02 mars 2008

Från allmännytta till egennytta07.22 plingar det till i mobilen. TV 4 ringer om en artikel i dagens SvD om att allmännyttan är på fallrepet. Slutet är nära för de kommunala bostadsbolagen, allmännytta ska ersättas av egennytta och drivas enligt ”principen om den private marknadsinvesteraren” för att citera utredningen om allmännyttans villkor.

När jag kollar artikeln på nätet upptäcker jag att till och med Svenska Dagbladets läsare fronderar mot sådana idéer. Sex av tio vill ha kvar allmännyttan. Det är precis i linje med vad alla våra undersökningar visar. Det finns en väldig uppslutning i alla politiska partier kring allmännyttan och hyrorna.

Per-Åke Eriksson, vd i Fastighetsägarna Sverige är desto nöjdare enl SvD.

– Utredningen ger ju oss rätt när det gäller vår anmälan till kommissionen. Fundamenten för den svenska hyresregleringen faller, säger han.

Just det, storslam för de privata fastighetsägarna.

Jag träffade Anders Borg i korridoren utanför Mats Odells kontor på departementet i samband att direktiven till denna utredning skulle kompletteras. Mats Odell gick ju storstilat ut och sa att den svenska bostadspolitiken skulle avgöras i Sverige. Parterna på hyresmarkanden skulle få säga sitt och i stort samförstånd skulle vi lösa detta på hemmaplan.

Då sa Anders Borg exakt så här till mig: -” Vi är inte till för fastighetsägarna”. Om nu Anders Borg fortfarande anser att regeringen också är till för hyresgästerna så måste den här utredningen förpassas till papperskorgen.

To be continued.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Barbro E!

Allmännyttan har genom sin existens drivet upp standarden på lägenheter i Sverige. På 70-talet när privata värdarna var i majoritet i städer som Borlänge och Stockholm fanns det gott om utedass. Allmännyttan är en tillgång för Sverige men kanske inte för "sossehatarna" Odell och Olofsson.

TOMMY RYDFELDT sa...

Hur skall vi rädda hyresrätten? Sticka huvudet i sanden eller göra något?

Här har jag skrivit två inlägg på detta tema.

Inlägg 1

Inlägg 2

Anonym sa...

Barbro, läs Ekonomisk debatt nr 1/2008. Där finns en intressant uppsats om "Mechanism Design" som visar hur hyran ska sättas om ekonomer får bestämma. Kan bli ett intressant blogginlägg...