11 mars 2008

Radhus på höjden


Rumänien. Inkilad ägarlägenhet i hyresfastighet.

Sverige ska få en ny boendeform. Ägarlägenheter. Man kan likna ägarlägenheter vid radhus på höjden sades det på en konferens jag var på.

Kan man? Jag har aldrig sett några radhus med gemensam fasad, ytterdörr, trapphus, hiss, tvättstuga, källare, vind, tak, vatten- och avloppsstammar. Det finns inga radhus som står på en och samma lilla markbit heller.

”Djävulen sitter i detaljerna” sa justitieminister Beatrice Ask på samma konferens. Så är det förstås. Det finns tusen och en ”detaljer” som måste redas ut innan det funkar att äga varsin låda i samma hus. Det blir ännu knepigare om en del äger och andra hyr i samma hus. Därför blir det heller inget förslag om att införa ägarlägenheter i det redan byggda. Det finns för många djävulusiska detaljer. Nu ska man inte gnöla om det. Vill folk bo i ett radhus på höjden istället för ett på marken så….

Nu verkar dock en av de stora poängerna vara att själva ägaren inte ska bo där. Ägarlägenheter ska nämligen ge positiva effekter på hyresmarknaden. Positiva effekter på hyresmarknaden betyder att hyresgästerna får en ytterligare chans att bo på osäkra villkor i någon annans bostad.

Peter Wolodarski skriver i dagens DN att ägarlägenheter är ett tryggare boende. Det bli allt tryggare att äga och allt otryggare att hyra skulle han också kunnat skriva.

Igår var jag på möte igen. Denna gång i ABF-huset i Stockholm där Hyresföreningen på Norrmalm hade årsmöte. Det kom så mycket folk att lokalen inte räckte till. Årsmötet fick ställas in i och nästa gång får man hitta en större lokal. För hyresgäster är inte trygga. De är oroliga, väldigt orolig. Det borde flera vara, till exempel de 96 procent av riksdagsledamöterna som inte bor hos allmännyttan. Tv4 har nämligen kollat upp hur våra riksdagsledamöter bor. Se inslaget här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro!

Nu har du skrivit tjugo blogginlägg. I samtliga spyr du galla över de andra aktörerna inom bostadssektorn. Endast ett inlägg innehåller någon slags konstruktivt förslag - din hänvisning till Pecresse och Frankrike den 27 februari.

Är det inte dags att säga några ord om vilka åtgärder du vill se på bostadsmarknaden? Är det inte dags att lyfta fram vad Hyresgästföreningen vill? Är det inte dags att skriva om vad Hyresgästföreningen gör? Något mer än att tala om att 636 000 unga behöver bostad gör ni väl?

Barbro Engman sa...

Nejdu bojonas gnölets tid är inte förbi.Ännu ett tag kommer jag att oja mig.Ägandets lov sjungs med så höga röster så att hyresrättens vänner måste ta i så de spricker.
Men det är klart att vi vet vad vi vill. Så fort jag kliver av tåget ska jag lägga in vårt program på bloggen för allmänt beskådande.Så lite rätt har du förstås.
Barbro

Barbro Engman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Barbro Engman sa...

Bojonas, och alla andra, klicka på meningen nedan:

Våra idéer för framtidens boende

Anonym sa...

Finfint! Men länken funkar dåligt. Den behöver vara "extern" annars öppnas sidan i detta lilla kommentarsfönster.

Barbro Engman sa...

Aj då. Här är länken i sin långa helhet. Klipp ur och klistra in så ska det funka.

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2008/02/articleList/articleList20080220_072721043/articleList20080220_072721043?ViewMode=&orgId=#

Anonym sa...

I Ryssland har man infört "ägarlägenheter", fast systemet kallas privatisering. Man äger allt innanför lägenhetens vägger medan allt annat utanför är någon annans problem.
Och så blir det därefter - skitigt, slitet, otryggt.
Jag fattar inte varför man satsar på en sådan besynnerlig boendeform - är det ett pyramidspel kanske?