigivande och kul att prata med folk av alla de slag och fasoner. Jag hade värmt upp i Vivalla centrum som ligger inomhus och i studion på Radio Örebro där jag debatterade med vd:n för det privata fastighetsägarna, så lite utomhuskyla är väl inget att gnälla om. Fastighetsägarna tycks för övrigt vara övertygade om att Hyresgästföreningen står i vägen för hyresgäster som vill betala mer i hyra om de bara fick.

Ja, vad ska man säga, det var i alla fall inga som hörde av sig till programmet med den typen av problem. Inte heller träffade jag på några sådana under dagen. Det var precis tvärtom. Många är otroligt ledsna och bekymrade. Fastighetsägarna kanske skulle satsa på torgmöte istället för radiodebatter.

Men så läste jag DN idag där Peter Wolodarski passar på att i vanlig ordning ondgöra sig över Hyresgästföreningen, och då föll frysandet i Örebro bort som ämne för dagens blogg.

Enligt Wolodarski är hyrorna upphovet till allt elände. De låga hyrorna är skadliga för samhällsutvecklingen. Förutom de åsikter som Wolodarski förfäktar är det intressant att fundera över hans ordval. Hyresgästföreningen skriker (högt dessutom) är maktfullkomlig och agerar i strid mot hyresgästintresset. Eftersom han vill utmåla Hyresgästföreningen som en organisation som halvt hysterisk kämpar mot bättre vetande har han väl lyckats pricka rätt i ordvalet. Klassisk metod.

Jag rekommenderar Wolodarski att delta på fastighetsägarnas torgmöte för då kommer han träffa många hyresgäster som önskar att Hyresgästföreningen kunde göra mer för dem.

Han ojar sig också över att vi torgför våra åsikter via annonser. Ja, så kan det bli, vissa kan skriva i DN och andra får annonsera.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man kan ju undra vad Fastighetsägarna vill göra för sina kunder? Höja hyror utan att ge något tillbaka? Per-Åke&Co är kundernas värsta fiende. Är det den "moderna hållningen" att tänka: Fuck your customer or loose your market share! Skumt!

Anonym sa...

Det är ju nu så att dagens system orsakar segregation. Se detta inlägg på http://ekonomistas.se/.

André Johansson sa...

Jonas, jag har last debattartikeln du hanvisar till. Sven Bergenstrahle, bostadsforskare pa Hyresgastforeningen, har en replik pa den artikeln i det kommande numret av Ekonomisk debatt.