31 mars 2008

Stigfinnare eller felfinnare

Idag är det förbundsstyrelse.

Där sitter bra folk som för bra diskussioner kring bra frågor. Så dagen idag kommer att bli en bra dag.

Vi har en del att bita i nämligen. Vi ska ha förbundsstämma i Luleå i juni så det har kommit mängder av förslag. En del handlar förstås om vårt interna liv som alltid måste genomgå hårdhänt prövning. Ska vi hålla i 90 år till får vi inte slarva med formen.

Hyresmarknaden står på ända, åtminstone känns det så när man träffar hyresgäster. De vet inte vad de ska vara mest rädda för, att hyran ska sticka iväg, att grannarna knackar på och vill bilda bostadsrätt eller att fastigheten säljs till någon annan. Tryggt är det i vart fall inte.

Förslag har därför kommit om att Hyresgästföreningen borde gå in och köpa bostadsföretag som är till salu. Det ska vi bland annat avhandla idag. Igen. Förra gången vi hade det uppe var förbundsstyrelsen delad i två lika stora halvor. Nu ska stämman ta ställning och då får vi se hur röstsiffrorna fördelar sig.

1923 bildades Hyresgästernas Sparkasse- och byggnadsförening (HSB), så varför inte göra en ny insats passande för dagens bekymmer?

Vi äger redan 15 lägenheter i Helsingborg som följde med en kontorsfastighet. Så vi har gjort ett försök i liten skala.

Visserligen verkar de som bor där nöjda, men det gäller att vara på topp. Funkar det inte till allmän belåtenhet blir det inte roligt för någon. Visst kan vi klara detta om vi vill, men vill vi, det är frågan. Det blir ett rent ideologiskt ställningstagande: Kan man både företräda hyresgäster och vara hyresvärd?

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan man anse att man på bästa sätt företräder hyresgästerna om man inte i detta läge går in och visar att det går alldeles utmärkt att driva bostadsbolag till självkostnad?
Tror organisationen att ett bra boinflytande är ett mervärde och därmed god marknadsföring så får vi väl visa på det. Vi måste visa att det vi säger att andra ska göra faktiskt går att göra. Dessutom, att placera pengar i fastigheter är ju ett utmärkt ställe att placera sitt reservkapital på, eller…